A Csillag születik eddig 26 jelölést kapott, Rami Maleknak ez az első

2019/01/23  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

Persze, nem a Csillag születik mostani, hanem az eddigi összes változata számít, Bradley Cooper és Lady Gaga idei jelölése révén pedig harmadjára fordul elő, hogy mindkét főszereplőt jelölték. 1937-ben Frederic March és Janet Gaynor, 1954-ben James Mason és Judy Garland volt esélyes a díjra a történet korábbi változataiban nyújtott alakításukért.

A '76-os változatnak Barbra Streisand és Kris Kristofferson  volt a főszereplője, a film a legjobb dal kategóriában nyert a '77-es díjátadón.

Hoztunk egy-két érdekességet az idei Oscar-jelöltekről:

A színészi kategóriák jelöltjei közül nyolcan most először izgulhatnak az Oscar-díjért: Yalitza Aparicio, Olivia Colman, Marina de Tavira, Adam Driver, Sam Elliott, Richard E. Grant, Regina King és Rami Malek. A jelöltek között korábbi díjazottak is vannak, méghozzá öten: Mahershala Ali, Christian Bale, Sam Rockwell, Emma Stone és Rachel Weisz. Ketten tavaly is a jelöltek között voltak: Willem Dafoe és Sam Rockwell.

A legjobb férfi főszereplők között esélyes Bradley Cooper (Csillag születik) a tizenötödik, aki egy saját maga rendezte film révén szerepel a jelöltek mezőnyében, és a kilencedik, aki bemutatkozó rendezésével érte el ezt a teljesítményt.

Lady Gaga a második, akit zenei és színész kategóriában is jelöltek ugyanazért a filmért, az első Mary J. Blige volt tavaly a Mudboundért.

Sandy Powell A kedvenc és a Mary Poppins visszatér révén immár 14 jelöléssel büszkélkedhet a jelmeztervezők mezőnyében, ennél több egyetlen élő tervezőnek sincs. A rekordot 35 jelöléssel Edith Head (1897-1981) tartja.

A Fekete párduc előtt a Skippy című képregény alapján készült filmet már jelölték Oscar-díjra az elismerés hőskorában, de a kisiskolás fiúról és barátairól szóló alkotás nem önálló képregényen, hanem egy újság hasábjain megjelent kockákon alapult.

Tíz jelölésével a Roma című film beállította a Tigris és sárkány című kínai alkotás rekordját, idegen nyelvű mű ennél több kategóriában még nem volt esélyes az Oscar-díjra. A Roma, Alfonso Cuarón munkája a tizedik idegen nyelvű alkotás, amely bekerült a legjobb filmnek járó díj jelöltjei közé, ha nyer, azzal Oscar-történelmet ír, hiszen eddig egyetlen idegen nyelvű filmnek sem sikerült elvinnie a legfontosabbnak tartott díjat. A mexikói dráma az ötödik film, amelyet ugyanabban az évben a legjobb idegen nyelvű alkotások és a legjobb filmek között is jelöltek. Az előző négy – a Z, Az élet szép, a Tigris és a sárkány és a Szerelem – egyaránt elnyerte az idegen nyelvű film Oscar-díját, a legjobb film kategóriában viszont hoppon maradt.

Alfonso Cuarón a negyedik, aki négy különböző kategóriában – a legjobb film, rendezés, operatőr és eredeti forgatókönyv – is jelölést kapott ugyanazért a filmért. Warren Beattynek ez kétszer is sikerült a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő és a forgatókönyv kategóriában az Ép testben épp, hogy élek és a Vörösök című munkájával. A Coen fivérek, Ethan és Joel pedig a legjobb film, a rendezés, a forgatókönyv és Roderic Jaynes álnéven a legjobb vágás kategóriában voltak a jelöltek között a Nem vénnek való vidék című drámájukért.

Idén először az idegen nyelvű filmek kategóriájában szereplő két alkotás rendezője is szerepel a legjobb rendezőnek járó Oscar-díj esélyesei között: mexikói Alfonso Cuarón mellett a lengyel Pawel Pawlikowski Hidegháború című drámája révén.

Yalitza Aparicio a második színésznő, akit debütáló alakításáért egy idegen nyelvű filmben rögtön Oscar-díjra jelöltek. Az első Catalina Sandino Moreno volt az Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes... című 2004-es film révén.

Az operatőri jelölések is hoztak érdekességet: a Hidegháború és a Roma révén először fordul elő 1966 óta, hogy két fekete-fehér film is van az esélyesek között ugyanabban az évben. 1967, vagyis azóta, hogy az amerikai filmakadémia eltörölte a fekete-fehér és a színes filmek külön kategóriáját, mindössze 15 fekete-fehér film volt, amelynek operatőrét Oscar-díjra jelölték.
   

Queen, Bohemian Raphsody, Bohém Rapszódia, Rami Malek, Lady Gaga, Csillag születik, Bradley Cooper

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek