Azonnali hatállyal – nincs búcsúkoncert, búcsúturné – feloszlott a RUSSKAJA

2023/02/05  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az osztrák ska punk/metal banda tavaly kétszer, egyszer a Vénégy fesztiválon, majd nyár végén a SZIN-en is fellépett Magyarországon, mondhatni, rendszeres vendégek voltak nálunk – 2023 áprilisában a Barba Negrában zúztak volna. Pénteki közleményükben azonban lehúzták a rolót – és sajnos nem tudunk vitába szállni velük... mindamellett, hogy nagy veszteség ez a műfaj és a kedvelői számára.

Fotó: Russkaja/FB

"Sziasztok!

a RUSSKAJA zenekar úgy döntött, hogy feloszlik. Ez 18 év után természetesen nagyon szomorú hír, de az Ukrajnában zajló háború, amit Oroszország 2022. február 24-én indított, lehetetlenné teszi számunkra, hogy folytassuk ezzel a szovjet szimbólumokat és nyelvet szatirikusan használó arculattal és stílussal. A zenekar neve RUSSKAJA (azok kedvéért, akiknek már nem kellett tanulni a nyelvet, a jelentése: orosz), és leginkábbb ezekre az attribútumokra alapoz egy  olyan énekesnővel, aki Oroszországban született és több mint 30 évvel ezelőtt Ausztriába került.

Ami egykor szórakoztató volt a zenekar zenéjében, az mára keserűség, és a zenekar tagjai már nem tudnak úgy színpadra lépni, hogy ne érezzék ezt a keserűséget minden egyes megszólaló hangban és minden egyes elénekelt szóban. Az összes megírt dalszövegnek most már teljesen más jelentése van, és ezt a zenekar egyik tagja sem akarja képviselni, hiszen ezekben az időkben csak a háborúval, a halállal, a bűnnel és a kiontott vérrel társul.

Eljött az idő, hogy ennek véget vessünk. Megpróbáltunk nyilatkozatokat tenni, nyilvánosan pozícionálni magunkat oda, ami mellett kiállunk, és ez a béke és az egység. De érezzük, hogy ez nem elég, és a helyzet nem fog változni. Rájöttünk, hogy ez a háború nem ér véget egyhamar, és még ha véget is érne, a szovjet imázs és stílus mindörökre sérült marad.

A RUSSKAJA a weben is célponttá vált, minden nap és minden új kislemezünk megjelenésével szarkavarások vannak. Az emberek orosz terroristának és oroszbarátnak neveznek minket, még akkor is, ha pont az ellenkezője vagyunk. A stábunk és az összes érintett ember biztonsága is fontos nekünk, és nem akarjuk megkockáztatni, hogy bármi erőszakos dolog történjen, amikor úton vagyunk és koncertezünk.

A legtöbbünk számára a RUSSKAJA nemcsak a zenekarunk volt, hanem maga a létezés. Ez a döntés mindannyiunk számára nagyon-nagyon szomorú, de mindazok után, ami 2022. február 24. óta történt, nem látunk más lehetőséget.

Reméljük, hogy minden rajongó, promóter és partner megérti a poklot, amin keresztülmegyünk azzal, hogy ennyi év után a saját gyermekünket tesszük a sírba.

Búcsúajándékként szeretnénk átadni nektek az új albumunkat TURBO POLKA PARTY.

Béke

RUSSKAJA"

 

 

Russkaja, punk, háború, oroszok, feloszlik

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek