Azonnali hatállyal – nincs búcsúkoncert, búcsúturné – feloszlott a RUSSKAJA

2023/02/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az osztrák ska punk/metal banda tavaly kétszer, egyszer a Vénégy fesztiválon, majd nyár végén a SZIN-en is fellépett Magyarországon, mondhatni, rendszeres vendégek voltak nálunk – 2023 áprilisában a Barba Negrában zúztak volna. Pénteki közleményükben azonban lehúzták a rolót – és sajnos nem tudunk vitába szállni velük... mindamellett, hogy nagy veszteség ez a műfaj és a kedvelői számára.

Fotó: Russkaja/FB

"Sziasztok!

a RUSSKAJA zenekar úgy döntött, hogy feloszlik. Ez 18 év után természetesen nagyon szomorú hír, de az Ukrajnában zajló háború, amit Oroszország 2022. február 24-én indított, lehetetlenné teszi számunkra, hogy folytassuk ezzel a szovjet szimbólumokat és nyelvet szatirikusan használó arculattal és stílussal. A zenekar neve RUSSKAJA (azok kedvéért, akiknek már nem kellett tanulni a nyelvet, a jelentése: orosz), és leginkábbb ezekre az attribútumokra alapoz egy  olyan énekesnővel, aki Oroszországban született és több mint 30 évvel ezelőtt Ausztriába került.

Ami egykor szórakoztató volt a zenekar zenéjében, az mára keserűség, és a zenekar tagjai már nem tudnak úgy színpadra lépni, hogy ne érezzék ezt a keserűséget minden egyes megszólaló hangban és minden egyes elénekelt szóban. Az összes megírt dalszövegnek most már teljesen más jelentése van, és ezt a zenekar egyik tagja sem akarja képviselni, hiszen ezekben az időkben csak a háborúval, a halállal, a bűnnel és a kiontott vérrel társul.

Eljött az idő, hogy ennek véget vessünk. Megpróbáltunk nyilatkozatokat tenni, nyilvánosan pozícionálni magunkat oda, ami mellett kiállunk, és ez a béke és az egység. De érezzük, hogy ez nem elég, és a helyzet nem fog változni. Rájöttünk, hogy ez a háború nem ér véget egyhamar, és még ha véget is érne, a szovjet imázs és stílus mindörökre sérült marad.

A RUSSKAJA a weben is célponttá vált, minden nap és minden új kislemezünk megjelenésével szarkavarások vannak. Az emberek orosz terroristának és oroszbarátnak neveznek minket, még akkor is, ha pont az ellenkezője vagyunk. A stábunk és az összes érintett ember biztonsága is fontos nekünk, és nem akarjuk megkockáztatni, hogy bármi erőszakos dolog történjen, amikor úton vagyunk és koncertezünk.

A legtöbbünk számára a RUSSKAJA nemcsak a zenekarunk volt, hanem maga a létezés. Ez a döntés mindannyiunk számára nagyon-nagyon szomorú, de mindazok után, ami 2022. február 24. óta történt, nem látunk más lehetőséget.

Reméljük, hogy minden rajongó, promóter és partner megérti a poklot, amin keresztülmegyünk azzal, hogy ennyi év után a saját gyermekünket tesszük a sírba.

Búcsúajándékként szeretnénk átadni nektek az új albumunkat TURBO POLKA PARTY.

Béke

RUSSKAJA"

 

 

Russkaja, punk, háború, oroszok, feloszlik

 

 

Szólj hozzá!


A koncert, amelyen a tudósító még fejben is elfelejtett jegyzetelni

A koncert, amelyen a tudósító még fejben is...

Az [iLAND], a magyar progresszív rock hibrid zenekara elegánsan remek előadást produkált pénteken a Müpában.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Locsolkodás a Szentendrei Skanzenben

Húsvéti programokkal, koncertekkel, valamint természetesen hímestojás-készítéssel és locsolkodással várja a látogatókat április 9-én és 10-én a Szentendrei Skanzen.

Ki ne szeretne egy végtelen nyári vakációt?

A Flowers sikerei után Miley Cyrus március 10-én megjelent új stúdióalbuma, az Endless Summer Vacation is meghódította a világot.
Új koncertek