Csillagtúrán Hiperkarmáékkal és Sziámival

2024/04/02  ·   Lemezbemutató   ·  Lenti Barnabás

Amióta megjelent Müller Péter Sziámi és Bérczesi Róbert 12 dalos, új közös lemeze, a CSILLAGTÚRA, próbáltam időt szakítani arra, hogy meghallgassam az elejétől a végéig. Erre nincs is kiválóbb alkalom, mint egy tizenkét órás busz út, ami alatt még a cikk is megszületik róla.

Fotó: Kirschner Péter/FB

Az úgy kezdődött, hogy megszerettem Sziámi dalszövegeit. Amióta pedig tudom, hogy együtt dolgozik a Hiperkarmával, azóta őket is hallgatom. Bérczesi Róbert és Sziámi egyébként már kiadtak két lemezt Sziámi járvány alatt született „napidalaiból”, sőt koncertet is tartottak, amelyen kizárólag ezeket a dalokat játszották. Több akkor még az addigi lemezeken nem jelent meg, részben ezt pótolja a Csillagtúra album.

A Csillagtúra rögtön frappáns nyitása a lemeznek (különösen ha éppen buszon ül az ember), amely látszólag egy utazásról (akár turné jellegű utakról) szól, ám ha figyelmesek vagyunk észrevehetjük, hogy előrevetíti az egész album koncepcióját. A dalok ugyanis csillagtúrában járják körül az élet legfontosabb állomásait.

A Jó kis illúzió című dalban például kapásból kiderül, hogy a hosszú élet titka a kalitkába zártság, az élet maga pedig egy szép illúzió. Több dal fő motívuma a párkapcsolat vagy éppen annak válságai: a szakítás, a magány és a bizonytalan közös jövő. Bár nem minden dal mondható pozitív hangvételűnek, az üzenet valahogy mégis a szeretet fontossága. A halál, az elmúlás már Sziámi Szeretetszédelgő lemezén is előkerült, a Kisszoba című dalban pedig szegről-végről az öngyilkosság lehetősége is felmerül.

Az egyik legmeghatóbb dal Az én apukám címet viseli, amelyet vélhetőleg Müller Péter (Sziámi nevelőapja) ihlette. Ugyanakkor ebben is szóba kerül az elmúlás egy bölcs perspektívából vizsgálva.

Az album tökéletes konklúzióját az utolsó dal adja meg, amelynek helyszíne egy kocsmai söntés. Talán nem véletlen, hiszen sokszor valóban itt születnek a legnagyobb bölcsességek. A dalban kiderül, hogy a két szereplő találkozása semmiképp sem véletlen. Mondhatjuk úgy is, hogy egy „fatális miegymás”. Ez valahogy így van minden találkozással, nemde?

Sziámi dalszövegei tehát továbbra is csodálatosak, a Hiperkarma zenéje pedig tökéletesen illeszkedett az én utazásom hangulatához is. Elmondhatom, hogy az út alatt háromszor is végighallgattam, így pedig az idő is hamarabb telt és elgondolkodnivaló is akadt.

A lemezbemutató koncert április 19-én lesz az A38-on.

Csillagtúra, Hiperkarma, Bérczesi Róbert, Müller Péter Sziámi

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek