Jön Budapest legnagyobb őszi fesztiválja

2019/09/11  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Alig egy hónap múlva, október első hétvégéjén kezdődik az ősz legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja, a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (korábban Budapesti Őszi Fesztivál).

Jön Budapest legnagyobb őszi fesztiválja

A fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. A rendezvénysorozat elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivál, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

Zenei különlegességek sora követi egymást a fesztiválon, köztük az ősz talán legjobban várt eseménye, Eötvös Péter operájának magyarországi bemutatója. Az Angels in America a Neue Oper Wien és a fesztivál közös produkciója, amely nem csupán a nagyszerű szólisták és Matthias Oldag rendező miatt kihagyhatatlan, hanem azért is, mert a világszerte hatalmas sikerrel játszott művet Budapesten maga a szerző vezényli október 10-én és 12-én.

Szintén nagy várakozás övezi a RIAS Kammerchor és az Amadinda Ütőegyüttes közös koncertjét, a Klangforum Wien pedig többek között két fiatal hazai komponista, Bella Máté és Tornyai Péter műveit is műsorra tűzi majd. A magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából Budapestre látogat a Tiltott Város Kamarazenekar, hogy a Várkert Bazárban adjon kóstolót a kínai muzsika legjavából, a tradicionális zenétől a kortárs kompozíciókig.

A táncrajongók is valódi csemegékre számíthatnak, hiszen a világ vezető balettegyütteseivel dolgozó, de Beyoncé Louvre-béli, ikonikus videoklipjét is megálmodó belga koreográfus, Sidi Larbi Cherkaoui Nomad című művét hozza el a fesztiválra. A Feledi Project vadonatúj előadásában Élektra bosszúdrámája Euripidész tragédiája és Richard Strauss operája nyomán, de a kortárs tánc nyelvén „szólal meg” a színpadon.

A hiphop, a street dance és a kortárs tánc találkozásából születő [D]OPEN Your Move eseménysorozatnak a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont, Grecsó Zoltán improvizációs táncszínházának, a Willany Leónak pedig a város közterei. Pontosan úgy, ahogy az Imagine Budapest alkalmi színtársulatának az utcasarkok, parkok, lépcsőházak és belső udvarok szolgálnak majd mini szabadtéri színpadként.

Az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár négy napja is felejthetetlen programokat ígér: Krasznahorkai László új regényét egy rendhagyó előadáson mutatja be Haumann Péter és Miklós Szilveszter, és koncertet ad többek között az Ivan & The Parazol és Lovasi András.

A Várkert Bazár színpadán varázsolja majd el a közönséget Barabás Lőrinc is: a jazzben és a popzenében is új utakat kereső, sokoldalú zenész a koncert első felében legújabb, algorythms című szólólemezéről játszik, majd a Metamorfózis ősbemutatója következik. Az amerikai énekes-dalszerző és zenei producer, William Fitzsimmons pedig legutóbbi, Mission Bell című albumával érkezik majd az Akvárium Klubba.

A fesztivál zenei programjáról ezen az oldalon találhatók információk, a teljes program itt érhető el, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek különleges időkapszuláival készül az október 4-én startoló 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.

 

28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek