Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban

2016/04/06  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

Lehet finomkodni meg rádióbarát dalokat írni, hogy beférjen a rádiók lejátszási listájába, de minek? Az nem túl elegáns. Sőt! Akkor veszíti el egy zenekar igazán az ízét. Az Alvin és a Mókusokat – több mint húszéves pályafutásuk – alatt mindig mellőzték a rádiók. Miért?

Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban

Évek óta minden fesztiválon húzónévnek számítanak, országjáró turnéjuk mindig telt házasak, rajongóik mindig fiatalodnak, és az éppen regnáló fiatalok is ugyan úgy megtalálják a szövegekben a személyes kapcsolatot, mint az olyan vén trógerek, mint én.

És hova vezet, ha saját zenekaroddal a saját stílusodat játszod, még akkor is, ha a média közízlésformálásával szemben megy? Egy teljes akusztikus anyag felvételéhez a királyi rádióban! Nincs más dolgod zenészként, mint alkotni, ami belőled kijön, amit közölni akarsz a világgal, és nem csak azért mozog a szád, mert épp lobogtatja a szél, hanem kimondani dalban azokat a gondolatokat, ami te magad vagy. Ahogy Alvinék 23 éve teszik.

Őszintén megmondom, hogy nincs hazánkban olyan rádió, amit szívesen és önként hallgatnék bármikor is. Talán azért, mert öreg lettem és nem értem a trendet, vagy azért, mert öreg lettem + ilyen szar a trend. De ahogy írtam egy Alvin interjúban, az az igazi punk, ha nem kezd el popdalokat írni egy magát punknak nevező zenekar, hanem szépen fokozatosan olyan megkerülhetetlenné válik, hogy a surranó pályán beelőzi az éppen agyonjátszott bandákat.

A hírnév csak akkor tartós, ha nem egy intézmény nevezett ki híresnek és tehetségesnek, hanem a tehetséged miatt keresnek meg. És Alvinéknál pontosan ez történt.  Nem lehetett elnyomni őket, hiába kezelte őket mostohaként a média, a döntés a közönség kezében van mindig. Lehetsz te megasztár, meg lehet benned akármilyen faktor, ha a mentorod egy darab ember és nem a közönség. Ott dől el minden, hogy a koncertjeiden mennyien vannak és a koncertjeid hány éven keresztül futnak országszerte.

Így Alvinék egyenesen a Petőfi rádió stúdiójába vonultak egy MR2 akusztik felvételre, ahol  19 hamisíthatatlan Alvin és a Mókusok dalt vettek fel, plusz egy feldolgozás dalt huszadiknak, de erről inkább nem írnék, legyen meglepetés. Egy olyan este volt, ahol méltán érezhettem magam kiválasztottnak, mert csupán 35 szerencsés vehetett részt a rádió nyolcas stúdiójában az akusztikus koncerten. Örömöm olyan volt, mint amikor a Charlie és a csokigyár című filmben a kisfiú megtalálja az aranyszelvényt, és bemehetett Willy Wonka gyárába.Persze sikerült lekésnem az első számot, de majd Isten előtt elszámolok valahogy ezzel.

Mindig rajongtam az akusztikus felvételekért. Eric Clapton Unplugged lemeze volt az első, amit meghallgattam még a kilencvenes években, és azóta szinte gyűjtöm ezeket a lemezeket. Persze a Nirvana és az Alice in Chains volt a legnagyobb átütő erő számomra a témában, de különleges figyelmet szentelek minden zenekar akusztikus felvételének. Így volt ezen az estén is, figyeltem a rezdüléseket, ahogy teljesen más köntösbe bújtatott dalok megszólalnak a hangszerek tiszta nyelvén. És mellé a szövegek – amelyek nem éppen finomkodók – egy ilyen zenei alap mellett még hangsúlyosabban fúródnak bele a tudatba. Egy húsz dalból álló szociológiai üzenet a mai társadalomnak, kétségkívül nagy fricska lesz az éteren keresztül hallva. Ahogy majd megyek haza este a kocsival és hallom a rádióból, hogy a Bölcsek meg hallgattak….

Így kell magadat ráerőltetni a médiára, így kell bekerülni a lejátszási listákba, így kell 23 év zenélés után térdre kényszeríteni minden hang urait, és lenyomni a torkukon azt, amit éveken keresztül visszadobtak a zenei szerkesztők.

A felvételt április 17-én hallhatja mindenki a Petőfi Rádió hullámhosszán 21 órától. Ott voltam, tudom, hogy nem érdemes kihagyni. Szóval ezért nem tartok most hagyományos koncertbeszámolót, mert mindenki részese lehet a rádión keresztül. Ha pedig látni is szeretnél belőle valamit, akkor április 15-én a Petőfi Live oldalon megleshetsz három dalt videón is.

Na kérem, ez nem egy Elbaszott szerelem, ez a PUNK!  


Képtár

  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49948
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49949
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49950
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49951
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49952
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49953
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49954
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49955
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49956
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49957
  • Szól a rádió : Alvin és a Mókusok akusztik a 8-as stúdióban kép 49958
 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek