Könyvet írt a HS7 és a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosa, Németh Róbert

2021/12/16  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu

Nem mindennapinak is nevezhetnénk, hogy a zenész regényírásba kezdett, de írásai, lemezei már korábban is ebbe az irányba mutattak, így ezen az úton az első megálló, debütáló szépirodalmi munkája, a Nem vagyok itt végül is nem meglepő fordulatot jelent.

A fotón a saját példányunk – az utazási miatt kicsit viharvert :)

Az 1972-ben született Németh Róbertet eddig leginkább újságíró-szerkesztőként (plusz Wanted podcast), a mára már feloszlott Heaven Street Seven és a Pegazusok Nem Léteznek basszusgitárosaként, vagy mostanában szóló előadó-dalszerzőként ismerhetjük. Írói oldalával most ismerkedtünk meg, de ha rákeresel a FB-on, a "Németh Róbert írói oldala" profil NEM hozzá tartozik :)

Létezik olyan elbeszélés, amiben Thom Yorke, Szájer József, Vacláv Havel, Torgyán József, Orbán Viktor, Iggy Pop és egy holland sírásó váltják egymást a színen? Milyen az, amikor egy regény kulisszája többek közt a Parlament, egy prágai stadion, Amszterdam hátsó utcái, a német autópályák, Budapest kültelki futballpályái, egy online lap szerkesztősége, a Tilos az Á és egy késő Kádár-kori lakótelep? Hogyan karol egymásba a pornóvideó és a magnókazetta, a Commodore 64 és a Facebook, a bőrlabda és a gombfoci, a Rolling Stones és a Cure, az Európa Kiadó, az Andersen és a Kispál és a Borz? Ki ismer magára egy bonyolult kelet-közép-európai családtörténetben és az abból elágazó magánügyekben, amiknek egyszerre része Trianon, a holokauszt, a Kádár-kor, a rendszerváltás és az elmúlt harminc év? És rázós érzelmi kérdésekben? Volt, hogy megállt az idő? Kezdte már újra?

A regény felvillanások sorozata, különös generációs puzzle, személyes, történelmi és kulturális momentumok, sorsfordítók szövedéke. A nagy tanulságok nélküli történet a világnak csak ezen a táján történhetett meg, ugyanakkor a lakótelepi gyerekkortól kezdve a stoppoláson át a jó öreg midlife crisis-ig sok mindenkinek ismerősek lehetnek a szerző életének epizódjai. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik érzik a (hetvenes-)nyolcvanas évek irodalmi megörökítésének hiányát, akik szeretnének nyomtatásban olyasmiket viszontlátni, mint az említett időszakok kultikus helyei, figurái, előadói. Néha az az érzése az embernek, hogy az egész korszakot csak álmodta, de ha jön egy ilyen könyv, akkor felsejlik annak a lehetősége, hogy hátha mégsem. Kiváló karácsonyi ajándék a hasonlóan érzőknek...

Német Róbert amúgy éppen holnap (péntek) ad koncertet a Gödörben, s tekintve a dátumot (12.17.), érthető a "drámai" felvezetés a koncert eseményénél: "első és utolsó 2021-es budapesti klubkoncertje".

A könyvét egyébként a Noran Libro adta ki, szerkesztője pedig az a Szarka Károly, aki annak idején a Koncert.hu-nak is írt anyagokat – az ő ígérete szerint ezen a Gödör-beli koncerten is megvásárolható lesz a Nem vagyok itt, de ha valaki már letette a papíralapú könyveket, a MultimediaPlázában már kapható az e-book is. Amúgy Szarka Károlynak is megjelent könyve, "Nem az én hibám" címmel. Mindkét kiadványt olvastuk, szívből ajánljuk! Tekintve, hogy a Koncert.hu másik külsős munkatársának, Görögh Atusnak is könyve jelenik meg tavasszal, nem állunk rosszul, ami a könyvekhez való kapcsolódásunkat illeti :)

 

 

 

 

 

 

Németh Róbert, Heaven Street Seven, Pegazusok Nem Léteznek

 

 

Szólj hozzá!


Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

Figyelem, a kapuk előbb nyílnak!

A nagy érdeklődésre tekintettel, a kényelmes bejutás érdekében a meghirdetettnél korábban, 16 órakor megnyitják a kapukat a szombati 65 éves...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutató is lesz a Kutatók éjszakáján

Összesen mintegy 70 különleges programmal, köztük szimfonikus zenekarral kísért fizika bemutatóval várják a kutatók a tudomány iránt érdeklődőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szeptember 30-án és október 1-jén a Kutatók éjszakája alkalmából, amelyen megnyitja a kapuit az egyetem számos...
Új koncertek