Menopauza 1170x180

Piros és óceánkék duplabakeliten jelenik meg a Californication

2024/07/03  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

1999. június 8-án adta ki a Red Hot Chili Peppers hetedik stúdióalbumát ’Californication’ címmel. A 25. évfordulóját ünneplő, nagy sikerű kiadvány 2024. július 26-án limitált kiadású piros és óceánkék duplabakeliten jelenik meg.

 Piros és óceánkék duplabakeliten jelenik meg a Californication

A RHCP 2021-ben – sok más zenészhez hasonlóan – 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adta el dalai katalógusát. Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away és a Californication című dal is.

A ’Californication’ mára a 1982-ben alakult banda legkelendőbb lemeze lett, több mint 15 millió példányban kelt el világszerte, és többszörös platinastátuszt ért el számos országban. 

Ez a siker olyan gigahiteknek köszönhető, mint maga a címadó dal, mely eddig 2,5 milliárd összesített streamet gyűjtött össze a zenemegosztó platformokon.

Ez a dal szerepelt például a 2005-ös Enron: A legokosabb srácok a szobában (Enron: The Smartest Guys In the Room) című dokuban: ahogy a dal is megjeleníti Kalifornia mocskos aspektusait, a film is megmutatja a cég legellentmondásosabb tulajdonságait, amikor átvette az uralmat a kaliforniai energiaipar irányítása fölött.

A szám vonzerejét a Jonathan Dayton és Valerie Faris által rendezett klip csak növelte, amely videójáték-szintekből álló snittek egymásutánját mutatja be, s amelyben a zenekar minden egyes tagja csinál valamit ebben a virtuális Kaliforniában. Érdekesség, hogy a dal megszületése után 23 évvel jutott csak valakinek (Miquel Camps Orteza) eszébe, hogy tényleg videójátékot készítsen belőle. Érthető okokból a játék nem tartalmazza a zenét, de vannak gombok, amelyekkel a Californicationt vagy különböző feldolgozásait lehet lejátszani játék közben.

 

De ott az „Otherside” is, közel 2 milliárd összsteam-számmal, és persze a Scar Tissue”, amely 2000-ben Grammy-díjat nyert a „legjobb rockdal” kategóriájában. Három további single is napvilágot látott a korongról: a „Road Trippin”, az „Around The World” és a „Parallel Universe”, melyek szintén az album erejét és mélységét hangsúlyozzák.

A lemez producere Rick Rubin (Metallica, Weezer, Linkin Park) volt, és ezen a kiadványon tért vissza John Frusciante gitáros, aki a mai napig tagja a legendás zenekarnak.

2019-ben már született egy újrakiadása az albumnak,  akkor a lemez úgynevezett picture disc formában jelent meg, tehát a felületén az albumborító képe volt látható.

Legutóbbi, tizenkettedik stúdióalbumuk Unlimited Love címmel jelent meg a Warner Records kiadásában 2022. április 1-jén. Nem tréfáltak!

Red Hot Chili Peppers, Californication

 

 

Szólj hozzá!


Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi bocsánatot kért a Sziget szervezőitől

Beton.Hofi augusztus 9-én ad koncertet a Szigeten. Saját bevallása szerint egyszer hamisított jeggyel is bejutott... A mostani koncertjével utólag...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Expressz – nem csiga! – buszjárat indul Budapest és a Művészetek Völgye között

A rendezvény idején – július 19. és 29. között – a Budapest-Veszprém-Kapolcs-Tapolca vonalon közlekedő, menetrend szerinti autóbuszok mellett hat idősávban indulnak majd expressz járatpárok, szükség esetén több busz is egyidejűleg.

Ahol még a szabadság is szabira megy – Bánkitófeszt

Kezdem a végén: a Bánkitóra csak teljes erőbedobással érdemes menni, úgy, ahogy mi, fél napra (péntek), igazából nem, illetve arra jó volt ez is, hogy felületesen megismerkedjünk a fesztivállal, amelyen még sosem jártunk. Spoiler: a naptárunkba már bevéstük a 2025-ös fesztivál dátumát, az összes napot, pedig még nincs is meg :)
Új koncertek