Budapest Bár: Klezmer – Mező Misivel kiegészülve

2020/05/14  ·   Karanténban a világ   ·  Labancz Andrea, MTI

Az Öt Templom Fesztivál is átköltözött az online világba. Május 14-18. között koncertek, virtuális templom-túrák, és felvételről közvetített istentisztelet is szerepel a műsorfolyamban. A zenei csemegék közt szerepel a 30Y, a Budapest Bár Mező Misivel kiegészülve, Barabás Lőrinc, a Roby Lakatos és ifj Cséki Kálmán alkotta duó, a Gryllus Dániel-Szirtes Edina Mókus-Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák hármasa, valamint a Szent Efrém Férfikar is.

Fotó: Öt Templom Fesztivál

Idén is öt helyszínről jelentkezik majd a kereken 15 éves fesztivál. Az Öt Templom Fesztivál arra az európai szinten is egyedülálló kuriózumra épül, hogy a győri Újvárosban egyetlen utcában megtalálható öt történelmi egyház egy-egy temploma. Öt vallás és öt közösség él egymás mellett évszázadok óta egy utcában ismerve, tisztelve, segítve egymást. Az Öt Templom Fesztivál ennek a történeti és emberi értéknek a fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszédnek a felerősítésére és támogatására hívja fel a figyelmet.

Sajnos a hagyományos keretek közt a járvány miatt a tervezett programokra nem kerülhet sor, viszont a szervezők és a résztvevők közös döntése és együttműködése alapján sikerült biztonságos keretek közt előre rögzíteni a koncerteket, istentiszteleteket, amiket Novák Péter rendezése nyomán bárki megtekinthet majd online formában.

A zenei témájú vetítések tervezett időpontjai:

Május 14. csütörtök:

20.00: Budapest Bár: Klezmer
Közreműködik: Mező Misi
Zsinagóga

2014. májusában az Öt Templom Fesztivál szervezőinek felkérésére a Budapest Bár zenekar egy teljes estés klezmer produkciót mutatott be a győri zsinagóga csodálatos épületében, majd szeptemberben a budapesti Dohány utcai zsinagógában. Egy év múlva, szintén a győri zsinagógában mutatta be a zenekar Klezmer című albumát is. Hat év elteltével a zenekar visszatér az első klezmerkoncert helyszínére, a vendég most is Mező Misi. A klezmer darabok mellett magyar zsidó zeneszerzők dalai is elhangzanak az est folyamán.

Május 15. péntek:

 

20.00 Lőrinszky Attila: Égiekkel beszélgető nagybőgő
Görögkatolikus templom

Május 16. szombat:

17.00 Vecsernye
Kocsis Fülöp érsek-metropolita
Közreműködik: Szent Efrém Férfikar
Görögkatolikus templom

20.00 Barabás Lőrinc Live Act
Kossuth utcai katolikus templom

Május 17. vasárnap:

 

17.00 Roby Lakatos és ifj. Cséki Kálmán duó: Gondolatok a klezmerről
Zsinagóga

20.00 Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus,
Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
Pál Apostol: Dalok Pál levelei alapján
Evangélikus Öregtemplom

A Zsoltárok könyvéből, az Ószövetség 150 részből álló imádság- és énekgyűjteményéből készített lemezt 1997-ben Gryllus Dániel és Vilmos Sebestyén Mártával. A zsoltárokat akkor Sumonyi Zoltán válogatta a Bibliából és formálta újra. A zsoltárok előadásmódja megtartja a versek emelkedettségét, úgy, hogy a jelen hallgatóinak is izgalmas zenei élményt nyújt. A zenében a zsidó és a keresztény zenei kultúra elemei egyaránt megjelennekEnnek a lemeznek az anyagát hozták el az első Öt Templom Fesztiválok egyikére Ferenczi Györgyel és zenekarával, és tértek vissza újra, kiegészülve Szirtes Edina Mókussal, és Gryllus Dániellel, aki a járványhelyzetre való tekintettel otthonából működött közre a megismételhetetlen produkcióban.

Május 18. hétfő:

17.00 Szent Efrém Férfikar koncert
Görögkatolikus templom

20.00 30Y: Resti
Mucsi Zoltánnal kiegészülve
Kossuth utcai református templom

A részletes program itt

 

Öt Templom Fesztivál, koncert, járvány, online, 2020, 30Y, Barabás Lőrinc, Budapest Bár, Mező Misi, Roby Lakatos, ifj Cséki Kálmán, Szent Efrém Férfikar, Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

Képtár

  • Budapest Bár: Klezmer – Mező Misivel kiegészülve kép 83948
 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek