Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten

2013. augusztus 06.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andra, aszerk

Sziget 2013 - tehát megint elszaladt egy esztendő, és mi ismét a Hajógyárin rójuk a köröket. A hétfői napon a magyar rockzenészek emlékeztek Cipőre - két beszámolót is írtunk róla: egy lelkeset és képszerűt meg egy öreges lamentálót.

Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten

A mínusz egyedik napnak idén is szomorú apropója volt, hiszen az idén tragikus hirtelenséggel eltávozott Bódi László alias Cipő, a Republic frontembere tiszteletére gyűltek össze barátok, kollégák, rajongók - és egy bálna is (ami valójában fdelfin volt:).

Szerintem nincs olyan ember kicsiny hazánk tájékán, akinek ne lenne legalább egy kedvenc Republic nótája, így várható volt, hogy már ezen a napon is tömeg lesz a nagyszínpad előtt. És igen! Aki ott volt, láthatta, érezhette, mennyien szeretik és tisztelik a mai napig Cipőt, aki valószínűleg büszkén mosolyog ránk odafentről, hisz érvényesült a végakarata, miszerint a búcsúbulija ne legyen pityergős, inkább önfeledten tombolós!

A meghívott neves vendégek egytől-egyig maximális tisztelettel és alázattal nyúltak hozzá Cipő dalaihoz, és bár sajnos az ő hangja, személyisége utánozhatatlan, én úgy gondolom, minden fellépő művész büszke lehet az estre! A dolgok oroszlánrészét - a Republic tagjain kívül - Sípos F. Tamás vállalta magára, hisz a legtöbb dalt ő énekelte. De természetesen a hosszú névsor magáért beszél. Számomra az egyik legmeghatóbb előadást Müller Péter Sziámi szolgáltatta, a maga egyszerű, minden sallangtól mentes módján, amit még mi is megkönnyeztünk. Ha a pörgősebb vonalat nézzük, akkor a Hooligans és az Első emelet - a bálnadelfinnel kiegészülve -, valamint Koncz Zsuzsa, Halász Judit, a Nem adom fel és meglepő módon ByeAlex vitte a prímet. De a legnagyobb buli mégis a Micimackó című örökzöld dal előadása során alakult ki a nézőtéren. Jó volt látni és hallani, hogy korosztálytól függetlenül mindenki torka szakadtából üvöltötte végig az egész dalt! Mert a gyermek bennünk lakozik...

Egy kis hivatalos részt is beiktattak a szervezők, ugyanis Cipő Kisvárda posztumusz díszpolgára lett, és az erről szóló hivatalos okiratot a rajogók jelenlétében adták át a családtagoknak. Úgy hiszem, ez a cím valóban jó helyre került!

Szóval, az idei Sziget is jól indult. Kíváncsian várjuk a folytatást! Mai program: cirkusz a Quimbyvel.

Labancz Andrea

***

Általában három szám erejéig lehet a fotós árokban tartózkodni, de amikor olyan buli van, ahol számonként váltják egymást a színpadon, akkor bizony ki sem moccan onnan az ember. Hogy nem öt, csak négy órát álldogáltam ott, annak az az oka, hogy az elejét lekéstem. Tehát NEM tudok nyilatkozni ByeAlex-kérdésben, az Omega-részt kicsit sajnálom.

Ellentétben a kolléganővel, én valahogy úgy vagyok vele, hogy egyetlen egy ember rühellené ezt a monstre koncertet, az Cipő maga. Semmi konkrét okom a feltételezésre, pusztán megérzés. De az van, hogy a zenész sorsa egy bizonyos ponton leválik a testéről, és a rajongók képzeletében éli fordulatokkal teli életét, és ott marad akkor is, amikor már csak a porhüvelye marad hátra. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: a rajongó rajong. Ha nincs konkrétan kiért, akkor talál helyettesítőt, utódot, esetünkben ez az "új" Republic, és persze Cipő emléke volt, amit a kollégák és zenésztársak megidéztek. Láttam könnyező embereket - férfiakat, nőket egyaránt. Megható volt, még akkor is, ha közben a színpadon két - lassan kiöregedő - médiabohóc vezényelte a dolgok menetét. Igaz, nehéz ügy kötéltáncot járni egy olyan madzagon, amelynek az egyik végén a kegyelet, a másik végén pedig a showbiznisz van...

Fura ez az egész Republic-dolog, a sok balhé, a bulvárlapokat két marokkal etető nyilatkozatháború meg minden. A lényeg az, a film forog tovább, az új főszereplő nem rossz, csak éppen árnyéka a réginek. Az kifejezetten szomorú, hogy az egykori zenésztárs már nem akar egy formációban fellépni a többiekkel, kap különidőt, bár én a helyében sokkal következetesebb lettem volna, s ha lúd, legyen kövér-alapon nem veszek részt az emlékkoncerten. Ez az ott is volt meg nem is nem méltó senkihez.

Számomra is Müller Péter Sziámi volt a leghitelesebb "emlékező", akkor egy pillanatra az én torkom is elszorult, pedig sosem voltam Republic-fan, nekem túl lagzis volt a dolog, mindazonáltal persze kívülről tudom a nagy slágereiket. Éppen ezért nem érintett meg túlnyomórészt a dolog, de sokat néztem a közönséget, és kritikai hozzáállás ide vagy oda: miattuk megérte.

És megérte azért is, hogy volt egy jó hosszúra nyúlt pillanat, amikor a színpadiak és a küzdőtériek is összefuthattak azzal az érzéssel, hogy semmi sem örök, valamint azzal is, hogy ebben az óriási kavarásban is léteznek olyan emberek, akiknek vannak barátaik - sokan, ténylegesek és virtuálisak egyaránt, akik veszik a fáradságot - mások költik a pénzt -, és összegyűlnek egy zenélés erejéig, hogy visszavonhatatlanul emléket gyártsanak abból, ami annak idején nagyon is valóság volt.

aszerk.

A cikk mellett publikált fotókat Labancz Andrea készítette, a koncert további képeit itt találjátok.


Képtár

 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16070
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16071
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16072
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16073
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16074
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16075
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16082
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16083
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16084
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16085
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16086
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16088
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16089
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16090
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16092
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16093
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16094
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16095
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16096
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16097
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16098
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16099
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16100
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16101
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16102
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16103
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16104
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16105
 • Kettős látás: Micimackó meg a többiek... - Cipő emlékkoncert a Szigeten kép 16106
 

 

Szólj hozzá!


Itt az ország legnagyobb könnyűzenei flashmobjának dallistája!

Itt az ország legnagyobb könnyűzenei flashmobjának...

Szeptember 7-én kecskeméten rendezik meg Magyarország legnagyobb könnyűzenei flashmobját, ahol a 2018-as szegedi SzegedRocks-hoz hasonlóan több...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Missy Elliott tiszteletbeli doktori címet kap májusban

Missyt Justin Timberlake és Alex Lacamoire mellett jelölték, és ezzel történelmet írt, hiszen ő lesz az első női hiphop előadó, akit ez a megtiszteltetés ér.

10 érdekesség Loreena McKennitt életéből

Loreena McKennitt Lost Souls elnevezésű turnéja során 24 koncertet fog adni nyolc országban, 2019. március 29-én érkezik a Papp László Budapest Sportarénába.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek