Ezen a maratonon egy szál futó sem lesz, nemhogy Eliud Kipchoge

2019/10/23  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Bár a 21. században már 2 órán belül is le lehet futni egy maratoni távot, a szervezők kényelmesebbre veszik a tempót: az igazi fanatikusok 11 órán át hallgathatják Beethoven műveit. Az esemény részletes programja már elérhető, a koncertekre jegyet október 30-tól vásárolhat a közönség.

Egy maraton, amelyen egy szál futó sem lesz, nemhogy Eliud Kipchoge

A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyedórás koncertet hallhatnak. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el. A koncertekre a jegyek 1500 forintba kerülnek, ám aki négy előadásra vált jegyet, a negyedik jegyet bónuszként kapja meg.

Nem telik el úgy nap, hogy ne hangozzon el egy Beethoven-szimfónia vagy zongoraverseny valahol a világon... Beethoven szerint pedig „nincs az a szabály, amelyet meg ne lehetne sérteni avégből, hogy szebbé tegyünk valamit”. Nagy szerencsénkre meg is sértett jó párat, és több mint 650 kompozíciót hagyott ránk.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa 13. közös maratonján ezekből hangzik el számtalan ikonikus mű: több Beethoven-szonáta, szimfóniái közül pedig szám szerint hat darab szólal meg kiválóbbnál kiválóbb hazai zenekarok és szólisták előadásában. A VII. szimfóniát egészen különleges felállásban hallhatjuk: a BFZ és a Müpa első közös karmesterpályázatának négy amatőr győztese vezényli majd a mű egy-egy tételét a Budapesti Fesztiválzenekar élén, a maratoni nap zárókoncertjén. A pályázatra összesen 117-en jelentkeztek, volt köztük 20 és 80 éves, mérnök, postás, épületgépész, televíziós, portás, gyermekpszichológus, kalauz, hematológus és ügyvéd is. A második forduló november elején lesz, akkor dől-e, ki az a négy vállalkozó szellemű amatőr, aki felkészülhet a nagy februári szereplésre.

A maratoni napon olyan együttesekkel találkozhatunk, mint az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok vagy a Pannon Filharmonikusok. Hallhatjuk játszani Pusker Júliát, aki a nemzetközi kritika szerint „a zenében él, azt lélegzi, és a hegedű nyelvén beszél”, a Fesztivál Színházban együtt lép fel Perényi Miklós és Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán két zongoraszonátával érkezik a maratonra, Baráti Kristóf és Würtz Klára pedig a Kreutzer-szonátát játsszák. Már hagyomány, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar művészei egy kamarakoncerttel is készülnek a közönségnek, emellett pedig idén is gondolnak a családokra és a gyerekekre: délelőtt Lakatos György várja a kisebbeket gyerekkoncertjéve

A fenti programok mellett az Üvegteremben a nap során a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adnak ingyenes koncerteket, a Müpa Előadótermében pedig vetítések várják a maratonra érkezőket.

A Beethoven-maraton programja a Müpa és a BFZ honlapján is megtalálható, a jegyértékesítés október 30-án, szerdán 10:00-kor kezdődik.

 

 

Fischer Iván, Budapesti Fesztiválzenekar, BFZ, karmester verseny, Beethoven-maraton

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek