Sziget 2018: Mit adott nekünk a Mumford & Sons?

2018/04/24  ·   Fesztivál   ·  Simonyi Éva, koncert.hu

A Sziget fesztivál 2018-as felhozatalában 7 headlinert emeltek ki a szervezők – minden napra egy –, de természetesen további külföldi sztárok is fellépnek majd a fesztiválon. Ebben a sorozatunkban a hetekkel foglalkozunk, már a negyediknél tartunk.

Sziget 2018: Mit adott nekünk a Mumford & Sons?

A Mumford & Sons angol folk-rock együttes, melynek tagjai Marcus Mumford (ének, gitár, dobok, mandolin), Ben Lovett (vokál, billentyűsök, harmonika, dobok), Winston Marshall (vokál, bendzsó, gitár, rezonátoros gitár) és Ted Dwane (vokál, nagybőgő, dobok, gitár). A zenekar 2007 decemberében alakult meg, Nyugat-Londonban bukkantak fel először.

A névválasztás abból a tényből ered, hogy Marcus Mumford szervezte össze a bandát és kezdetekben a fellépéseket is. Egyébként nem az ő, hanem Lovett kezdeményezésére választották a zenekarnak a régimódi családi üzleti nevet.

Az együttesnek eddig 3 stúdióalbuma jelent meg: Sigh No More (2009), Babel (2012) és Wilder Mind (2015). A Sigh No More másoddikként debütált a Billboard 200 “Brit Albumok” nevű listáján Amerikában, a Babel és a Wilder Mind pedig az első helyet szerezte meg Amerikában és Angliában is, előbbi az évtized leggyorsabban fogyó rockalbumaként, ami nem kis szó!

A kezdeti sikerek el is juttatták az együttest a 2013-as Glastonbury fesztiválra, ráadásul headlinerként, amivel aztán igazán híressé és népszerűvé váltak. Magyarországon eddig egyszer léptek fel, 2013 márciusában a Petőfi Csarnokban.

Legnagyobb eredményeik (a Billboard fantasztikus helyezésein kívül):

A Sigh No More album elnyerte a Brit Award díjátadón a Legjobb brit albumnak járó díjat 2011-ben, az album legismertebb dala pedig Grammy-jelölést is kapott.

 

A Babel albumot Az év albuma kategóriában jelölték a Brit Awards-on, illetve Grammy-re is, utóbbit meg is nyerte! (Az egyik legismertebb dal az albumról az I Will Wait).

 

Mit tettek még le az asztalra?

Bazinagy celeblagzi

A celebvilágban is jó nevük van: a Havas Jont (Trónok Harca) játszó színész, Kit Harrington őket hívta meg zenélni esküvőjére. Párja a sorozatbeli szerelme, a vadlányt, Ygritte-t játszó színésznő, Rose Leslie. Ők aztán tudják, mitől lesz nagy buli egy lagzin! Az esküvőn előreláthatóan 200-an fogják ropni az együttes folk-rock zenéjére egy aberdeen-i kastélyban.

Az együttes 2009-ben megalapította a Gentlemen of the Road (“Az Út Úriemberei”) nevű szervezetet, mely koncerteket támogat, illetve lemezkiadó is egyben, nem mellesleg pedig a Stopover Fesztiválok nevű globális koncertsorozat szervezője. Ezeket a fesztiválokat olyan kisebb városokba szervezik, ahova amúgy nem vinnének fesztivált a nagyobbak közül, célja pedig, hogy fellendítse az ottani turizmust, üzleteket, a város bevételét. Az együttes személyesen választja ki a fellépőket és támogatókat, többek között feltűnt már Stopoveren a Foo Fighters, a The Flaming Lips, a The Vaccines, a The Maccabees és Jenny Lewis is.

Az együttesnek három élő koncertfelvételes lemeze is megjelent az évek során:

  • Live at Shepherd's Bush Empire (2011),
  • The Road to Red Rocks (2012),
  • Live from South Africa: Dust and Thunder (2017).

Talán a mostani turnéról is készül majd egy?

A banda szeret viccelődni és nem túl komolyan venni magát, egyik klipjükben hírességek – Jason Sudeikis, Ed Helms, Will Forte, Jason Bateman – figurázzák ki őket,

 

Egy másik klipben pedig ők bújnak egy másik banda, a népszerű skate-punk blink-182 tagjainak bőrébe.

 

 Az együttes új albuma elvileg idén jelenik meg, egy 2017-es NME-s interjúban elárulták: már 6 dal készen van! Állításuk szerint azonban ennél több időre van szükség ahhoz, hogy az album igazán szuper legyen.

Mi türelmesen várunk rájuk és az új albumra egyaránt.

A melankolikus pophimnuszok királynője, Lana Del Rey

 

A világ leghíresebb képzelt barátai

 

Ki is az a Kendrick Lamar?


 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek