Menopauza 1170x180

Újabb zenészről készült kétórás dokumentumfilm

2019/08/29  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Az augusztus végétől országszerte mozikba kerülő átfogó dokumentumfilm Miles Davis életébe és pályafutásába nyújt betekintést, a zenei és popkulturális ikon saját szavaira és alkotótársaival folytatott, személyes hangvételű beszélgetésekre alapozva.

Újabb zenészről készült kétórás dokumentumfilm

Látnoki és újító művész, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, ami menő... A Sundance Filmfesztiválon debütált zenés portréfilmben eddig sosem látott archív felvételekből, barátokkal, alkotótársakkal folytatott beszélgetésekből és maga Miles Davis által rögzített audio-naplóból rajzolódik ki a jazzlegenda portréja, aki számára a művészet jelentett mindent. Olyan világhírű zenészek vallanak Davisről többek között a filmben, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana vagy Flea, a The Red Hot Chili Peppersből.

Mindazon megaláztatás dacára, amelyet a szegregáció miatt kellett elszenvednie, Davist semmi nem állíthatta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és megalkossa a zenei kifejezésmód merőben új formáját. Társaival együtt már-már tudományos módszerekkel dolgozott azon, hogy a zenei kísérletezés révén a jazz hangzása kiteljesedhessen. Ennek egyik kiemelt állomása volt a film címét is adó, forradalmian újszerű hangszerelése miatt mérföldkőnek számító lemez, az 1957-ben megjelent Birth Of The Cool.

Ahogy a film egyre jobban belemerül a személyes kapcsolatok, múltbéli szerelmek és függőségek szövevényébe, úgy rajzolódik ki egyre tisztábban a nézők előtt Miles Davis, a félelmet nem ismerő, magával ragadó személyiség portréja, akinek áradó intellektuális energiáit csak a személyes bizonytalanságai korlátozták. A Emmy-díjas rendező, Stanley Nelson átfogó életrajzi dokumentumfilmje eddig soha nem tapasztalt mélységben mutatja be az egyik legnagyobb modern amerikai művészt.

A közel kétórás portréfilmet Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A vetítési helyszínek részletes listája ezen az oldalon olvasható.

dokumentumfilm, Miles Davis

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek