Mamma Mia!

Teljes Kulka János pálmaszíve

2022/10/09  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Kulka János albumát már teljes hosszúságában élvezhetjük – tízszámos sanzon lemez 7 éven át készült Tövisházi Ambrus zeneszerzővel, producerrel, zenésszel, valamint Tariska Szabolcs szövegíróval.

Teljes Kulka János pálmaszíve

Hatalmas öröm és megtiszteltetés volt mindkettőnknek ezen a lemezen dolgozni. 2021 őszétől  2022 tavaszáig ezekkel a dalokkal keltem-feküdtem. Ami a legnagyobb kihívást jelentette, az a régi felvételek összefésülése volt az új, már János sztrókja utáni éneksávokkal - számomra is meglepő módon az újabbakkal sokkal könnyebben boldogultam. A zenék végleges formájának kitalálásánál a vezérfonál az európai sanzon XX. századi aranykora iránti rajongásom volt. Első számú favoritom, Serge Gainsbourg Jánosnak is nagy kedvence, de akit még többször hallgattam az az elmúlt három évben, az a szintén francia Gilbert Becaud nevű zseniális dalszerző-énekes lemezei és élő koncertfelvételei. A francia géniuszok mellett a  Columbo filmsorozat 1971-ben indult első évadának zenéje adta a legtöbb inspirációt. Igyekeztem kedves, simogató hangszerelésekbe öltöztetni a komorabb témájú dalokat is, mert közös célunk volt, hogy János régi közönségéhez is tudjunk szólni. Legbüszkébb az utolsó dalra vagyok, a „Fa nőtt a házad elé" olyan, amihez hasonlítható buddhista balladát soha nem írtunk még Szabival" – így köszöntötte Tövisházi Ambrus a „Pálmaszív" érkezését.  

A dalokhoz egy-egy hangulatos videó-etűd született, amelyekben megcsodálhatjuk a Kossuth-díjas színművész szavak nélküli alakítását, sőt Schell Judit, László Zsolt, Lang Györgyi, Falusi Mariann és János rokonai is feltűnnek.

Az új kiadvány szerzeményeit Tariska Szabolcs mutatja be:   

  1. Karomban egy párna"Aki tökéletes lóra vágyik, járhat gyalog."-tartja egy kínai közmondás. Csapongó, gallér felhajtós, régi bohém időket idéző szám. Hiába azonban a folyamatos eseménybe feledkezés, a csend beálltakor legbelül egy dolog mégis mindig hiányzik. 
  2. Köd"Éjszakai ragadozók homályos találkozása a vad időkben. „A rozé hozta, s a dallamok" –at az idő „vodka tette, s a bánatok"-ra súlyosbította. Sátántangós, fekete-fehér hangulat. 
  3. „Sorskereső"A Sorskeresőt 2015-ben írtuk, az első migrációs krízis idején. A történelem úgy hozta, hogy az orosz-ukrán háború ismét aktuálissá tette az egészet. 

  1. Tónustalan" Párkapcsolati történetbe csomagolt sorstragédia, súlyos töréspont. Visszafordíthatatlan drámai változás kezdete, lefagyás. 
  2. Farkasember"Színészi átlényegülésnek álcázott metamorfózis. Valójában kényszerű hátat fordítás a korábbi életnek, mintha egy párkapcsolatból lépne ki a főhős, elindulva egy új kísértés felé.  
  3. „20 éves tea"Létezik a bizonyos függő keletkezés, avagy más filozófiában a pillangóhatás. Mindennek oka van, minden hatással van mindenre. Egy bizonyos kor után mindannyiunknak megvan a maga „20 éves teája". 

  1. „Pálmaszív"A teher alatti pálma annak idején kétségtelenül égig nőtt, és úgy nézett ki egy ideig, hogy nem is kúszhat már többé hova tovább. Az utóbbi 1 évben azonban egy reményteli, friss hajtás jelent meg a koronáján, szárba szökkent egy úgynevezett pálmaszív. Reméljük, ez valami szép új korszak kezdete, és eztán már nem kell eljátszani azt, hogy szép a délután, hanem ezen az új úton visszatérhet egy másik jó idő! 

  1. Elgurult a Föld" – Önvizsgálat, mely a „vajon miért alakulhatott így"-et kutatja. Háztetők feletti merengés, lamentálás. János lebegéseinek harmadik stációja. A kezdő lökést Ámos Imre munkatáborban írt verse adta: „Sorsunk nem fordul parancsra jobbra át". 
  2. „Esti dal" – Arról a kivételes, túlfűtött és egyedül átélt állapotról szól, amikor vége az előadásnak, és a nyüzsgés megszűnik. Tóth Árpád szellemét megidézve, ez a csodaidő egy amolyan „Esti sugárkoszorú". 

  1. Fa nőtt a házad elé" Pár olvasmányon alapuló másvilág értelmezés Hamvas Béla daimon elméletéből (Ősök nagy csarnoka), tibeti halottaskönyvből. Eredetileg Léghajó volt a címe.

A korong fizikai és digitális formátumban is elérhető már, Kulka János október 11-én, az MG Recordsban dedikál 16 órától.

 

Kulka János, Tövisházi Ambrus, Tariska Szabolcs, Pálmaszív

 

 

Szólj hozzá!


Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC által is elismert fiatal énekesnő

Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC...

A szlovák popsztár, Karin Ann sikeres tavaszi EP-je, és komoly nemzetközi turnéja után új klippel jelentkezik. A fiatal énekesnő, akit BBC egyik...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Józsi az Akváriumba megy

A Kelemen Kabátban Józsi című albuma tavaly jelent meg és ahogy azt Horváth Boldi mondta, életük legszemélyesebb lemeze lett. A dalokat egymás után mutatták be a rajongóknak, amelyeket egy csokorban február 10-én hallhat a közönség először élőben az Akváriumban, ahol a Hősök és JumoDaddy lesznek a vendégeik.

Freakin’ Disco: Akartunk írni egy könnyedebb, kedvesebb, lágyabb zenét. Ez nem jött össze...

Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze. A Face Yourself című számot már hallhattuk, most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség.
Új koncertek
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest