Nyári emlék: jazz-re hangolt Queen-slágerek a Zempléni Fesztiválon

2021/09/09  ·   Koncertbeszámoló   ·  Mikita Gábor

Most sem bízták a véletlenre a sikert a Zempléni Fesztivál szervezői: a Budapest Jazz Orchestra több éves sikerkoncertjével indítottak Sárospatakon. A Rákóczi-vár történelmi falai között inkább klasszikus zenedarabok csendülnek fel, de augusztus 17-én egy legendás zenekar újrahangolt slágereit láthatta-hallhatta a közönség.

Fotók: Dobos Klára

A rockbandák klasszikussá válását éljük napjainkban: a filmzenék mellett a legnépszerűbb rockzenekarok áthangszerelt munkássága is felkerült a szimfonikusok repertoárjára. A Queen dalait is feldolgozta már több szimfonikus zenekar, a legismertebb adaptáció  a Royal Philharmonic Orchestra - Symphonic Queen - The Greatest Hits projektje. A Budapest Jazz Orchestra vállalkozása így egyrészt magától értetődő, divatos úton indult el. Ugyanakkor a nagy szimfonikusoktól eltérő swinges hangzással mégiscsak a saját útjukon haladnak.

A Queen-életmű áthangszerelésére is igaz az előbbi kettősség. Egyrészt a rendkívül markáns egyedi hangzás mögött talán a legsokszínűbb stíluskavalkád áll. A glam rock, a heavy metal és progresszív rock, gospel, ragtime, vaudeville, punk, funk mind jelen van, magától értetődő, hogy ezzel a zenei játékossággal lehet mit kezdeni. Ugyanakkor éppen emiatt nem is lepődünk meg, ha egy újabb zenei szín gazdagítja az együttes munkásságát. Jó pár éve Madai Zsolt jazz dobos ötlete volt a Queen big band-es áthangszerelése, a feladatot Hárs Viktor és Zakar Zoltán végezte el, sikeresen egységes, eredeti hangzást teremtve a gazdag szövetű életműből.

Az est első részében szinte végig úgy éreztük, hogy egy klasszikus amerikai musical dalait halljuk: kellemesen könnyed hangzást teremtett a zenekar és a három énekes, Wolf Kati, Csordás Levente, Kocsis Tibor.

Freddie Mercury után Queen-dalokat énekelni nagy kihívás, elkerülhetetlen az összehasonlítás. E tekintetben Wolf Kati helyzete a legkönnyebb, hiszen nem vethető össze a két hang, ugyanakkor nagy kihívás a férfiasan kemény dalokkal megküzdeni. Az énekesnőnek sikerült saját karakteréhez illeszteni a számokat: magabiztosan hozta a dalok női, nagy ívelésű verzióját. A két férfi énekes pedig egy lazább, könnyedebb, játékosabb előadásmódban találta meg a maga verzióját.

A műsor 2016 óta fut, az első énekes vendég még Polyák Lilla volt, s eljutott a produkció Szarajevóba is. A zempléni kulturális kínálatba sem most került be először: három éve a Tokaj Fesztiválkatlanban is bemutatták már az estet. A Rákóczi-várban adott koncert sikere alapján biztosak lehetünk, hogy akik most lemaradtak, azok más helyszínen meghallgathatják még a sajátos Queen-adaptációt.

Budapest Jazz Orchestra, Zempléni Fesztivál, Queen

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest