Menopauza 1170x180

Amikor az Eszkimó asszony békében elvan a Dögkeselyűvel: mostantól a Körútnak is van saját zenéje

2024/05/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Nagykörút, mint egy csatorna, körbeöleli a tágabb értelemben vett belvárost. Hogy a Körút identitás is lehet, sőt: dalok is születhetnek belőle, erre bizonyság a Körút nevet felvevő projekt, amely a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek klasszikus és kultikus magyar filmjeit idézve jelentette meg "Zenéje vagy valakinek" címmel debütáló dalát május 17-én, az art mozik napján.

Amikor az Eszkimó asszony békében elvan a Dögkeselyűvel: mostantól a Körútnak is van saját zenéje

"Nagypapám a Lenin körút 52-ben lakott, pont a Royal szállóval és a Vörös Csillag mozival szemben, szóval a Körút számomra mindenképp a nyolcvanas évek neonfényes melankóliáját jelenti. Budán pedig a Bem mozit, a Moszkva téren a hamburgert – csalamádé nélkül –, a Gusto bárt a Frankel Leó utcában és a gimnazista éveket a Rákócziban – meséli Genser András, a Körút projekt létrehozója.

Gensi sok mindennel foglalkozott eddig a rádiózáson vagy a reklámzene-íráson túl is, de hogy saját zenei projektbe fogjon, azaz gyerekkori emlékeit dalokba konvertálja, csak az utóbbi években fogalmazódott meg benne.

"Évek óta ömlenek hozzám a zenei ötletek a legkülönbözőbb formában és szép lassan kiadták a Körutat. Viszonylag hamar tudatosult bennem, hogy nekem ezt most végig kell csinálnom, úgyhogy azóta csak megyek utána és próbálom jól játszani a játékot. Nekem ez most nagyon jól esik, hogy visszadhatok valamit abból, amit kaptam zenétől és filmtől itthon."

A debütáló dalban az a Shawn Lee dobol – aki Amy Winehouse In My Bed című számában is hallható –, Juhász Gábor dzsesszgitáros szólózik, Springer Márton basszusgitározik, minden máson, beleértve az éneket, Genser András játszik.

A felvételhez egy olyan különleges klip készült – sőt kettő is, hiszen a fekete-fehér változat a a dal filmzenés átiratához lett megvágva –, amely klasszikus magyar filmjelenetekből lett összevágva, ahol az Eszkimó asszony fázik vagy éppen a Dögkeselyű békésen alkot egy egységet. A közös nevező természetesen a Körút és környéke.

"Újranéztem a kedvenc magyar filmjeimet, aztán másodszor is megnéztem őket és az összes olyan jelenetet, amelyik asszociált valamilyen módon a Körútra, rendszerbe szedtem és elkezdtem játszani a képpel, hanggal és működött. Sikerült minden filmjelenetet hivatalosan is engedélyeztetni, úgyhogy azt gondoltam, hogy akkor ennek így tényleg van értelme..."

A színes verzió:



A fekete-fehér verzió:

 

A projekt zenei körutazása nem ér véget, sőt egy teljes album készül.

"Karácsony napján tervezem az albumot megjelentetni, addig pedig minden hónapban jövök egy dallal és egy filmmel (klippel), számomra kedves vendégekkel is. A második felvételen Schoblocher Barbi fog énekelni. Az albummal párhuzamosan összerakok egy élő szettet, amit szuper lenne majd a megfelelő helyen és időben bemutatni."

Tényleg az lenne, várjuk!

Körút projekt, Genser András, magyar film

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek