Eldrogozott évek, átivott hónapok – most vége

2024/05/02  ·   Klippremier   ·  koncert.hu

Emlékszünk rá... Amikor teljesen szétcsúszva állt a színpadon, és felrohant egy rajongója, hogy dühösen megpróbáljon elzavarni mindenkit, hogy ne nézzék őt... így... Bérczesi Robi első, teljes egészében józanul írt dala most egy videóklip kíséretében debütál.

Eldrogozott évek

Az énekes-dalszerző 2020. augusztusában vetett véget a két évtizede tartó kábítószerhasználatának. A tisztulás eredményeként azonban felkészült arra, hogy a dalszerzés háttérbe szorulhat és előfordulhat, hogy hosszú ideig vagy talán soha nem lesz képes új szám írására. Erre a periódusra így emlékszik vissza:

„Így indultam el azon a kezdetben éjjel-nappal rémálmokkal teli, félelmetes úton, ami a józanság felé vezetett, és úgy is történt minden, ahogyan gondoltam: az elkövetkező években Müller Péter Sziámi barátommal ugyan kereken száz dalt írtunk meg együtt, de saját szerzeményt, eredeti HIPERKARMA-számot egyszerűen képtelen voltam alkotni. Ami ebben az időszakban HK-dalként megjelent, az mind vagy még korábban írt dalom volt (A Falon Túl, Vonatok Délnek), vagy Péter szövegére épült (Óvni Foglak, Varázshegy).”

Ezekben az években rengeteg duettet hozott össze többek között olyan előadóművészekkel, mint Bagossy-Bíró Barbi, Molnár Tamás, Pajor Tamás, Agócs Marci, Lecsó és Meszka. Sőt, valójában egy HIPERKARMA album is megjelent, amin már volt néhány új dolog, de kizárólag angol nyelven. Robi saját bevallása szerint eközben észrevétlenül masszív alkoholista lett, napi egy liter töményet fogyasztott el, azaz szerváltó lett belőle – ahogy az addiktológusok mondják.

„Az ember részegebb vagy betépettebb mindig lehet, de józanabb soha...”

2023. szeptember 1-jén úgy döntött, hogy az alkoholizmussal is leszámol, és azóta – felnőtt élete során először – teljesen józan. Robinak ez a változás új perspektívát adott, de a dalszerzés továbbra is távolinak tűnt. Aztán 2023 karácsonyán mégis megtört a jég. Otthon egyedül egy E-mollt pengetve egyszer csak megfogalmazódott benne a gondolat, amiből a refrén és egyben a dal üzenete is lett: "a valóságtól nem menekülhetsz." Ezután pedig nagyon rövid időn belül kész lett a teljes szám is, ami a TIK-TAK címet kapta.

A TIK-TAK klipjében Robi tetőtől talpig feketébe öltözve járja végig a fővárosnak azokat a helyszíneit, ahol megpróbáltatásai és hányattatásai történtek – amik egyben Budapest legszebb részei is. A videóban természetesen szerepel Kati, Benő és Sztivi is, hiszen ők nemcsak Robi kollégái, hanem a legközelebbi barátai, akik szívvel-lélekkel támogatták őt, és végig vele voltak az úton.

A HIPERKARMA legközelebb a Budapest Parkban ad koncertet, ami több szempontból is izgalmasnak ígérkezik. A május 24-i bulin ünneplik a Konyharegény című album megjelenésének 10. évfordulóját és itt hangzik el élőben először a TIK-TAK is.

Bérczesi Robi, drog

 

 

Szólj hozzá!


A Kobuciban bukkan fel a pasi, aki megtalálta Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját

A Kobuciban bukkan fel a pasi, aki megtalálta Paul...

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten az országos Beatles találkozót. Az esemény június 16-án lesz az óbudai Kobuci Kertben, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Viva La Rock! Pünkösdvasárnap Budapesten koncertezik Marco Mendoza

Whitesnake, Thin Lizzy, Blue Murder, The Dead Daisies, Ted Nugent, Bill Ward, Journey – csak néhány jól csengő név a változatos, 1989 óta tartó karrierből. Marco Mendoza nevével egészen biztosan találkoztak már a rock és a hard rock műfajok hazai kedvelői. Szeret visszajárni hazánkba, szólóban már kilencedik alkalommal tér vissza...

Beton.Hofi alteregója a Szelektorban

Telekom Electronic Beats 2024: pop-, klub- és kísérleti zenei műfajban összesen 34 zene jelenik meg május 24-én, és idén először videó kategóriában is várták a pályaműveket.
Új koncertek