A brit könnyűzene fekete napjai: meghalt a UB40 alapítója is

2021/08/24  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

62 éves korában meghalt Brian Travers, a UB40 brit reggae-zenekar alapítója, szaxofonosa, dalszerzője – írta a BBC hírportálja.

Fotó: BBC

A banda Twitter-bejegyzése szerint Travers hosszú és hősies küzdelmet vívott a rákkal, vasárnap hunyt el családja körében. Két éve agydaganattal operálták, és a portál úgy tudja, idén újra megműtötték.

Travers szaxofonosként, szövegíróként és szervezőként is kulcsfontosságú tagja volt a zenekarnak, amelyet egy csapatnyi iskolatársával alapított az 1970-es évek végén. Nevüket a munkanélküli segélyért benyújtandó kérelem adatlapjáról (Unemployment Benefit Form 40) kölcsönözték.

"Mentünk segélyért, és valaki mondta az űrlap nevét, mi pedig mind azonnal tudtuk, hogy így fogjuk hívni a bandát" – mesélte Travers a Telegraphnak 2010-ben.

A birminghami együttes első sikerét 1980-ban aratta a Food for Thought című számmal, amely a brit kislemez-sikerlista élére került. Ezt olyan slágerek követték, mint a Think It's Going to Rain Today, a One in Ten vagy a Red Red Wine és az I Got You Babe feldolgozása. A zenekar az egész világon, így az Egyesült Államokban is sikert aratott, a Red Red Wine és az (I Can't Help) Falling in Love with You ott is listavezető lett. A világon mintegy 100 millió albumukat adták el.

Július elején Matt Doyle vette át a közelmúltban betegsége miatt visszavonult Duncan Campbell helyét az együttesben vezető énekesként.

A zenekar legutóbb 2019-ben járt Magyarországon, a VeszprémFesten léptek fel – mi így láttuk a koncertet.

UB40, Brian Travers, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek