Az élet 40 után kezdődik

2023/03/14  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

40. születésnapját ünnepli ebben az évadban Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar.

Fotó: BFZ/FB

A zenekar története 1983. december 26-án indult a Zeneakadémián. Arra a bizonyos legelső koncertre mindenki úgy emlékszik, hogy hasonló robbanásszerű energiákat felszínre törni szimfonikus zenekari koncerten korábban még sohasem tapasztalt. Felülmúlhatatlan volt a hangulat – és ez azóta is így van.

A négy évtized alatt játszottak a tízmilliós Suzhou (Szucsou) koncerttermének megnyitóján, zenéltek fiatalkorúak börtönében, muzsikáltak a Luzerni Fesztiválon, a hamburgi Elbphilharmonie csodálatos termében, de gyógyfürdőben a medence szélén, kórházban kismamák körében, zsinagógákban, idősotthonokban és Kakaókoncerteken is.

"Nagy megtiszteltetés, hogy más elismerések után 2022-ben a BFZ-t választották meg Az Év Zenekarának a Gramophone közönségszavazásán. Köszönjük hazai és külföldi támogatóinknak, a mindenkori kulturális kormányzatnak és Budapest vezetésének, hogy hisznek bennünk” – mondta Erdődy Orsolya, a Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója.

„Az élet 40 után kezdődik” – jegyezte meg Fischer Iván karmester, a  jubileumi szezonját meghirdető BFZ zeneigazgatója. "Most következik a Budapesti Fesztiválzenekar új korszaka, amelyben átadjuk és terjesztjük azokat a tapasztalatokat, amiket negyven év alatt megszereztünk. A feladat nagy: nemcsak a klasszikus zene jövőjéről kell gondoskodni, hanem arról is, mit tehet a zene az emberekért, közös jövőnkért” – tette hozzá.

 

Mivel készül többek között a zenekar a jubileumra?

  • Szabadtéri koncerttel és egy operabemutatóval. A Hősök terén Budapest 150. születésnapját ünneplik, ahol egy kifejezetten erre az alkalomra komponált nyitány is megszólal.

  • Kompasszió (könyörület, részvét) című koncerttel. A passió a Nyíregyházi Cantemus Kórus és válogatott nemzetközi szólisták előadásában szólal meg; Jézus szerepét Peter Harvey ölti magára.

  • Bartók A csodálatos mandarinjával: a produkció a lendületes és merész koreográfiáiról ismert Duda Éva Társulat közreműködésével valósul meg a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztivál részeként.

  • Szupersztárokkal:  érkezik a sokoldalú csellólegenda, Steven Isserlis és Kian Soltani. Jön a kivételes tehetségű Marc Bouchkov, az 1693-as Stradivarin muzsikáló Veronica Eberle, illetve a „barokk hegedű felülmúlhatatlan brit dicsőségének” nevezett Rachel Podger pedig a hegedű végtelen színeit mutatják meg. Fellép a Fesztiválzenekarral Lisztes Jenő cimbalomművész, aki a Carnegie Hall, a Musikverein és a BFZ-vel együtt a BBC Proms közönségét is meghódította már. Barokk trombitán muzsikál Hara Fruzsina, aki egykor a Zeneakadémia első női trombitahallgatója volt, ma pedig már a világ legjelentősebb zenekaraival játszik.

  • A Fesztiválzenekar jubileumi évadát bemutató kiadványában Máté Gábor fotográfus, a MOME Fotográfia Tanszékének vezetője és tanára örökített meg szívbe markoló, kedves és megható BFZ-történeteket, melyeket közönségük tagjai, muzsikusaik és kollégáik osztottak meg az együttessel és most már a nagyközönséggel is. Olvashatunk egy autizmussal élő kisfiúról, akinek a BFZ népzenei együttese változtatta meg az életét, egy felejthetetlen 93. szülinapról vagy egy házaspárról, akik az évek során 400 BFZ-s koncertjegyet gyűjtöttek össze♥.

Bérleteket a nagyközönség április 4-től vásárolhat.

 

BFZ, Budapesti Fesztiválzenekar, Fischer Iván

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek