Emlékvetítés lesz Jim Morrison születésének 75. évfordulóján

2018/12/05  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu, MTI

A Doors énekes-dalszerzője december 8-án lenne 75 éves. Az évforduló előtt tisztelegve a fővárosi Pólus moziban december 7-én pénteken levetítik az együttes utolsó filmre rögzített koncertjét, amelyet 1970 augusztusában adott az angliai Isle of Wight fesztiválon.

Emlékvetítés lesz Jim Morrison születésének 75. évfordulóján

A Doorst 1965-ben alapította Jim Morrison és Ray Manzarek billentyűs, akik a UCLA egyetemen találkoztak. A formációhoz Robbie Krieger gitáros és John Densmore dobos csatlakozott. Ha valaki nem ismerné (van olyan?) a zenéjüket, röviden összefoglalva: korongjaikon Morrison sötét lírája eklektikus, pszichedelikus zenével párosult. A kvartett hat stúdió- és egy koncertalbumot készített. A Doors világszerte több mint 100 millió albumot adott el, a zenekar bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Morrison mindössze 27 éves volt, amikor 1971. július 3-án holtan találták párizsi otthonában.  Ray Manzarek 2013-ban hunyt el rákban.

A Doors koncertjei euforikus hangulatukról és révületben táncoló közönségről híresültek el, ugyanakkor növekvő népszerűségük ellenére rendre kimaradtak az igazán nagy fesztiválokról. Az 1967-es Monterey Pop Festivalra nem hívták meg őket, egy évvel később Woodstockba már igen, oda viszont ők nem akartak elmenni.

Dióhéjban a miami balhéról

1969. március elsején a Doors Miamiban lépett fel, s ez a koncert totális káoszba és botrányba fulladt (valahogy a színpadra került egy élő bárány is...), amelynek eredményeként még az FBI is beszállt a buliba – mármint a rendőrségen és később a bíróságon kívül –, és Morrison csaknem börtönbe került. A fáma és a rögzített koncert szerint – csak audiófelvétel létezik az esetről – Morrison teljesen szét volt csúszva, ha nem "énekelt", akkor a közönséget sértegette vagy obszcén mondatokat kiabált, végül elővette a "kakasát", amit aztán mindenki látni akart, és a tömegjelenet – és közszeméremsértés miatt – miatt be kellett rekeszteni a koncertet... Jim Morrison 41 évvel elítélését követően részesült  – a kaliforniai kormányzó gesztusaként – kegyelemben. 

Az 1970-es angliai Isle of Wight Festivalra szóló meghívás kizökkentette őket abból a vészterhes hangulatból, ami az obszcenitással vádolt Morrison "Miami-incidens" néven elhíresült büntetőpere miatt telepedett rájuk. Az utolsó nagy fesztiválként is emlegetett Isle of Wight a szervezők szándéka szerint Európa válasza volt az egy évvel korábbi Woodstock fesztiválra, olyan fellépőkkel, mint Jimi Hendrix, a Who, Miles Davis, Leonard Cohen, Joni Mitchell – és a Doors. Látogatószámban túl is szárnyalta a nagy elődöt, több mint 600 ezer fős közönség vett részt a fesztiválon.

A nézőknek csak tizede váltott előre jegyet, a kerítéseket már az első napon több helyen lebontották, a tömeg egyszerűen beözönlött a fesztiválra. Végig sorozatos balhék nehezítették a rendezők dolgát, a fellépők műsorát többször meg kellett szakítani a színpadra mászó vagy oda különféle tárgyakat dobáló, túlfűtött lelkiállapotban lévő hallgatóság miatt. A kaotikus szervezés és a fékezhetetlen közönség miatt még ebben az évben törvényben tiltották be az ekkora létszámú szabadtéri rendezvényeket szerte az Egyesült Királyságban.

A Doors szombat esti csúcsidőre betervezett koncertje a csúszások miatt végül hajnali kettőkor kezdődött el, az Emerson, Lake & Palmer után és a Who előtt. A szervezési nehézségek és a zord időjárás ellenére, a bírósági tárgyalások súlyával a vállukon is képesek voltak megmutatni a rajongóknak, mi is volt az a varázslat, ami már 1967-ben a legjobbak közé emelte őket.

"Kordában tartottuk a dühöt, amit éreztünk, és Jim is remek formában volt" – mondta később Ray Manzarek. A koncert rögzítését megnehezítette, hogy Morrison ragaszkodott az erős filmes reflektorok lekapcsolásához, emiatt vöröses derengő fényben zajlott a műsor. Az első szám alatt technikai gondok miatt még nem forogtak a kamerák, a filmben ekkor a fesztiválra érkező embertömegről és a közönségről készült felvételek láthatók.

A John Albarian által rendezett film korhű képet ad a hetvenes évek fékezhetetlen fesztiválhangulatáról. Az eredeti felvételt mintegy ötven év elteltével a mai kor technológiájának megfelelően digitálisan felújították és a Doors egykori hangmérnöke, Bruce Botnick vezetésével 5.1-es térhangzásban újrakeverték.

A Pólus Mozi Rock Filmklubja által szervezett emlékvetítés vendége Török Ádám fuvolás, énekes, dalszövegíró, a Mini együttes alapítója, akivel Gerebics Sándor filmrendező, rádiós műsorvezető beszélget Morrisonról és a Doors hatásairól a hazai beatkorszakban.

Jim Morrison, Doors, Isle of Wight Festival, filmvvetítés, Pólus

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek