A huszadik: Szerelem. Makám-lemezbemutató a Fonóban

2016. november 19.  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

A napokban megjelent, Szerelem című huszadik lemezét mutatja be a Makám szombaton a Fonó Budai Zeneházban. Az új anyagról Krulik Zoltán, a hazai világzenei színtér egyik kiemelkedő szereplőjének vezetője beszélt az MTI-nek.

A huszadik: Szerelem. Makám-lemezbemutató a Fonóban

 "Folyamatosan komponálok, és ha nem felkérésre dolgozom, a zenék szabadon jönnek belőlem. Előbb-utóbb gyűlni kezdenek a hasonló fajták a kottafüzetekben és egyre több lett a szerelmes témájú dal, ezekből állt össze a mostani lemez túlnyomó része, tizenkét darabja" - mondta a harminckét éve működő zenekar alapítója, gitárosa, énekese, dalszerzője.

Az album Korzenszky Klára énekhangjára épült, az elmúlt évek lemezein (Holdfényt vetettem, Robinzon Kruzo) sokat éneklő Krulik Zoltán ezúttal a háttérben vokálozott. A tíz éve új felállásban működő Makámot mellettük Kuczera Barbara (hegedű, vokál), Eredics Dávid (szaxofon, klarinét, kaval), Boros Attila (basszusgitár) és Keönch László (dob, cajon, udu, derbuka, dorombének) alkotja, a lemezen közreműködött a dobos Badics Márk.

A Szerelem című CD-n szereplő dalok túlnyomó többségét Krulik Zoltán írta, aki egy Nagy László-verset, a Sólyoméneket is megzenésített. Az anyag egy része népi szöveg, a korongon több csángó népdal feldolgozása található, ami a Makám történetében nem ritka. A zenekar egyébként néhány, korábbi lemezein már szerepelt csángó népdalt is teljesen más köntösben játszott fel. Például a Gyere ki te egy korábbi verziója Gyöngyvirág címmel éppen a Skanzenen volt hallható. "Nagyon közel állnak a szívemhez ezek az archaikus, jellegzetes nyelvezetű, középkori hangulatot árasztó népdalok".

Szerepel a lemezen a Szabad élet című dal is, amelyet egykor Hidegen fújnak a szelek címmel Sebestyén Márta is elénekelt. A záró darab - stílszerűen az 12. után 56. dalként - a Rabének, amely az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója előtt tiszteleg. A dalt Krulik Zoltán tíz évvel ezelőtt írta, de most került először lemezre.

"Kisgyermekként átéltem a tüntető, vonuló tömegek önfeledt eufóriáját, ami később felnőtt fejjel a fényképekről, filmfelvételekről sütött az emberbe. Ötéves voltam 1956-ban, Tatabányán laktunk, és emlékszem a városon átvonuló szovjet hadoszlopokra, meg a lövöldözésekre is. Az eufória hasonlatos a szerelem érzéséhez, ezért gondoltam úgy, hogy az emlékdal illeszkedik az anyaghoz" - fejtette ki Krulik Zoltán.


A Makámot a magyarországi világzene egyik úttörőjeként szokás emlegetni, szintetizált és több kultúrából hozta össze egyedi muzsikáját. Az együttes szellemi elődjének tekinthető Creativ Studio Öt (C.S.Ö.) 1975-1980 között működött, 1980-tól 1984-ig Makám és Kolinda néven létezett Krulik Zoltán zenekara, amely 1984-ben lett Makám és azóta közel húsz stúdiólemezt készített. Az együttes első nyolc-tíz évére alapvetően az improvizatív kamarazene és a strukturalista minimál zene volt jellemző. A Makám a kilencvenes évek közepén a szabad zene felé mozdult el, az ezredfordulóra a magyar népzene archaikus dallamait ötvözte addigra már kialakult jellegzetes formáival, majd következtek az etnoalapú saját szerzemények és szövegek. Az együttes muzsikájában a népzene, a dzsessz, a kortárs zene, a távol-keleti kultúrák szellemisége egyaránt megtalálható.

Krulik Zoltán idén a debreceni Vojtina Bábszínház felkérésére írt zenét az Álomszövő Pendula című gyerekdarabhoz, jövő évi tervei között szerepel saját színházi zenéinek, illetve Sík Sándor megzenésített verseinek megjelentetése.

A Makám teljes egészében bemutatja új anyagát a Fonóban, de természetesen régebbi dalok is szerepelnek a mintegy másfél órás műsorban, például a Weöres Sándor Rongyszőnyeg című ciklusából készült tavalyi Holdfényt vetettem néhány darabja.


 

 

Szólj hozzá!


Benkő László, Balázs Fecó – és BEAThoven

Benkő László, Balázs Fecó – és BEAThoven

A komoly és a könnyűzene találkozási pontjait keresi meghívott vendégeivel Benkő László és Balázs Fecó, akik Roll over BEAThoven címmel adnak...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Toto Cutugno csiszolatlan gyémántra bukkant, el is hozza Budapestre magával

Toto Cutugno – díszvendégként vagy zsűritagként – mindig jelen van a Sanremoi Fesztiválokon. Az idei Sanremoi Young Fesztivál nagy felfedezettje a csupán 16 éves Eden Lorenna: amint felcsendült  a hangja, Toto Cutugno rögtön tudta, hogy egy csiszolatlan gyémántra lelt. A verseny után azonnal felvette a kapcsolatot Edennel, és...

Ismét Budapesten az IL VOLO – az Arénában ünneplik 10 éves karrierjüket az olasz világsztárok

Tavaly megígérték, idén teljesítik: nagy sikerű koncertjük után ősszel visszatérnek Budapestre az IL VOLO tagjai. A klasszikus és pop-zene határait feszegető, tíz éves jubileumát ünneplő együttes szeptember 29-én a Papp László Sportarénában ad koncertet.

A kutyajósdától a sörfesztiválig

Tréfás asztrológiai elemzéssel, kártyavetéssel és számmisztikai elemzéssel is várják az állatbarátokat a szervezők az idei Belvárosi Kutyafesztiválon, amelyet a gazdátlan állatok örökbefogadásának népszerűsítésére rendeznek meg május 4-én a főváros V. kerületében.

Curtis nem marad a padlón

Az ország egyik legvitatottabb rappere az április 28-án megjelenő, „Legismertebb senki" című EP-jéről mutatta be első szerzeményét.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek