De hol van Marika néni?

2017/10/30  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Mi lehet a legjobb a léleknek egy esős szombat délutánon, mint beülni egy matinékoncertre és úgynevezett IGAZI zenét hallgatni, tehetséges emberek örömzenélésében tevékenyen részt venni...

Fotó: Presser Gábor Official/FB

Már a koncert elején belekerültünk egy játékba: Presser Gábor felszólítására a közönség egy emberként kezdett el hívogatni egy bizonyos Marika nénit, akinek Pici bácsi írt egy verset, majd abból egy dalt. Segítettünk is énekelni bőszen és vártuk Marika nénit, mint a Mikulást.

Aztán megérkezett Falusi Mariann. Marika néninek azonban se híre, se hamva, "csupán" egy gyönyörű hangú ifjú hölgyet láttunk-hallottunk, aki kezdetnek néhány szép balladát énekelt el Pici bácsi zongorakíséretével. Persze értettük, hogy miért nevezi Marika néninek Presser Gábor Falusi Mariannt, ő tényleg tündérkorcsolya, angyalteknő és banánhéj, akin elcsúsznak a szenyákok, de a néni akkor is talán erős túlzás.

Fotó: Presser Gábor Official/FB

Később megérkezett a többi zenész is, akik a legkülönfélébb hangszereken működtek közre. Volt hegedű (Tóth Tamás Ferenc), dob (Födő Sándor), még egy férfihang (Kovax), és különféle ütőhangszereken és annak látszó tárgyakon Holló Aurél, az Amadinda Ütőegyüttes tagja.

Fotó: Presser Gábor Official/FB

A Presser-szerzeményekben az a jó, hogy akár férfi-, akár női hanggal is elő lehet őket adni, nem feltétlenül egyik vagy másik nem számára íródtak ezek. Persze nagyon nem mindegy, hogy ki az, aki énekli: az erő, a lágyság megfelelő aránya kimondhatatlanul fontos – és Falusi Mariann a tehetségével úgy érzi ezt, mint nagyon kevesen minálunk.

Arról nem volt szó, hogy sírni is fogunk – velem legalábbis nem nagyon fordul elő koncerteken, hogy zsebkendőt kell elővennem, amikor a zenét hallgatom. Ám a Somló Tamást felidéző két dalnál csak eltörött a mécses, és ebből csak az a kettővel mellettem ülő hiperaktív kiskamasz lány zökkentett ki, aki olyan erővel rázta az összefűzött széksort már az elejétől kezdve (persze nem ritmusra), hogy az egész sorban mindenki úgy nézett ki, mint a Trabant hátuljában a bólogató kutyusok, de akkor még nem magunktól bólogattunk.

A balladák után aztán fellobbantunk kicsit, vagyis elandalodtunk, vagyis nem. Kedvencem volt a Nem adom fel-ből készített blues, legszívesebben felálltam és táncoltam volna, de hát egy "ülős" koncerten muszáj disztingválni. Így aztán elkezdtük mi is rázni széksort kicsit lendületesebben - ha már nem táncolhattunk, amitől viszont a fent említett kislány borult ki egy kicsit.

És aztán az Embertelen dalnál teljesen megőrültünk, gyakorlatilag úgy indult be rá a közönség, hogy nem is azt éreztük, hogy eltelt majdnem két óra, hanem azt, hogy most kezdődik igazán a buli. Nem is engedtük el őket ilyen könnyen, a hosszan tartó állva tapsolás meghozta az eredményét, két ráadásszámot is kaptunk. Legvégül előkerült egy pár szteppcipő is, amivel Holló Aurél táncolt egy kicsit nekünk – na nem a lábára húzta, hanem a kezeire és lejtett néhány lépést a kiscipőkkel az asztalon. Ragyogó ötlet!

Persze, tudtuk, hogy lesz egy esti előadás is, amire azért rá kell pihenni, de a jó, simogató, minőségi örömmuzsikálásból sosem elég. Azon kezdtünk el gondolkodni, hogy milyen jó lenne még egyszer megnézni, meghallgatni, és hogy hazamenjünk-e előtte, vagy maradjunk itt addig – de az esély elszállt már sokkal korábban, hiszen az estire már réges-régen elfogytak a jegyek...

 

Falusi Mariann, Presser Gábor, Kongresszusi Központ, koncert

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek