Houston, nincs baj: NAZA koncerten jártunk

2018/03/25  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andrea

Péntek este sikeresen abszolválta első klubkoncertjét a Szűcs Krisztián-Mező Misi vezette NAZA zenekar az Akváriumban. A szokásos humorbonbonok, és adok-kapok mellett végre élőben is meghallgathattuk a csapat 3 vadiúj dalát.

Houston, nincs baj: NAZA koncerten jártunk

Mindeközben a szerkesztőség másik fele a szomszédban ámult el azon, hogy a Nagy Hallt teljesen megtöltő közönség mekkora szeretettel – és szövegtudással – veszi körbe Szabó Benedeket és a Galaxisát. Mondjuk, jogosan. A karzatról nézve lenyűgöző volt a közönség lelkesedése, még úgy is, hogy a pont alattunk található szegmens igyekezett túlordítani a zenét. "Szerinted, hányan vannak itt a mi korosztályunkból?" – kérdezte a barátnőm, a rezignált válasz az volt, hogy statisztikailag nem releváns... Így a mögöttünk feltoluló évek miatt a koncert végére kialakult egy játék köztünk, az első pár sor után egymásra néztünk, és mondtuk, ami eszünkbe jut: Kispál, Cseh Tamás, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, de leginkább Cseh Tamás. És ezt ne tessenek úgy érteni, hogy koppintás vagy másolás: ennek még a gyanúját is elkerüli a zenekar, egyszerűen van egyfajta törvényszerűség a zenében is: minden generációnak meg kell élnie bizonyos hangulatot, stílust, mondanivalót. Mi, a  statisztikailag nem relevánsok nagyon örültünk annak, hogy van, aki tovább viszi a fenti előadók hagyományait, mert épp olyan szívből lehet teli torokból énekelni, hogy a Bukott angyalok etetése tilos, mint azt, hogy Nem akarok hazamenni... A lelkünk van ezekben a dalokban, és nagyon fontos, hogy minden korosztálynak meglegyen a saját zenekara a saját korának megfelő hangszereléssel, aki elmondja helyettünk és/vagy együtt velünk, hogy Boldoggá akarlak tenni, de nem tudom, hogy kell, pedig te vagy a legjobb.

Vannak olyan koncertek, amikről azért nehéz beszámolót írni, mert tulajdonképpen semmi extra dolog nem történt. A zenészek a színpadon teszik a dolgukat, a közönség meg a maga helyén örvendezik a produkciónak. Ez persze nem azt jelenti, hogy halálos unalomban telt az a bizonyos két óra, de mivel senkit nem rázott meg az áram, a biztonságiak nem verekedtek össze a rajongókkal, nem kellett csípőre tett kézzel védeni az aurámat, és szerencsére nem volt jelentkező a tömegbe hányás bajnokságra sem, így szaftos sztorival nem szolgálhatok.

Mivel a NAZA négy tagja szó szerint nem ma kezdte a szakmát, így a rutin meg az évek alatt szerzett tudás birtokában léptek színpadra. Tavaly már több alkalommal volt szerencsém összefutni velük különböző fesztiválokon, ahol egyelőre nem fő fellépőként foglalkoztatták őket, de nekem úgy tűnik, ezt egy picit még élvezik is. Ha arra gondolunk, hogy a tagok korábbi vagy jelenlegi projektjeire hány ember vesz jegyet, fura lehet a NAZA-val mindent elölről kezdeni.

S ha mindezek után azt gondolnánk, hogy ezek a zenészek már drukk nélkül állnak színpadra, óriásit tévedünk.

Az az igazság, hogy Szűcs Krisztián nekem a Heaven Street Seven indulása óta nagy kedvencem. Egyedi, de mégis mindenki számára érthető dalszövegeit nagyon könnyű befogadni. Ha ehhez hozzáadjuk még azt a mosolymentes bérgyilkos ábrázatot, és a minden tánctudást nélkülöző sajátos mozgáskultúrát, ember legyen a talpán, aki ezt huzamosabb ideig bírja röhögés nélkül. Mező Misi pedig tökéletesen idomul a helyzetekhez, így a két frontember közti beszólógatós részek sem lesznek erőltetettek.

A NAZA dalokkal kapcsolatban nekem első hallásra az ugrott be, mintha a HS7 és a Magna elegye lenne, ami egyáltalán nem rossz, de nem is szokatlan. Az viszont igen, hogy még egy sokat tapasztalt énekesnek is sikerül rossz hangnemben elkezdenie az agyonpróbált nótát. De nem véletlen – árulta el Mező Misi – hogy egy kicsit mind a négyen be voltak rezelve a koncert előtt, szerencsére ez nem volt maradandó állapot.

Az elején még kicsit álmosan induló buliból a végére igazi koncerthangulat kerekedett, és így nehéz volt leengedni a fiúkat a színpadról, de remélem, hogy ezentúl kicsit sűrűbben láthatjuk majd őket klubviszonylatban is.

NAZA, Akvárium Klub, Mező Misi, Szűcs Krisztián, Mihalik Ábel, Szepesi Zsolt

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek