Nem rendezik meg többet Svédország legnagyobb fesztiválját

2017/07/05  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az első évben még talán elszigetelt jelenségnek hitték, az idei események azonban túlmutattak ezen: a svéd hatóságok egy esetben nemi erőszakról, 11 esetben szexuális zaklatásról számoltak be az idei Bravalla Fesztiválon, amely a múlt szerdától szombatig tartott Norrköping városában.

Fotó: Oskar Omne/Bråvalla

Mi ez a sok nemi erőszak Svédországban? – tette fel a kérdést az Index.

A szexuális bűncselekményekben Svédország abszolút listavezető Európában: 2010-es adatok alapján 100 ezer svéd lakosra 63,5 nemi erőszak jut, míg Németországban csak 9,4. Nálunk mindössze 2,5 nemi erőszak jut 100 ezer magyarra.

A szélsőjobboldali sajtó és az amerikai elnök általában a bevándorláspárti svéd politikusokat okolja a sok szexuális erőszak miatt. Pedig az igazi ok, hogy Svédországban sokkal szigorúbban állnak a szexuális zaklatás és erőszak kérdéséhez, és olyan eseteket is szexuális bűncselekménynek könyvelnek el, amelyek máshol csak kisebb súlyú zaklatásnak minősülnének.

Emellett a hatóságok arra bátorítják az áldozatokat, hogy minden esetben jelentsék be, ha zaklatják őket. Más országokban ennek ellenkezője jellemző: a nők elleni erőszakos cselekményeket jelentős látencia jellemzi, sok eset soha nem kerül a hatóságok látókörébe.

A nemi erőszak áldozatát sajtóértesülések szerint Håkan Hellström svéd művész – a rendezvény egyik fő fellépője – előadása alatt támadták meg. 

A tavalyi fesztivál után a Mumford and Sons brit zenekar – a Bravalla 2016 egyik headlinere – bojkottot hirdetett a rendezvénnyel szemben. Ennek ellenére az idei rendezvényen elég szép volt a felhozatal, fellépett többek között a Linkin Park, Martin Garrix, a The Killers, a Sabaton, a System Of A Down, Danko Jones, Ellie Goulding, a Gogol Bordello, a Scooter is. 

A történtek árnyékában a fesztiválszervező azt nyilatkozta, hogy törlik a Bravalla 2018-at.

"Szavakkal nem lehet leírni, milyen hihetetlenül szomorúak vagyunk, sajnáljuk és mélységesen elítéljük mindazt, ami történt ezt" – olvasható a fesztivál honlapján. A szervező hozzátette, hogy bár mindent megtettek, hogy biztonságos fesztivál-élményt nyújtsanak, "Egyes férfiak – mert férfiakról beszélünk – nyilvánvalóan nem tudnak viselkedni. Szégyen."

Foto: ReutersA tavalyi rendezvényen a svéd rendőrség szerint legalább öt nemi erőszakot és 12 szexuális zaklatást jelentettek. Ugyanezen a hétvégén több mint 30 szexuális zaklatás történt egy másik svéd fesztiválon (Putte i Parken, Karlstad).

Forrás

Bravalla Fesztivál, Svédország, szexuális zaklatás

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek