Kékfű-fesztivál Abaligeten

2023/07/15  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

2023. augusztus 11-13. között ismét Abaliget ad otthont a Magyar Bluegrass Zenei Egyesület (HuBMA) húszéves jubileumát ünneplő hagyományos nemzetközi fesztiváljának.

Kékfű-fesztivál Abaligeten

A háromnapos rétegzenei fesztiválon a műfaj neves nemzetközi és hazai előadói lépnek színpadra. A 25 programot felvonultató esemény látogatása – a fesztivál támogatóinak, a fellépő zenészeknek és a szervező, lebonyolító lelkes önkénteseknek köszönhetően – díjmentes.

Amerikában kialakult akusztikus zenei stílus, az irányzat elnevezését a (kentucky) bluegrass, azaz a – különben hazánkban is őshonos – réti perje vagy kékfű néven ismert növény, latin nevén Poa pratensis adta. A gyors tempójú zenét erõsítés nélküli húros hangszereken játsszák, melyek közül a bendzsó a legjellegzetesebb. 

A fesztivált szervező Magyar Bluegrass Zenei Egyesület célja, hogy a hazánkban még mindig inkább kevéssé ismert műfajt egyre jobban megismertesse és megszerettesse a közönséggel. Az első ilyen abaligeti rendezvényt 2003-ban tartotta az akkor már két esztendeje létező, eredetileg bajai székhelyű egyesület.

Pénteken a  Nightingale mellett a szintén helyi illetőségű Pannongrass, továbbá a Miskolci Bluegrass Band Family, az Önként és Dalolva Társulat, illetve a fesztiválra hosszú idő után visszatérő Revival Band lép színpadra, de a közönség megismerheti az autentikus cigány népzenét játszó Lásho Lecsó csapatát is, majd a program az Iszkába zenekar ízes magyar népzenei műsorával zárul.

Szombaton és vasárnap is kitűnő koncertek közül válogathatnak az érdeklődők, kiemelt jelentőségű a szervezők számára, hogy húsz esztendő alatt első ízben a hazai akusztikus blues koronázatlan királya, VasZoli is megtiszteli a fesztivál szervezőit és közönségét jelenlétével szombaton, de ekkor lesz hallható többek között a rendezvény két, szintén régi visszatérő vendége, a Hungarikum Együttes és a Folton Folk is. Fellép a Montana Blue (UK), a Poa Pratensis Bluegrass Band(a), továbbá a pécsi körökben régi kedvenc Tarnai Acoustic Recept Nélkül nevű új projektje is bemutatkozik. Ismét hallható lesz Szőke Tamás fingerstyle gitáros - ezúttal Nagy Gergely gitáros vendégjátékával kiegészülő - különleges produkciója is.

Vasárnap az est sztárvendége a The Gallows Fellows (A) lesz, a csapat az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jut el a fesztiválra, fellép továbbá a hazai kiválóságok közül a budapesti Nojata String Band, de a helyi erők képviseletében, Pécs és környékéről több produkció is képviselteti magát, így a Kentucky Harmony,  a Shawn Végváry & Friends, az M6 Country Band, akárcsak az ízig-vérig bluesos Boss-Tone Trió. Szólókoncertet ad ismét a fesztivál közönségkedvence, Berta Zsolt szépíró-dalszerző, illetve visszatér az abaligeti színpadra a népes és vidám Seamróg Tatai Ír Zenekar is.

A rendezvény egyik különlegessége az esténként, a hivatalos program végeztével kezdődő hagyományos bluegrass jam, aminek érdekessége, hogy bármilyen akusztikus hangszerrel érkező zenész beszállhat a közös muzsikálásba, az összlétszám nincsen korlátozva.

Az idei fesztivál megrendezéséhez, mint kezdetektől fogva, Abaliget Község Önkormányzata, valamint az Osztrák Kulturális Fórum nyújt támogatást.

Magyar Bluegrass Zenei Egyesület, fesztivál, Abaliget

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek