Szívből jövő egyperces: Hajós András és egy Down-szindrómás kamasz közös dala

2021/04/28  ·   Jószolgálat   ·  koncert.hu

Az zenei egyperces a Rejtett Kincsek Down Egyesület felkérésére jött létre a szervezet 1 százalékos kampányához.

 Fotó: Knap Zoltán

Az egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

A Dalfutár atyja ezúttal nem másokat biztatott közös alkotásra, hanem maga ragadott gitárt egy dalocska erejéig egy számára ismeretlen fiúval, Gyurcival, azaz a 18 éves Sinka György Gáborral.

A tinédzser imádja a zenét, kedvence a beatbox-világsztár NaPom. A magyar produkciók közül rajong Majkáért, Kowalskyért és a Mystrey Gangért, és csápolt is mindegyikük koncertjén. Jelenleg furulya szakkörre jár – szóval Gyurci élete tényleg tele van zenével, de stúdióban még sosem járt.

A helyzet Hajós András számára is új volt.

"Nagyon sok gyerekkel dolgoztam már együtt zenében – mondta Hajós András. – Eleve nem könnyű feladat idegenekkel együtt zenélni, ráadásul az ijedtség és a korkülönbség miatt keletkezik egy fal. Gyurciban annyi szeretet és zene van, hogy ezt a falat sikerült gyorsan lebontanunk."

András szerint a végeredmény cuki lett.

"Sok gyerekkel dolgoztam már és sok zenésszel. Arra jutottam, hogy minden zenész kicsit gyerek is és minden gyerekben lakik egy muzsikus. De közben mindannyian elsősorban emberek vagyunk és a különbség sokkal kisebb köztünk, mint néha ijedtünkben érezzük. Erről szól ez kis dal, akkor is, ha szövege csak annyi: dibdab dibadiba dibb dabb dib dabb. A szöveget Gyurci írta, de magam sem fogalmazhattam volna szebben" – írta a FB oldalán.

Gyurci arra a kérdésre, hogy „mi szeretnél lenni, ha nagy leszel”, azt a választ adta, hogy rendőr vagy autószerelő. A fiú édesanyja bízik benne, hogy mire kérdés lesz a munkahely-keresés 21-23 éves kora körül, akkor egy befogadó társadalomban Gyurci – mentorok segítségével – dolgozhat majd.

Hajós András, Rejtett Kincsek Down Egyesület, Sinka György Gábor

 

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek