Melyik az az együttes, amely összes albumának címe 5 szótagos?

2016/10/20  ·   Lemezbemutató   ·  Simonyi Éva

A Kings of Leon az egyik legkedveltebb és leghíresebb rockegyüttes volt hosszú időn át. Az évek során rengeteg sikert értek el, számos díjat bezsebeltek, több országban a dalaik hetekig vezették a toplistákat, a legnagyobb fesztiválok headlinerei voltak.

Melyik az az együttes, amely összes albumának címe 5 szótagos?

Aztán sajnos történt egy kis botlás néhány éve (az énekes, Caleb drog- és alkoholproblémái miatt egész turnék lemondása, vállalhatatlan állapotban való fellépések, részegen adott interjúk stb). Bár már az előző albummal is megpróbáltak visszahelyezkedni a csúcsra, nem hozta meg az áttörő sikert.

Sokat várnak most a WALLS-tól, ami október 14-én jelent meg. Első pár hallgatásra nagyon jól összerakott album lett. Én őszintén remélem, hogy már minden rendben van a magánéletükkel kapcsolatban, és teljes erővel tudnak a zenével foglalkozni, hiszen az egyik kedvenc együttesemről van szó.

A három testvérből, és unokatestvérükből álló banda neve onnan ered, hogy a testvérek apját és nagyapját is Leon-nak hívták, így lettek Kings of Leon. Zenéjüben az alternatív rock keveredik legfőképpen a southern rock hangzással. A korai albumokon még nyersebb, grunge-osabb stílusban játszottak, azóta pedig egyre finomítottak a dalaikon.

Az új lemezt megelőzően 6 stúdióalbumot adtak ki, személy szerint úgy gondolom, hogy egytől egyig remekmű mindegyik, sőt, van olyan album is, ami 10/10 (nekem), vagyis amelyiken bármelyik dal jöhet, nem tekerek, többször végighallgatom akár egymás után az egészet, és minden dalt szeretek. Ritka az ilyen, mert a legjobb együtteseknél is becsúszik 1-1 kevésbé ütős, lightosabb, gyengébb szám is, de ők adtak ki olyan albumot, hármat is, ami számomra tökéletes (Because of the Times, Only by the Night, Come Around Sundown). Bár legutóbbi nem volt akkora siker, én annak tudom be, hogy a Grammy-díjat nyert Only by the Night után túl sokat vártak tőlük, amit szerintem egyébként megugrottak, de egyes emberekben a himnusz-szerű klasszikusok (Use Somebody, Sex on Fire) után a lemez hiányérzetet hagyott maga mögött.

Az együttes összes albumának címe 5 szótagos (egy interjúban olvastam évekkel ezelőtt, hogy Edgar Allan Poe valamely műve ihlette őket erre), így amikor megtudtam hogy a következőnek WALLS a címe, akkor kicsit elszomorodtam, hogy oda a hagyomány, de a barátom észrevette, hogy egyrészt 5 betűből áll, másrészt csupa naggyal írták, és biztos valaminek a rövidítése. Igaza volt, sajnos én nem voltam ilyen szemfüles. A WALLS rövidítése: We Are Like Love Songs, tehát megnyugodhatott a lelkem, hogy megtartották ezt a -szerintem tök jó- kis szokásukat.

A WALLS-t Los Angelesben vették fel Markus Dravs producerrel, (aki többek között dolgozott már az Arcade Fire, Coldplay, Florence and the Machine lemezein is), így az együttes neve mellett a producer is egyfajta biztosíték számunkra, hogy egy jó lemezt fogunk hallani, amint elindítjuk a WALLS-t.

Az album egyből az első single-el indít, a lendületes Waste a Moment-tel, ami már szeptember 9-én debütált, így sokaknak ismerősen csenghet.


A második single, a WALLS viszont sokkal lassabb, balladai hangulatú dal, ez lett az album befejező dala, szeptember 22 óta hallható.


Hangulatában a korai albumokhoz hasonlít a lemez hangzása (például a Waste a Moment elején Caleb gitár része olyan, mintha csak a Youth and Young Manhood albumról vettem volna elő egy dalt), ugyanakkor annál jóval kifinomultabb. Visszatértek mindahhoz, amiben jók, és összegyúrták. Láthatóan próbáltak összerakni egy igényes albumot, ami sikerült is. Az első néhány hallgatás után nekem nagyon tetszett, kellemes, dallamos, lendületes, és van néhány igencsak fülbemászó, slágergyanús dal is.

Remélem, hasonló vonalon gondolkoznak a további zeneírással kapcsolatban, hiszen minden volt ebben az albumban, amitől jó a Kings of Leon.

A WALLS turné 2017 január 12-ével kezdődik meg, reménykedjünk, hogy jövőre útbaejtik Magyarországot is.


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek