Az orosz kultúra lovagja: interjú Emelianov Anatolijjal, a Royal Moscow Balett alapítójával

2019/09/10  ·   Fizetett reklámcikk   ·  koncert.hu

A kitartás személyes megtestesítője, akit az orosz kultúrához való hozzájárulásért lovaggá is ütöttek, balett-táncosként kezdte. A hattyúk tava című balettelőadását 2019-ben két alkalommal is láthatja a magyar közönség.

Az orosz kultúra lovagja: interjú Emelianov Anatolijjal, a Royal Moscow Balett alapítójával

Emelianov Anatolij Oroszországban született. 1991-ben végzett a Permi Állami Koreográfia Egyetemen, és karrierjét a Nyizsnyij Novgorodi Opera és Balett Színházban kezdte. Vezető táncosként dolgozott Natalia Sats moszkvai gyermekkori színházában, Szergej Radchenko moszkvai fesztivál balettjében, Victor Smirnov-Golovanov moszkvai városi balettjában, Paul Mejia és Alekszandr Vetrov Metropolitan klasszikus balettjében az Egyesült Államokban. 2001-ben végzett az Orosz Színházi Akadémia (GITIS) koreográfia karán. Jelenleg a Moszkvai Királyi Balett Színház művészi rendezője és koreográfusa, az "Orosz balett korona", valamint az egész orosz balettfesztivál igazgatója, "Oroszország csillagképe". Anatolij saját produkciói között szerepel a „Rómeó és Júlia”, a „Diótörő” és a „Hamupipőke”, a „Carmen” (Biset), az „Alvó szépség” és „A hattyúk tava” (Csajkovszkij).

Ki vagy mi inspirálta pályája során?

A zene, a költészet, a történelem, a csend mind inspirál, amikor dolgozom. Természetesen más koreográfusok produkciói is inspiráltak, de csak akiket igazán szeretek. Nekem nem a konkrét balett, hanem az ebből fakadó ötletek tetszenek; ahogy nem a koreográfia, hanem a szerző szándékainak megnyilvánulásai fognak meg igazán. Minél többet látok és minél jobban elmélyülök ezekben, annál gazdagabbak a koreográfusi ötleteim. A koreográfus a tánc nyelvével fejezi ki gondolatait. A koreográfus produkciója olyan, akárcsak egy író könyve.

Mindig ezzel akart foglalkozni?

Nem. A balettiskola befejezése után balett-táncos voltam, és nem gondolkodtam a koreográfus szakmában. Ám ahogy idősödtem, láttam, ahogyan halad el előttem az élet. Rájöttem, hogy ki akarom fejezni az élet értelmét! A koreográfus szakma erre ad lehetőséget. Teljes mértékben megtaláltam azt az utat, amit Isten kijelölt a számomra. Nekem ez a boldogság: a színpadon viszontlátni lelkem legmélyét.

Mi a legnagyobb kihívás a koreográfus szakmában?

Az a periódus, amikor mélységében még nem értem úgy igazán a darabot.

Mi ösztönzi leginkább a munkája során?

Személy szerint sok tényező ösztönöz. Néha elég egy rövid kávészünet is ahhoz, hogy új műremek születhessen. Furcsa módon a politika, az országom története és az élet szellemi értékei is megihletnek, de főként a zene. Úgy vélem, minden abból származik. Munkám lényege a hosszú távú értékek és az örök emlékek műbe foglalása. Szellemi gyógyítóként méltóságteljesnek kell lennem a közönséghez, akik azért jönnek el, hogy minket lássanak. Időnként a „szünetek” gyönyörű balettekké érik ki magukat.

Min dolgozik éppen?

Sok projektem van, és gyakran születnek újak is. Kár, hogy nincs elég időm arra, hogy mindegyiket végre tudjam hajtani.

Milyen tanácsot adna azoknak a fiatal táncosoknak/előadóművészeknek, akik szakemberekké akarnak válni?

Legyenek nagyon céltudatosak. A balettben csak a kemény munka számít. Ez különbözteti meg a művészetben a sima táncost a profitól. Emellett fejlesszék magukat lelkileg is. Fontos, hogy inspirálódjanak a tánc által.

***

A tavalyi hatalmas sikerre való tekintettel idén újra Budapestre látogat a Moszkvai Balett, hogy – kétszer is – bemutassák a klasszikus tánchagyományok legszebb gyöngyszemét. 

Jegyek itt

 

Royal Moscow Balett, Emelianov Anatolij, Hattyúk tava, intrjú

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek