Menopauza 1170x180

Amikor az Eszkimó asszony békében elvan a Dögkeselyűvel: mostantól a Körútnak is van saját zenéje

2024/05/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Nagykörút, mint egy csatorna, körbeöleli a tágabb értelemben vett belvárost. Hogy a Körút identitás is lehet, sőt: dalok is születhetnek belőle, erre bizonyság a Körút nevet felvevő projekt, amely a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek klasszikus és kultikus magyar filmjeit idézve jelentette meg "Zenéje vagy valakinek" címmel debütáló dalát május 17-én, az art mozik napján.

Amikor az Eszkimó asszony békében elvan a Dögkeselyűvel: mostantól a Körútnak is van saját zenéje

"Nagypapám a Lenin körút 52-ben lakott, pont a Royal szállóval és a Vörös Csillag mozival szemben, szóval a Körút számomra mindenképp a nyolcvanas évek neonfényes melankóliáját jelenti. Budán pedig a Bem mozit, a Moszkva téren a hamburgert – csalamádé nélkül –, a Gusto bárt a Frankel Leó utcában és a gimnazista éveket a Rákócziban – meséli Genser András, a Körút projekt létrehozója.

Gensi sok mindennel foglalkozott eddig a rádiózáson vagy a reklámzene-íráson túl is, de hogy saját zenei projektbe fogjon, azaz gyerekkori emlékeit dalokba konvertálja, csak az utóbbi években fogalmazódott meg benne.

"Évek óta ömlenek hozzám a zenei ötletek a legkülönbözőbb formában és szép lassan kiadták a Körutat. Viszonylag hamar tudatosult bennem, hogy nekem ezt most végig kell csinálnom, úgyhogy azóta csak megyek utána és próbálom jól játszani a játékot. Nekem ez most nagyon jól esik, hogy visszadhatok valamit abból, amit kaptam zenétől és filmtől itthon."

A debütáló dalban az a Shawn Lee dobol – aki Amy Winehouse In My Bed című számában is hallható –, Juhász Gábor dzsesszgitáros szólózik, Springer Márton basszusgitározik, minden máson, beleértve az éneket, Genser András játszik.

A felvételhez egy olyan különleges klip készült – sőt kettő is, hiszen a fekete-fehér változat a a dal filmzenés átiratához lett megvágva –, amely klasszikus magyar filmjelenetekből lett összevágva, ahol az Eszkimó asszony fázik vagy éppen a Dögkeselyű békésen alkot egy egységet. A közös nevező természetesen a Körút és környéke.

"Újranéztem a kedvenc magyar filmjeimet, aztán másodszor is megnéztem őket és az összes olyan jelenetet, amelyik asszociált valamilyen módon a Körútra, rendszerbe szedtem és elkezdtem játszani a képpel, hanggal és működött. Sikerült minden filmjelenetet hivatalosan is engedélyeztetni, úgyhogy azt gondoltam, hogy akkor ennek így tényleg van értelme..."

A színes verzió:A fekete-fehér verzió:

 

A projekt zenei körutazása nem ér véget, sőt egy teljes album készül.

"Karácsony napján tervezem az albumot megjelentetni, addig pedig minden hónapban jövök egy dallal és egy filmmel (klippel), számomra kedves vendégekkel is. A második felvételen Schoblocher Barbi fog énekelni. Az albummal párhuzamosan összerakok egy élő szettet, amit szuper lenne majd a megfelelő helyen és időben bemutatni."

Tényleg az lenne, várjuk!

Körút projekt, Genser András, magyar film

 

 

Szólj hozzá!


Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch, az underground zenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja június 20-án több mint hét év után visszatér a Hajó színpadára.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Ez lesz a 44. Kaláka fesztivál Egerben

Az együttes fennállásának 55. évfordulójához kapcsolódó programok egyikeként június 27-30. között 44. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált, melynek idén is Eger ad otthont.

Levendula és rózsa

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, kulturális programokkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a levendula és rózsa napokon Szegeden, az egyetemi füvészkertben.
Új koncertek