Mamma Mia!

Élő Omega 1972 – újra megjelenik a legendás ál-koncertalbum

2022/12/05  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

Az Élő Omega című lemezhez számos, korábban tisztázatlan történet kapcsolódott. Bár a bakelit korong eredeti, ötven évvel ezelőtti borítóján erről nem esik szó, a Hanglemezgyártó Vállalat egy ál-koncertlemezt adott ki - olvasható a kiadvány ismertetőjében.

Fotó: GrundRecords

 Az Omega 1972 első hónapjaiban országos turnén mutatta be új dalait, amelyeket már az új felállásban írt, vagyis Presser Gábor dalszerző-billentyűs, Laux József zenekarvezető és Adamis Anna szövegíró nélkül. Ők hárman 1971-ben távoztak a megalakuló LGT-be, ezután csatlakozott az Omegához a Neotonból érkező Debreczeni Ferenc dobos, a szövegíró pedig Sülyi Péter lett.

A turnén készült felvételek azonban nem sikerültek, ezért az Omega márciusban úgy döntött, az Egyetemi Színpadon – közönség nélkül – újra rögzíti a számokat. Ezekre a felvételekere a Rottenbiller utcai stúdióban még utólag rájátszottak hangszeres és éneksávokat, rákevertek korábbi közönségzajokat, és ezt a verzió adta ki a Hanglemezgyártó Vállalat. Az eredeti megjelenés érdekessége egyrészt az alumínium borító (a Lemezgyár papírhiányra hivatkozott); másrészt a lemez nyitódala, a Hűtlen barátok volt (utalás Presserék távozására).

Az első magyar hard rock albumként számon tartott Élő Omega újramaszterelt változata az együttes életműsorozatát gondozó GrundRecords kiadásában szimpla CD-n is megvásárolható, akárcsak a széria három most megjelent további darabja, Az arc (1981), a XI. (1982) és a Jubileumi koncert (1983). A kiadvány először a december 11-i budapesti lemezbörzén lesz kapható az ELTE Gömb Aulában, ahol a legendás csapat két tagja, Molnár György és Debreczeni Ferenc dedikál.

Az Omega összes felvételének újrakiadása idén augusztusban indult. A most megjelent három további CD közül Az arc és a XI.  is tartalmaz bónuszdalokat: előbbin a Kisstadion '80 című Omega/LGT/Beatrice közös lemez omegás dalai kaptak helyet, utóbbin három koncertfelvétel mellett a Hajrá! című kislemezszám, amelyet két korabeli futballsztár, Törőcsik András és Nyilasi Tibor énekével rögzítettek.

Omega, Élő Omega 1972, ál-koncertlemez

 

 

Szólj hozzá!


Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán kimaradt öt: Asking Alexandria júliusban újra Budapesten

Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán...

Danny Worsnoppal az élen s új lemezzel tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria. A metalcore csapat július 2-án hetedik albumát mutatja be...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Budapesti Fesztiválzenekar megvalósítja az álmod

Amennyiben az a vágyad, hogy a a BFZ mutassa be – Fischer Iván vezényletével – a darabodat egy nagyszabású szabadtéri koncerten.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.
Új koncertek