Szegeden melegít be a szerbiai Malomfesztivál, az oromi öröm

2022/07/21  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Évek óta hallgatjuk az ismerőseink áradozását a szerb Orom település melletti Malomfesztiválról. Szándékaink szerint idén el is jutunk oda.

Szegeden melegít be a Malomfesztivál

"Orom, a Csantavéri ország-, azaz másképpen a Nagy út mellé épített tanyasi iskola, valamint az 1889-ben emelt vasúti megálló környékén összesűrűsödő szállások révén alakult településsé. A környező jó minőségű földeknek köszönhetően a mezőgazdasági terményfeldolgozást a XIX. század második felétől elszaporodó szélmalmok biztosították. Az 1880-as években Orom határában már 11 szélmalom működött." (Forrás)

2022. augusztus 11 és 13. között immáron nyolcadik alkalommal szervezik meg Oromon a Malomfesztivál elnevezésű összművészeti fesztivál,

"amelynek fő célközönsége a magyarajkú 15-35 évesek, de a kisgyermekes családok és a 35 év felettiek számára is szervezünk programokat, így ők is nagy számban látogatják a fesztivált" – írják a weboldalon,

ami megnyugtató, mert a fesztiválra összeállított csapatunk összéletkora alulról, de veri a 200 évet.

A Malomfesztivál helyszíne a festői környezettel bíró oromi malom mellett elterülő tisztás. Orom egy kicsiny falu, Magyarkanizsa közelében. A fesztivál minden létező módon – jó, a hajó, a tengeralattjáró és a helikopter ugrik – megközelíthető: biciklivel, vonattal, személygépkocsival és autóbusszal, illetve gyalogosan is, ha valakinek arra van érkezése. A fesztivál területén sátorozni és tisztálkodni is lehet.

Ennek a piciny falu mellett létrehozott fesztiválnak több célkitűzése is van, egyrészt, hogy eltörölje a határokat – az összeset IS –, hogy a művészet által közösséget építsen – a szemtanúk szerint ez benne a legszerethetőbb –, harmadrészt pedig felrajzolja a települést és környéket a térképre. Általában ott szoktak elesni ezek a kezdeményezések, hogy olyan környezeti terhelés zúdul az évről évre bővülő látogatószám miatt a kisfesztiválra, hogy elveszíti mindazt, amiért leginkább szeretni lehet. A Malomfesztivált megjárt ismerősök azonban esküdöznek, hogy ennek nyoma sincs, a szervezők pedig következetesen ragaszkodnak az elveikhez, sőt:

"A Malomfesztivál szervezőinek nagyon fontos, hogy a rendezvény évről évre egyre környezetbarátabbá váljon, s talán egyszer elérjük, hogy egyáltalán ne termeljünk szemetet. Ezért pár éve megépült a Malom-konyha, ami teljesen műanyagmentes, a fesztiválozók hazai termelőktől szerzett alapanyagból készült ételeket fogyaszthatnak, s a vegák/vegánok sem maradnak éhen, hisz nagy hangsúlyt fektetünk a vega/vegán étrendre. A fesztivál építése és szépítése során is újrahasznosított anyagokból dolgozunk, amit lehet fából készítünk, s a terület díszítéséhez is olyan anyagokat használunk, melyek nem műanyagból készültek, legnagyobb részük újrahasznosított alapanyag. A környezettudatosságra szeretnénk buzdítani a fesztiválozókat is, így arra kérünk mindenkit, hozza magával saját étkészletét, bögréjét, de ha ezt elfelejtené a helyszínen saját, újrahasznosítható fesztiválpoharat tud majd vásárolni. Gyűjtsük szelektíven a szemetet, ne dobáljuk szanaszét, hisz a Malomfesztiválra mindenki egy picit hazajár. A tusolókban is házi készítésű öko samponok és szappanok lesznek kihelyezve, valamit a fesztivál dizájnját idén sem új, hanem használt pólókra nyomtatjuk."

Ha fesztivál, akkor zene – legalábbis ez a mi fókuszunk. De persze emellett lesz sok minden más is.

Fellép mások mellett a Bohemian Betyars a Parno Graszttal, Bongor, Lil Frakk, Deva, a Ducksell, az Óperentzia és olyan, leginkább szerb, de horvát és cseh formációk is, akikkel eddig nem volt találkozásunk. Hengéről, szégyen ide vagy oda, még nem is hallottunk, s itt fogunk megismerkedni a a dél-afrikai BCUC formációval is.

A teljes programtábla itt.

Idén is a Vajdaság-Szeged Autonóm Anarchia zenekara, a Lucy Dreamin' melegíti elő a térség legszerethetőbb fesztiválját – mondjuk, a forró hangulat, tekintve, hogy a laptop hőmérője a cikk megírásakor 34 fokot mutat – garantált... De megígérték, hogy ha marad a hőség július 23-án, a Grand Café Szegedben (Deák Ferenc u. 18), bekapcsolják a légkondit...

 

 

Hogy a fesztiválról még mit mondhatnánk?

"...ahol még egy kicsit áll az idő, lassabban ketyeg az óra, s hogy az embereket kicsalogassa a pusztába, ahol a végtelen horizontban ég és föld egybeér, s egy pont a végtelenben talán te és mi leszünk, valahol a malom tövében."

Azt a történetecskét még hozzátennénk, hogy a FB-ra feldobott szálláshirdetésről lecsúsztunk. A hirdető azonban megígérte, hogy segít valamit találni – és ez így is történt. De ha már így alakult, meghívta a csapatot egy kávéra. Ha majd odaérünk... Már akkor imádjuk a helyet, amikor még el sem indultunk.

Találkozunk a malom tövében!


Fotók: Malomfesztivál

 

Malomfesztivál, Orom, Szerbia

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek