Szívből jövő egyperces: Hajós András és egy Down-szindrómás kamasz közös dala

2021/04/28  ·   Jószolgálat   ·  koncert.hu

Az zenei egyperces a Rejtett Kincsek Down Egyesület felkérésére jött létre a szervezet 1 százalékos kampányához.

 Fotó: Knap Zoltán

Az egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

A Dalfutár atyja ezúttal nem másokat biztatott közös alkotásra, hanem maga ragadott gitárt egy dalocska erejéig egy számára ismeretlen fiúval, Gyurcival, azaz a 18 éves Sinka György Gáborral.

A tinédzser imádja a zenét, kedvence a beatbox-világsztár NaPom. A magyar produkciók közül rajong Majkáért, Kowalskyért és a Mystrey Gangért, és csápolt is mindegyikük koncertjén. Jelenleg furulya szakkörre jár – szóval Gyurci élete tényleg tele van zenével, de stúdióban még sosem járt.

A helyzet Hajós András számára is új volt.

"Nagyon sok gyerekkel dolgoztam már együtt zenében – mondta Hajós András. – Eleve nem könnyű feladat idegenekkel együtt zenélni, ráadásul az ijedtség és a korkülönbség miatt keletkezik egy fal. Gyurciban annyi szeretet és zene van, hogy ezt a falat sikerült gyorsan lebontanunk."

András szerint a végeredmény cuki lett.

"Sok gyerekkel dolgoztam már és sok zenésszel. Arra jutottam, hogy minden zenész kicsit gyerek is és minden gyerekben lakik egy muzsikus. De közben mindannyian elsősorban emberek vagyunk és a különbség sokkal kisebb köztünk, mint néha ijedtünkben érezzük. Erről szól ez kis dal, akkor is, ha szövege csak annyi: dibdab dibadiba dibb dabb dib dabb. A szöveget Gyurci írta, de magam sem fogalmazhattam volna szebben" – írta a FB oldalán.

Gyurci arra a kérdésre, hogy „mi szeretnél lenni, ha nagy leszel”, azt a választ adta, hogy rendőr vagy autószerelő. A fiú édesanyja bízik benne, hogy mire kérdés lesz a munkahely-keresés 21-23 éves kora körül, akkor egy befogadó társadalomban Gyurci – mentorok segítségével – dolgozhat majd.

Hajós András, Rejtett Kincsek Down Egyesület, Sinka György Gábor

 

 

Szólj hozzá!


Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Május 17-én zár a Mai Dal szervezésében létrejött mesterkurzus-sorozat, amely azt vállalta, hogy hat alkalommal hat különböző releváns...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Havasi, Edda, Follow the Flow, Demjén Ferenc az ingyenes Vál-Völgyi Zsúron

Június első hétvégéjén tartják a 6. Vál-völgyi Zsúrt az Alcsúti Arborétumban. Az első pillantásra is magas költségvetésű ingyenes rendezvényen koncertek, gasztrobemutatók, gyerekprogramok, sportesemények várják az odalátogató családokat. Mindkét napon koncertek is lesznek, népszerű fellépőkkel.

Jövőre Ukrajna rendezi az Eurovíziót

"Véget ért a 2022-es Eurovíziós dalfesztivál. A fesztivált a fogadóirodák által régóta első helyre sorolt Ukrajna nyerte" – írta Magyarország legnagyobb Eurovízió-rajongója, az ESC blog.
Új koncertek
Ecce Gratum IV./2.
Cherry koncert
Cherry koncert
Budapest 
Kovács Kati...
Kovács Kati...
Veszprém 
Koncz Zsuzsa koncert
Koncz Zsuzsa koncert
Székesfehérvár 
Trio Sideris
Trio Sideris
Budapest 
ORGONAKONCERT
ORGONAKONCERT
Kaposvár