Több mint fesztivál: Kapolcska

2018/05/24  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Tehetségkutatás, tehetségnevelés, szakmai tábor és kisfesztivál is egyben az idén már második alkalommal rendezendő Kapolcska programsorozat, ahol minden a gyerekekről és a családi fontosságáról szól. És még mindig ingyen!

Több mint fesztivál: Kapolcska

A program kiötlője, a Művészetek Völgye atyja, Márta István a rendhagyó sajtótájékoztatón elmondta, rengeteget tanultak a tavaly debütáló Kapolcska tábor és kisfesztivál tapasztalataiból, így az idei program kialakításánál igyekeznek minden igényt kielégíteni.

A Kapolcska Program tulajdonképpen két részből áll; az egyik a tábor, ahol 13 művészeti, tudományos és integrációs szekcióban közel 120 iskolás korú fiatal, és 30 szakpedagógus vesz részt, a másik pedig a kisfesztivál, ahol az addig tanultakat a nagyközönségnek is bemutathatják a diákok, az oktatók közreműködésével. A kisfesztiválon nyitott-, és zárt helyszíneken, 55 kultúrális-, és ökoprogramra várnak 2000 látogatót.

A táborba idén június 24. és július 1. között várják a 9-15 éves korosztályt, függetlenül attól, mennyire mélyedtek el a különböző művészeti ágakban. A kisfesztivál június 29. és július 1. kerül megrendezésre, ahová szeretettel várják a szülőket, érdeklődőket, és hogy egy kis bepillantást kapjanak a tábori életbe, lehetőséget biztosítanak egy-egy szekció munkájában való részvételre is.

A nyitott és zárt szekciókat most is elismert művészek és tudósok vezetik:

  • Vonós kamarazenei és improvizációs szekció : Szirtes Edina Mókus
  • Mélyvonós klasszikus zenei szekció: Lencsés Lídia, Ján Boglárka
  • Ütőhangszeres szekció: Zombor Levente, Talamba Ütőegyüttes
  • Fúvószenekari szekció: Kovács Zalán László
  • Bon-bon összművészeti szekció: Lukácsházy Győző, Tarr Ferenc
  • Képzőművészeti szekció: Püspök Anita
  • Művészetek és tudományok szekció: Mérő András, Dr. Sánta Imre
  • Kézműves szekció (csak kapolcsi gyerekeknek): Szurdi Éva, Levendula Játszóház és Alkotóműhely
  • Hagyományok Háza szekciók: népi hangszeres csoport (Salamon Beja), népi ének csoport (Juhász Erika), néptánc csoport (Majoros Róbert, Majorosné Szabó Veronika)
  • Társadalmi integrációs szekció csángó gyerekeknek: Kecskés Karina
  • Taliándörögdi "KincsesHáz" Pannon Népfőiskola értékőr mesterképző kurzus: Hoffner Tibor

Idén újdonság a Társadalmi integrációs szekció, melynek vezetője Kecskés Karina színművésznő évek óta foglalkozik hátrányos helyzetű csángó gyerekek táboroztatásával. A Kapolcska Program keretében most néhány szerencsés csángó fiatal együtt töltheti a tartalmas napokat magyar társaikkal, és remélhetőleg felejthetetlen élményekkel térnek majd haza.

A művészeti foglalkozások mellett lesznek még játszóudvarok, kiállítások, workshopok, műhelyfoglalkozások, és a kisfesztivál ideje alatt úgynevezett "nemkoncertek" is, ahol az oktatók együtt lépnek fel a tábor lakóival, és akár ott helyben született műveknek is szem- és fültanúi lehetünk.

Bár a Kapolcska Program a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, és a helyi önkörmányzat, a fővárosi önkörmányzat, a Nemzeti Színház, az EMMI, az NKA, és az MMA is támogatja, miután ingyenes rendezvényről van szó, mindig elkél a közönség részéről érkező adomány is. A közösségi fesztivál részfinanszírozásához támogatói jegy vásárlásával lehet hozzájárulni, mely mindössze 1000 forintot jelent.

A részletes programbontás és minden további információ megtalálható a Kapolcska Program honlapján.

Kapolcska, Szirtes Edina Mókus, Márta István, Talamba Ütőegyüttes, Érdi Tamás, Rákász Gergely, HolddalaNap, Szőke András

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek