Artisjus-díjat kapott Bódy Magdi és Zentai Márk, a Mörk frontembere (is)

2023/12/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Tizenegy előadóművész – és ugyanennyi pedagógus – részesült az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2023. december 11-én került sor.

Fotó: Artisjus

A szerzői egyesület olyan előadóművészeket díjaz, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra, valamint olyan pedagógusokat ismer el a díjjal, akik kiemelkedően fontos munkát végeznek a zene és az irodalom oktatásában.

Előadóművészi díjban részesültek: 

Bódy Magdi

Énekes, zeneszerző, producer. 1969-1972-ig a Korong együttes énekese, 1972 és 1975 között a Generál együttessel, 1981-ben a KFT-vel koncertezett. Ő énekelte Mária Magdaléna szerepét a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera magyarországi ősbemutatóján. Turnézott Japánban, az USA-ban és Oroszországban is. Kanadában az ottawai zeneakadémia énektanára volt, majd Budapesten saját énekiskolát alapított és itt tanított. 2000-ben az újjáalakult Generál együttes énekesnője lett. Jelenleg is koncertezik itthon és külföldön, valamint éneket és hangképzést tanít.

Göllesz Zoltán

Hangversenyrendező, gyógypedagógus. Negyven éve dolgozik a Vakok Iskolájában, az intézet 1995 óta hangversenyteremként üzemelő dísztermének, a Nádor Teremnek – amely közel harminc év alatt 3600 koncertnek adott helyet  –  indulása óta rendezvényszervezője és menedzsere. Számos kortárs előadást szervezett, többek között a Filharmónia Korunk zenéje sorozatának előadásait és a Sugár Miklós vezette EAR együttes koncertjeit, újabban pedig elektroakusztikus heteket rendez évente.

Lázár Balázs és Tallián Mariann

2004 óta hoznak létre versszínházi előadásokat magyar költők műveiből, és népszerűsítik a magyar költészet kincsestárát határon innen és túl a Ketten a versben művészeti formáció keretében. Emellett Lázár Balázs az Örkény István Drámaírói Ösztöndíj kuratóriumának tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg osztályainak tanára, számos szakmai elismerés birtokosa. Tallián Mariann a Magyar Írószövetség választmányi tagja, hat ifjúsági kötet szerzője, az Olvashat.hu irodalmi portál állandó publicistája, szintén több szakmai díj és elismerés birtokosa.

Kanyó Dávid

Fuvolaművész-tanár. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze, pikolósa, de tagja a Marcato, a Nuestro Aire flamenco és a Sound of Babel együttesnek is, valamint a Dohnányi Fúvósötös és a BDZ A’la cARTe kamaraegyüttes alapító tagja. Rendszeresen lép fel szimfonikus zenekarok, valamint fesztiválok vendégeként és szólistaként is. 2017-ben Pikolós Gyöngyszemek címmel önálló pikolósorozatot indított új művek bemutatására.

Pálfalvi Tamás

Trombitaművész-tanár. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombitatanára, az Új Magyar Zene Egyesület és az In Medias Brass Quintett trombitása, nemzetközi szólista, a provence-i Lou Calen Classics fesztivál, valamint a hamburgi Schloss Düneck fesztivál zenei igazgatója, a DYMA Young Artist Award Cambridge állandó zsűritagja, és a Theo Charlier Nemzetközi Trombitaverseny zsűritagja.

Rohmann Ditta

Gordonkaművész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, gordonka szakának vezetője, a Luzerni Egyetem tanára, a Risoluto kvartett tagja. A lipcsei Bach-verseny díjazottja, 5 szólólemeze a Hungaroton kiadónál jelent meg. Számos kortárs mű ősbemutatója fűződik nevéhez, előszeretettel vesz részt együttműködésekben más műfajú előadókkal, alkotókkal, többek között a Közép-Európa Táncszínházzal, Szőke Szabolccsal, Szirtes Edina Mókussal.

Szentpéteri Csilla

Zongoraművész és zeneszerző. 18 éves korától aktívan koncertezik, akkor még szólistaként és szimfonikus nagyzenekari kísérettel, 2004 óta pedig saját zenekarával, a Szentpéteri Csilla Banddel. Nyolc nagylemeze jelent meg, melyeken klasszikus átiratai hallhatók a XX. és XXI. század műfajaival ötvözve, valamint saját szerzeményei. Nyaranta zenei kurzusokat tart szülővárosában, Makón.

Szőcs Henrik

Zongoraművész. Aktív tagja a Variart Ensemble magyarországi és az Ensemble Moscheles szlovákiai kötődésű kamaracsoportoknak, továbbá rendszeresen lép fel más kamaraformációkban is, melyeket az aktuálisan felkért előadás kíván meg. Emellett a Váci Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Euritmia órájának zongorakísérője.

Tóth János Rudolf

Zeneszerző, szövegíró, gitáros és énekes. A Kex, Meteor, Bergendy, Hobo Blues Band, Magyar Atom, Ütött-kopott angyal, Dioptrió, Meeting Point, Trendetlen és Blues Journey formációkban zenélt, valamint 15 évig a Kőbányai Zeneiskola tanára volt. 2020 nyarán Muzsikus sors címmel könyvet írt, ami dupla CD anyaggal jelent meg.

Zentai Márk

Énekes, dalszerző és szövegíró. A Mörk zenekar frontembere, 2021 óta pedig szólóban is jelentet meg saját szerzeményeket. Szeifert Jason Bálinttal Mark and Jason néven is koncerteznek, továbbá rendszeres vendége a Random Trip produkciónak is.

Zétényi Tamás

Csellóművész. Jelenleg a Classicus Quartet csellistája, valamint a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa. Olyan együttesekben működött közre, mint a Trio Passacaglia, az UMZE, a ZAK Ensemble, a THReNSeMBle, a CentriFUGA vagy a Rondino Együttes, de szólóban is rendszeresen fellép, játszott Budapest jelentősebb termeiben, a New York-i WMP Concert Hallban és a washingtoni Congress Library-ben is.

Az elismert  zenepedagógusok között olyan neveket találunk, mint Volent Zsolt dob oktatóét, aki s SzegeDrums dobkurzus sorozat elindítója, szervezője és művészeti vezetője. A Pumpkins Trió tagja, a Belmondo, a Honeybeast, a Molnár Dixieland és számos más zenei produkció kisegítő dobosa, valamint Görögh Dániel trombitaművész-tanárét, aki a Hangszert a kézbe című országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat előadója a program indulása óta. Alapítója és vezetője a Kodály Spicy Jazz zenekarnak, tagja a Sugarloaf zenekarnak, művészeti vezetője a JazzMobil projektnek, valamint session zenészként játszik többek között a Nagy Feró és a Beatrice, a Garami Funky Staff és a Quack zenekarokban.

A további információk az Artisjus oldalán találhatók meg.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Ez a magyar karácsonyi dalok toplistája

 

Artisjus, díj, Bódi Magdi, Zentai Márk

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek