Dubaj lenyúlná az Oktoberfestet

2021/05/03  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

A HVG számolt be róla, hogy a világkiállítás részeként idén októbertől jövő márciusig tartó saját Oktoberfestet rendezne Dubaj. München kategorikusan elutasítja az ötletet.

Fotó: Záróra... (Qubit)

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre. Azóta 25-ször maradt el, háború, gazdasági válság vagy járvány miatt.

Az Arab Emírségek annyira komolyan gondolta a dolgot, hogy még a Bavaria szobor mását is elkészítenék. A majdnem 20 méter magas bajor "Szabadságszobor" 1850 óta áll a fesztiválréten – Münchenben.

A bajor sörfesztivál szervezői közölték is: a szervezésbe nem vonták be őket, szó sincs a feszt járvány miatti elköltöztetéséről, a város önkormányzata pedig kategorikusan közölte, hogy egyetlen Oktoberfest van – a müncheni.

"Legfeljebb egy más néven futó sörfesztivált tarthatnak Dubajban"üzenték a müncheni szervezők.

A wiki és néhány blog segítségével átfutottuk, mi mindent kellene lemásolniuk – mi magunk sajnos még nem tapasztaltuk meg élőben a dolgot, de ami késik...

Wiesnbier

Az 1810 óta megtartott rendezvényre – tehát kifejezetten erre az alkalomra – a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek, ami erősebb az átlagosnál (6%). Ennek, az elfogyasztott mennyiségnek és az emelkedett hangulatnak köszönhetően az évek során kissé elszabadult a hangulat, amit a szervezők manapság azzal próbálnak ellensúlyozni, hogy kötelezték a  sátrakat arra, hogy 18 óráig csak tradicionális fúvószenét játszhatnak, a maximális hangerőt pedig 85 dB-ben szabták meg, sláger- és popzene csak esténként szólhat.

Korsók

A különleges sörhöz különleges korsó is dukál: minden évben újratervezik, tulajdonosuk pedig a sörfőzde, aki a sört tölti bele, mostanság pontosan egy litert (korábban 1,069 liter volt). A fogyasztásról számokban: a fesztivál résztvevői összesen 250 ezer sertéshúsból készült kolbászt és félmillió csirkét falnak fel és 7 millió liter sört isznak meg, miközben vízből és limonádéból 1,1 millió liter fogy.

Gyakorlott pincérnők

Egy oktoberfestes profinak 1,5 másodpercbe (ezt elég nehéz elhinni, de a fesztet megjártak szerint spéci sörcsappal de) telik az egy liter sör korsóba csapolása. A sörcsap sikeres feltörését 12 lövés jelzi, ekkor indul a nagy vedelési, s amikor vége van a bulinak, a sátrakban lekapcsolják a világítást, mindenki meggyújt egy csillagszórót, és elhangzik az “Aus is!”, ami után komplett Bajorország – szintén hagyományosan – másnaposságba borul. Azt viszont már mondanunk sem kell, hogy a pincérnőknek kötelező a népviselet, opcionális a mély dekoltázs, viszont elengedhetetlen az izomerő és a kiválóan fejlett szociális készségek :)

Óriáskerék

Az óriáskereket először 1880-ban állították fel, ekkor a magassága 12 méter volt. A manapság már 50 méter magas óriáskerék az egyik legkedveltebb attrakciónak számít, mert az egész fesztivál területe belátható róla – nem véletlenül lett ez a kellék a mostani (zenei) fesztiválok kedvelt látványossága.

Krinolin

A tradicionális körhinta 1924 óta része az Oktoberfestnek. Kerek formája és a forgó mozgása egy krinolinra emlékeztet, innét kapta a nevét. Egészen 1938-ig emberi erővel forgatták, s máig egy fúvószenekar játszik a tövében.

Toboggan

A Toboggan egy toronycsúszda, ami 1906 óta van az Oktoberfesten. A Toboggan szó a kanadai algokin-indián nyelvből származik, és ott könnyű szánkót jelent. Középen egy gyors szállítószalag viszi az utasokat 8 méter magasra, majd a toronyból nagy sebességgel csúsznak le a torony körül tekergő facsúszdában. (Kemény lehet ez több liter sörrel és kiló sült kolbásszal a gyomrodban...)

Satöbbi, satöbbi...

Nincs kétségünk afelől, hogy a gazdag Dubaj bármire képes, bármire IS, még azt is elhisszük, hogy négyzetcentiméterre pontosan képesek felépíteni az eredeti mását a sivatagban. Komyol zenei line-upot ígárnek, s már azt is belengették, hogy tiszteletét teszi a feszten Arnold Schwarzenegger, Pamela Anderson és Steven Seagal. Csakhogy az Oktoberfest nem a négyzetcentiméterektől és a dollármillióktól lett az, ami, vagy nem csak azért: egy olyan eseményről beszélünk, amely több egy évszázada alakul – a hagyományokat őrizve és alakítgatva – meglehetősen biztos alapokon. Ezt a száz évet nincs az a pénz, ami pótolni tudja, ráadásul egy olyan városban, ahol az alkoholvásárláshoz mind a mai napig engedély szükséges.

Az igazi Oktoberfestet idén szeptember 18-tól október 3-ig tervezik – hogy valójában mi lesz vele, azt most még senki sem tudja megmondani.

 via Wikipédia, Oktoberfest1, Oktoberfest2, Qubit

UPDATE:

A legutóbbi, 2019-es Oktoberfest a kapcsolódó szolgáltatásokkal - például a szállodák és a taxik forgalma révén - 1,23 milliárd eurós (450 milliárd forint) bevételt hozott Münchennek. A 6,3 millió vendég a fesztiválon 442 millió eurót költött el, szállásra 505 millió eurót, közlekedésre és egyéb kiadásokra nagyjából 285 millió eurót fordítottak.

A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után az idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja – jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban.

Az Oktoberfest "a legglobálisabb fesztivál", amelyre a világ minden sarkából összesereglenek emberek Münchenben, ezért a fertőzésveszély miatt az idén is muszáj nélkülözni. Jövőre viszont már ismét meg lehet rendezni, ha az egész világon megfelelően halad az oltási kampány – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök Dieter Reiter müncheni főpolgármesterrel tartott tájékoztatóján. Kiemelte, hogy a tartományi kormány csak javasolja a rendezvény elhalasztását, a döntés pedig a helyi önkormányzat dolga. A kormány nemcsak az Oktoberfest, hanem az összes többi nagy bajorországi fesztivál elhalasztását javasolja – mondta.

Dieter Reiter hangsúlyozta, hogy nincs értelme tovább várni a döntéssel, mert a napokban kellene hozzálátni a fesztivál előkészítésének. Mint mondta, nem volt könnyű sorban másodszor elrendelni az Oktoberfest elhalasztását, mert a fesztiválnak sok-sok millió rajongója van, és sok embernek a megélhetést biztosítja. Azonban az egészség védelme minden gazdasági érdekkel szemben elsőbbséget élvez. (MTI)
   

 

 

 

Oktoberfest, Dubaj, sörfesztivál

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek