Felléptek a Pohodán – aztán nyomuk veszett

2019. július 17.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A rendőrség keresi a Zohra nevezetű afgán női együttes négy tagját, akik a hétvégén adtak koncertet a Pohoda fesztiválon – írja a Parameter.

Fotó: Pohoda

A lányok legálisan érkeztek Európába és a vízumuk továbbra is érvényes. A rendőrség szóvivője elmondta, két kiskorú és két felnőtt hölgyet keresnek, akik valószínűleg egyszerűen elhagyták a trencsénteplici szállásukat. A lányok a fellépésüket követően a hotelbe érkeztek, és azt már az együttes többi tagja jelezte másnap reggel, hogy eltűntek.

Eddig a szűkszavú hír.

A történet azonban ennél sokkal bonyolultabb lett, amikor utánanéztünk a formációnak.

Ne úgy tessenek elképzelni, hogy a gitáros meg a dobos fogta magát, és lelépett... Egy 30 tagú formációról van szó, akiknek még a puszta létezésük is tele van kihívásokkal. Az a tény, hogy afgán nők, már komoly korlátokat szab az életüknek. Az meg, hogy tanulnak, mi több: zenét mernek tanulni, még az egyes tagok családjában is komoly konfliktusokat szül. Az UNICEF statisztikái szerint a tálibok már 2017-ben is 68 alkalommal támadtak oktatási intézményeket, de 2018-ban ehhez képest is megháromszorozódott a támadások száma, tavaly már 192 támadást hajtottak végre iskolák ellen. Az elhúzódó konfliktus és a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt az ázsiai országban több mint 1000 iskolát kellett bezárni tavaly év végéig.

A zenészek mindannyian a kabuli székhelyű Afgán Nemzeti Zeneművészeti Intézet (ANIM) hallgatói. Az intézet hallgatóinak felét alkotják lányok, köztük nehézsorsú árvák és egykori utcagyerekek. Társadalmi "elfogadásukat" az a tragikus eset is jellemzi, hogy 2014-ben az ANIM hallgatóinak koncertjén öngyilkos merénylő robbantott. Az alapító, Dr. Ahmad Sarmas az egyik fülét vesztette el a támadásban. Volt olyan koncertjük, amelyen a 700 fős hallgatóságnak 10 ellenőrzési ponton kellett áthaladia – kutyák és fegyveres biztonságiak között.

A Zohra Afganisztán kevésbé ismert zenei örökségét viszi el a világ minden szegletébe, 2017-ben elnyerték a Freemuse Award-ot is. A díjat mindig olyan személy vagy szervezet kapja, amely figyelemre méltó módon küzd a zenei kifejezés szabadságáért. De például koncertet adtak Berlinben, egy hónappal a karácsonyi vásáron történt terrortámadás után – az estet az áldozatok emlékének szentelték.

„Összetörhetik a hangszereinket, betilthatják a zenét, de soha nem törlik ki a szívünkből."

Mi, akik szinte el sem tudjuk képzelni, hogy mekkora bátorságra van szükség a mindennapjaikhoz, persze drukkolunk nekik, hogy megtalálják a személyes szabadságukat, ugyanakkor nem tudunk nem gondolni arra, hogy ez milyen következményekkel járhat az együttes egészére nézve. Nem kell messzire mennünk a történelemben: amikor Barta Tamás, majd Laux József disszidált, tiltólistára került az LGT, Presser előadó-művészi engedélyét is bevonták, bizonytalan ideig koncertet sem adhattak. A rendszerváltásig például Romániából is "örökre" kitiltották őket.

Figyeljük a híreket, és megírjuk, ha történik valami.

Afgán varázslónők a színpadon

 

 

Pohoda fesztivál, Szlovákia, Zohra, Afganisztán

 

 

Szólj hozzá!


Zöld Sárga: a Qualitons egy teljes albumot szentelt a Kexnek

Zöld Sárga: a Qualitons egy teljes albumot szentelt a...

Új lemezzel és dupla telt házzal koronázza meg karrierjének eddigi legizgalmasabb évét a Qualitons.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Aerosmith-koncert: a kiemelt állójegyek többsége már elfogyott

Ma 11 órakor kezdődött a budapesti Aerosmith koncert belépőinek teljes körű értékesítése, és ahogyan már az elmúlt két nap elővásárlásaiból is sejteni lehetett, ma megindult az igazi roham, és az első óra után már vannak olyan szektorok ahol csak pár darab belépő elérhető, illetve a kiemelt állójegyek többsége is elfogyott.

Felbukkant a neten egy egész zenei archívumra való bakelitlemez, cédé, aranylemezek

A Bors figyelt fel arra, hogy valaki egy Cipő (Bódi László) nevére kiállított aranylemezt árul a neten. A Bravissimo Best of Hungary 2 című, 1995-ben megjelent korongon szerepel a Kék és narancssárga című dal is, amelyet Cipő írt és adott elő.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek