Isten hozott - Lemezbemutatóra készül az Exotic zenekar!

2017/12/04  ·   Lemezbemutató   ·  Labancz Andrea

Nem áprilisi tréfa! Valóban visszatért a 80-90-es évek egyik legkedveltebb hazai együttese az Exotic, akik vadiúj albumukat mutatják be a nagyközönségnek 2018. április elsején az Akvárium Klubban.

Fotó: Exotic facebook

Az Exotic története tulajdonképpen 1986-ban kezdödőtt, amikor az Aorta Tehetségkutató Fesztiválra – amely akkor a mai Megasztárhoz hasonló jelentőséggel bírt, és amelyre 600 zenekar jelentkezett – a Tabár testvérek (István és Zoltán),  akkor még zenekar híján, vették a bátorságot és beneveztek.

Az első elődöntőben csatlakozott a csapathoz Csík István és Vilmányi Gábor, közös tevékenységük eredménye az elődöntő második helyezése lett, amivel továbbjutottak a középdöntőbe. A középdöntőben a csapat tovább erősödött Sipos F. Tamás énekessel. A végeredmény egyenes úton a döntőbe kerülés volt. A salgóbányai táborban a döntő elsöprő sikert hozott a zenekar számára, melynek fődíja egy rádiófelvétel volt.

A Magyar Rádió 22-es stúdiójában felvették a győztes dalt, ami Hiába provokál címen egy teljesen új hangzásvilágot hozott a hazai pop-rock világba. Németh Alajos, a Bikini basszusgitárosa felfigyelt a csapatra, beajánlotta őket kiadójukhoz, a Hungarotonhoz.

1987-ben megjelent az első kislemez, rajat két olyan dallal, amely országos népszerűséget jelentett a csapat számára (24/24 és Ő csak ül).

1988-ban megjelent a zenekar első albuma Holdfénytánc címmel, amin a címadó dalon kívül olyan slágerek szerepeltek, mint a Nézz rám tizedes!, Szolid árak, forró vágyak (Interpop Fesztivál), valamint az Ébresztő, Paganini! Az első lemez több, mint 60 ezer példányban fogyott el, az igazi sikert mégis a második album megjelenése hozta a csapat számára.

Igazi poptörténelmi pillanat volt a Trabant című dal rádióba kerülése. Ezt a dalt gyakorlatilag 1990-től a mai napig rotációban játszák és a mai tinédzserek számára is ismert sláger. A lemez egy hónap alatt bearanyozódott, majd a következő évben az akkori egyedülálló díjkiosztón, a Pop Meccs Gálán szinte minden díjat elnyert.

A harmadik albumra a zenekar western ruhába öltözött, és az egész lemez hangvételét, szövegvilágát e világ köré próbálta hangolni. Feldolgozták a Felkelő nap háza című tradicionális népdalt, de a lemez igazi slágere a Bányászdal lett, ami igazából paródiának indult.

A harmadik lemez megjelenését követően a csapatból kivált Vilmányi Gábor, aki a Manhattan tagja lett, valamint évközben Csík István is távozott. Helyükre Vámos Zsolt (gitár) és Vermes László (dob) került.

A negyedik nagylemez Go-Go Amerika! címmel jelent meg, jellegzetes Exotic-os irónikus hangvétellel. Ezt követte még egy válogatáslemez a legjobb dalokból, majd a zenekar 1993-ban felfüggesztette működését.

Az Exotic énekese, Sipos F. Tamás szólókarrierbe kezdett, első három lemeze platinalemez lett, és olyan ismert dalok szerepeltek cd-in, mint a Nincs baj, baby! vagy a Buli van a parton.

2002-ben Lagzi Lajcsi az akkori Dáridó című műsorba meghívta az Exoticot, amelyre ők egy rövid vonakodás után igent mondtak. Az emlékezetes ausztriaz felvétel az utolsó negyedév legnézettebb Dáridója lett. A zenekar ekkor határozta el, hogy újra összeáll és vállal fellépéseket. 2004. szeptember 9-én Budapesten a Petőfi Csarnokban nagy sikerű koncertet adott, amelyről DVD is készült.

Néhány éve a csapatban támadt némi feszültség, amikor Sipos F. Tamás a bandatagokkal való egyeztetés nélkül vállalta el a Republic zenekar elhunyt frontemberének megüresedett helyét. Akkor úgy tűnt, ez az Exotic végét is jelentheti. Tamás számára a republicos kirándulás – sajnos vagy szerencsére, ezt ki-ki döntse el maga – nem tartott sokáig, a csapattársak pedig úgy tűnik hajlandók voltak túllépni az ügyön, így idén október végén teljes békességben sikerült megjelentetni az Exotic vadiúj abumát.

A dalokkal kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy valójában még 30 évvel ezelőtt születtek, de akkoriban külböző okok miatt nem kerülhettek fel a lemezekre, így adott volt a lehetőség, hogy most előkerüljenek a fiók mélyéről.

Exotic, Akvárium Klub, Isten hozott

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek