Hogyan kell kiejteni és egyáltalán mit jelent: POCCA ?

Ejtsd, ahogy írjuk, de valójában, ahogy szeretnéd... :) A Pocca Piknik június 29. és június 1. között vár mindenkit, akinek a lábában van a boogie.

Hogyan kell kiejteni és egyáltalán mit jelent: POCCA ?

A szabad ég alatt sem kell elbúcsúzni a modern élet kényelmétől. A komfort részeként a wifi és a kulturált vécék egyaránt elérhető lesz a fesztivál területén, a szervezők pedig ügyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre is. Az autósok számára kialakítanak egy ligetes parkolót, ugyanakkor folyamatos transzportra is lehet számítani: kisvasút és egyéb járművek hozzák-viszik majd az embereket a strandokról, környező településekről.

Vannak nagyon jó fesztiválhelyszínek – és vannak varázslatos fesztiválhelyszínek. A Pocca Piknik varázslatos tájon van. A Balaton-felvidéken, pontosabban Felsőörsön a gyönyörű dombok között, ahonnan még balatoni panoráma is elénk tárul... 

Idén fellép itt többek között Deák Bill Gyula, Egri Péter és a Mystery Gang, Fenyő Miklós, Szikora Róbert és az R-GO, a Roy és Ádám Trió, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, és még sokan mások, például fiatal tehetségek fellépésére is lehetőséget biztosítanak. A színpad két oldalán felállított LED falaknak köszönhetően távolról is láthatók lesznek a koncertek, a terület kiváló akusztikája miatt pedig bárhonnan hallgathatjuk azokat. Álldogálhatunk a színpad előtt, táncolhatunk a levendulás mellett mezítláb a fűben, borozhatunk egy pléden, elnyújtózhatunk egy nyugágyon vagy üldögélhetünk egy szalmabálán is. A Pocca Piknik tehát nem csupán nevében képviseli a piknik jelleget, itt tényleg nyugodtan ki lehet kapcsolódni a természet lágy ölén eszegetés, iszogatás, zenehallgatás közben.

De hogy kezdődött ez az egész és mi az a POCCA?

Két évvel ezelőtt megszállt az ihlet egy borászt, aki a falu határán fekvő területen a zöld környezetben, balatoni panorámában és festői levendulásban gyönyörködve ráébredt, hogy ez a falat mennyország baráti összejövetelért kiált. Felvette hát a kapcsolatot barátjával, a kiváló szájharmonikás Pribojszki Mátyással, és szervezni kezdtek egy házi koncertet, a terv pedig egy jó kerti partihoz mérten sütögetés és lazulás volt. Igen ám, de amikor a környéken híre ment a tervüknek, hamar több száz főre duzzadt az érdeklődők száma. Ennek hatására nagyobb hangsúlyt kapott a rendezvény gasztronómiai oldala, és menet közben becsatlakoztak a borász művészbarátai is, akikkel együttműködve kialakult a rendezvény művészeti szárnya. A zenei fellépők köre is bővült, és mire minden összeállt, akkor tudatosult a szervezők fejében, hogy ez már nem egy egyszerű kerti parti, hanem egy kisebb fesztivál. A rendezvény azóta szépen növekszik, idén is tartalmas, színes program várja a látogatókat. 

Tóth Balázzsal, a mesebeli borásszal, a fesztivál igazgatójával beszélgetve mutatjuk be a Pocca Piknik hangulatát és megnézzük, mi vár ránk június utolsó hétvégéjén.

Az első kérdés mindenkitől az szokott lenni, hogy mi is az a Pocca?

Nos, ez a név Felsőörs egyik történelmi szőlődűlőjének nevét takarja, amit mi kellő tisztelettel használunk és igyekszünk jó hírnevét öregbíteni. Ezen a csodálatos helyszínen gyűlnek össze az általunk nagyra becsült zenei legendák, akik ráadásul idén egytől-egyik jubileumukat is ünneplik, tehát egy nagy szülinapi partira készülünk.

Nálatok valóban értelmet nyer, és tartalmat kap a “piknik” kifejezés. Maximalizáltátok a napi belépők számát, kiemelten fontos a gasztronómia, a család, a gyerekprogramok és nem utolsó sorban a borkultúra is.

A koncepciónk nagyon egyszerű, szeretnénk a vendégeinknek olyan minőségi szórakozást biztosítani, mely túlmutat azon, hogy eljöttek egy koncertre, jól érezték magukat és hazamentek. Itt sok minden egyéb megjelenik, találkozhatnak, beszélgethetnek személyesen a zenészekkel, művészekkel, bekapcsolódhatnak az alkotás folyamatába, betekinthetnek a kulisszák mögé. Minden emberközeli és családcentrikus. A művészeknek és zenészeknek is szabad kezet adunk az önkifejezésmódra, mert hiszünk abban, hogy ettől lesz hiteles a megjelenésük és előadásuk. Tehetséges gyerekeknek is fellépési lehetőséget biztosítunk, de nem szeretnénk mindent előre elárulni, meglepetésekből nem lesz hiány, ezt garantáljuk.

 Mi volt az első gondolatod, és mi volt a cél, amikor fesztiválszervezés mellett döntöttetek?

Hirtelen jött, spontán ötlet volt, semmiféle cél nem vezérelt, egyszerűen inspirált a csodálatos környezet, és zeneszerető emberként izgatta a fantáziámat, hogy vajon hogy szólalhat meg egy élőzenei koncert ebben a környezetben. Megkértem hát Pribojszki Mátyás barátomat, hogy csináljunk egy koncertet szűk baráti körünknek, és nézzük meg, hogy milyen lesz a visszhangja. A tervünknek azonban hamarosan híre ment, és egyre többen szerettek volna részt venni a zártkörű Blues&BBQ partyn. Ezért kiegészítettük a zenei felhozatalt (Bluesberry, Footprints zenekarokkal), szerveztünk hozzá egy kis gasztrót, művész barátaink is csatlakoztak hozzánk, és amikor az első gitárakkord felcsendült, akkor tudatosult bennünk, hogy egy fesztivál kellős közepére csöppentünk. Így kezdődött...

Ha neked kellene röviden megfogalmaznod és ajánlanod a Poccát, akkor mit mondanál?

Azt álmodtuk meg néhány éve, hogy egy olyan komplex, tradicionális, minőségi, zenei, gasztronómiai, összművészeti eseményt hozzunk létre, ahol családok, gyerekek, barátok, ismerősök önfeledten szórakozhatnak, kiszakadva a hétköznapokból. Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy erre a fajta kikapcsolódásra mekkora igény mutatkozik.

Van esetleg olyan program, amit a legjobban vársz?

Nagyon szerettem volna, ha Török Ádám is részese lehetett volna a Tabán-idézős ötletemnek, azonban tragikus halála miatt erre sajnos ebben a formában már nem lesz lehetőség. Azt viszont garantálhatom, hogy méltó módon fogunk megemlékezni róla. De ugyanennyire várom Deák Bill Gyula, vagyis a magyar „blues király” koncertjét is, Fenyő Miklós Limbó hintóját, Szikora Róbert Ciao Marinaját, a Roy és Ádám Trambulinját is, sőt, külön pikantériája lesz az egyes napoknak a záróakkordnak szánt Jam Session, ahol igazi, pezsgő örömzene várható. Ha akár csak egy emberben sikerül elültetni a Pocca-életérzés csíráját, és felfedez ebben valami értéket, ami inspirálja, akkor már nem hiába hoztuk létre ezt az összművészeti eseményt.

"Mivel jó ideje a környéken élek, nem tudok nem hazabeszélni... A Pocca Piknik az ország egyik legcsodálatosabb régiójában a Balaton északi partján fekvő, festői szépségű Felsőörsön kerül megrendezésre. Egy olyan varázslatos helyszínen, amelyet mindenkinek látnia kell! Kiváló zenei programok mellett a családosokra is gondoltak a szervezők, így szinte mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el Felsőörsre június 29. és július 1. között!" – tette hozzá mindehhez a már emlegetett Pribojszki Mátyás (Jumping Matt & His Combo).

FOTÓK: Berzsényi Gergely

Pocca Piknik, Felsőörs

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek