Menopauza 1170x180

Piros és óceánkék duplabakeliten jelenik meg a Californication

2024/07/03  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

1999. június 8-án adta ki a Red Hot Chili Peppers hetedik stúdióalbumát ’Californication’ címmel. A 25. évfordulóját ünneplő, nagy sikerű kiadvány 2024. július 26-án limitált kiadású piros és óceánkék duplabakeliten jelenik meg.

 Piros és óceánkék duplabakeliten jelenik meg a Californication

A RHCP 2021-ben – sok más zenészhez hasonlóan – 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adta el dalai katalógusát. Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away és a Californication című dal is.

A ’Californication’ mára a 1982-ben alakult banda legkelendőbb lemeze lett, több mint 15 millió példányban kelt el világszerte, és többszörös platinastátuszt ért el számos országban. 

Ez a siker olyan gigahiteknek köszönhető, mint maga a címadó dal, mely eddig 2,5 milliárd összesített streamet gyűjtött össze a zenemegosztó platformokon.

Ez a dal szerepelt például a 2005-ös Enron: A legokosabb srácok a szobában (Enron: The Smartest Guys In the Room) című dokuban: ahogy a dal is megjeleníti Kalifornia mocskos aspektusait, a film is megmutatja a cég legellentmondásosabb tulajdonságait, amikor átvette az uralmat a kaliforniai energiaipar irányítása fölött.

A szám vonzerejét a Jonathan Dayton és Valerie Faris által rendezett klip csak növelte, amely videójáték-szintekből álló snittek egymásutánját mutatja be, s amelyben a zenekar minden egyes tagja csinál valamit ebben a virtuális Kaliforniában. Érdekesség, hogy a dal megszületése után 23 évvel jutott csak valakinek (Miquel Camps Orteza) eszébe, hogy tényleg videójátékot készítsen belőle. Érthető okokból a játék nem tartalmazza a zenét, de vannak gombok, amelyekkel a Californicationt vagy különböző feldolgozásait lehet lejátszani játék közben.

 

De ott az „Otherside” is, közel 2 milliárd összsteam-számmal, és persze a Scar Tissue”, amely 2000-ben Grammy-díjat nyert a „legjobb rockdal” kategóriájában. Három további single is napvilágot látott a korongról: a „Road Trippin”, az „Around The World” és a „Parallel Universe”, melyek szintén az album erejét és mélységét hangsúlyozzák.

A lemez producere Rick Rubin (Metallica, Weezer, Linkin Park) volt, és ezen a kiadványon tért vissza John Frusciante gitáros, aki a mai napig tagja a legendás zenekarnak.

2019-ben már született egy újrakiadása az albumnak,  akkor a lemez úgynevezett picture disc formában jelent meg, tehát a felületén az albumborító képe volt látható.

Legutóbbi, tizenkettedik stúdióalbumuk Unlimited Love címmel jelent meg a Warner Records kiadásában 2022. április 1-jén. Nem tréfáltak!

Red Hot Chili Peppers, Californication

 

 

Szólj hozzá!


Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Az MVM Classic&Club sorozat „Éjszaka az állatkertben” című koncertje zenei kalandozásra hívja a közönséget november 14-én a Magyar Zene...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Országos turnéra indul 2025. januárjában a hazai rockmusical műfajának alapvetése, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár kultikus sikerdarab, hogy örökérvényű dalaival betöltse a vidéki nagyvárosok legnagyobb arénáit és a Budapest Sportarénát. A főbb szerepeket ezúttal Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra,...

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Úgy tűnik, nagyon bejött a dél-koreaiaknak a Nagy Emma Quintet

Első magyar jazz zenekarként, kirobbanó sikerrel mutatkozott be a Nagy Emma Quintet a dél-koreai Jarasum Jazz Fesztiválon.

Al Bano-tól a Valmarig: a kolbászgyúrás mellett koncertek is lesznek a hétvégi Csabai Kolbászfesztiválon

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.
Új koncertek