Ahol a kutya nem nézi meg az oltásidat

2022/01/24  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Lengyelországban nem ellenőrzik az oltási igazolványokat, de ezt nem is tehetnék meg, ugyanis Lengyelországban nem hoztak olyan szabályozást, ami ezt lehetővé tenné – írja az Azonnali.

Fotó: Notes from Poland

"Korlátozások nélkül fut neki Lengyelország az omikronnak, az oltatlanokat is hagyják békében megfertőződni"olvasható a cikk címében.

Állítólag az volt utolsó csepp a pohárban, hogy a lengyel köztévé egy többezres szilveszteri bulit szervezett a Magas-Tátrában fekvő Zakopanéban (képünkön), ami Lengyelország legkevésbé átoltott régiójában van, és ahová az ország minden részéről érkeztek az emberek, hogy órákon keresztül mulassanak a hatalmas tömegben maszk nélkül. A lap szerint itt rengetegen megfertőződtek és hazavitték a fertőzést, aminek köszönhetően a január első napjaiban még csökkenő napi új megbetegedések hirtelen meredeken emelkedni kezdtek.

Az ottani egészségügyi miniszter arra számít, hogy februárban minden oltatlan megfertőződik, és azzal helló, járvány. A cikk szerint – bár a lengyel kormány támogatja az oltást – nem vezetnek be semmilyen korlátozásokat az oltatlanok számára, amit azonban nem néznek jó szemmel a szakemberek, olyannyira, hogy január közepén a miniszterelnöknek járványügyi tanácsokat adó orvosi konzílium 18 tagjából 15 lemondott amiatt, hogy senki sem hallgat rájuk már vagy fél éve.

Január közepére a napi új megbetegedések száma meghaladta a 30 ezret, a lengyel egészségügyi miniszter szerint ez a szám február közepére 100 ezer fölé is kúszhat (az eddigi rekord 35 ezer volt 2021 áprilisában).

Ugyanakkor lakosságarányosan még mindig kevesebben fertőződnek meg, mint például Magyarországon vagy Szlovákiában – de a lengyelek kevesebbet is tesztelnek. 

 

A Nagy Lazítás: nem lesz kötelező az oltási igazolás és a maszkviselés – Angliában

 

Mindeközben Franciaországban hétfőn életbe lépett a koronavírus elleni oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség. A dokumentumot minden ötvennél több főt fogadó nyilvános helyen be kell mutatniuk a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények.

Az oltottsági igazolás, amely legalább három adaggal érvényes, a vírussal szembeni védettséget igazoló, augusztus óta használt dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel.

A legfőbb különbség, hogy a jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, minden 16 éven felülinek igazolnia kell a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon, hogy hány oltással rendelkezik.

Egy oltás esetén az igazolás mellé egy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet is be kell mutatni. Azokra az oltatlanokra is ez vonatkozik, akik az elmúlt hónapokban átestek a betegségen. Két oltás esetén annak kell negatív tesztet bemutatnia, aki már jogosult a harmadik oltásra, de azt még nem vette fel. (A kormány kimondott szándéka, hogy az intézkedéssel a még 4,5 millió oltatlanra nyomást gyakoroljon az oltás felvétele érdekében.)

S hogy mit szólnak mindehhez a franciák?

Egy felmérés szerint 62 százalékuk támogatja az oltottsági igazolás bevezetését, de 71 százalékuk azt szeretné, ha az automatikusan megszűnne a járványhelyzet javulásával. A törvény július végéig írja elő az oltottsági igazolás használatát. Jean Castex miniszterelnök csütörtökön jelezte, hogy amennyiben a körülmények megengedik, elképzelhető a határidő előrehozása, de ennek feltételeit nem pontosította.

 

Lengyelország, járványkezelés, oltási igazolvány

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek