Beyonce és a U2 is részt vett a világ 500 legjobb albuma-lista frissítésében

2020/09/24  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

Marvin Gaye

Marvin Gaye, Marvin Gaye... Ja, tudjuk! Akkor bukkant fel a neve, amikor 2018 legnagyobb példányszámban eladott bakelitjeiről írtunk, meg akkor is, amikor beszámoltunk arról, hogy Marvin Gaye családja (3 gyeremeke volt és két exfelesége)  plágiumpert akasztott akasztott Pharell Williams és Robin Thicke nyakába, azt állítva, hogy a Blurred Lines voltaképpen a nyolcvanas évek közepén elhunyt Gaye 1977-es Got to Give It Up című számának másolata... A zenészek végül 1,4 milliárd forintnak megfelelő összeget perkáltak ki dollárban a családnak. Ami a családját illeti... Azt írtuk előbb: "a nyolcvanas évek közepén elhunyt". A zenészt a saját apja lőtte szíven a családi házukban egy vita hevében, mindez 1984-ben történt, Gaye mindössze 45 éves volt ekkor. Posztumusz kapta meg a Grammy-életműdíjat és a Rhythm and Blues Music Hall of Fame és a Rock and Roll Hall of Fame tagságát. Számos művész, köztük Barry White, Stevie Wonder és például Tupac Shakur is elismerték, hogy Gaye zenéje insipációként hatott rájuk. Sőt, nem csak a zenéje volt hatással: a Dreamgirls című filmben Eddie Murphy Gaye '70-es évekbeli öltözködési stílusát elevenítette fel (az alakításért a színészt Oscarra is jelölték).

Ami pedig az új 500-as listát illeti: 154 új album van rajta, és ebből 86 album a 21. századból került fel rá. Az új 500-as lista kevésbé rockközpontú, műfajilag jóval szélesebb körből merít. Prince-nek két albuma is bekerült a legjobb 50 közé, és a The Miseducation of Lauryn Hill című album a 312. helyről a 10-re kerül.

 "Amikor 2003 decemberében először publikáltuk minden idők legjobb 500 albumának listáját, Amy Winehouse még három évre volt attól, hogy kiadja Back to Black című albumát és Kendrick Lamar good kid, m.A.A.d city című albuma is csak majd egy évtizeddel később jelent meg. Napjaink sok sztárzenésze még akkor középiskolába sem járt" – indokolta a magazin a frissítés szükségességét.

A munka egy éven át tartott, és a magazin szerkesztői több mint 300 művészt, újságíró, iparági szakembert, köztük Beyoncét és a U2 tagjait kérték fel szavazásra, hogy segítsék az új lista kialakítását. A szavazók 50 kedvenc albumukat terjesztették fel. Több mint háromezer albumra érkezett szavazat.

Rolling Stone magazin, toplista, minden idők legjobb 500 albuma, Marvin Gaye, U2, Beyonce

 

 

Szólj hozzá!


Eltörött a hegedűm... – a pályázati pénzek újraosztását követelik a cigányzenészek

Eltörött a hegedűm... – a pályázati pénzek...

A HVG számolt be arról, hogy csütörtökön kb. 70 muzsikus gyűlt össze az Emmi előtt, majd zeneszóra jelképesen összetörtek egy hegedűt, amit...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A zenét Hrutka Róbert szerezte, Dr. Csernust Bányai Kelemen Barna alakítja

A Toxikoma című film egyik dalbetétjéből most klip is készült. A filmnek – amely Szabó Győző azonos című könyvéből készült – és a klipnek egyaránt a tehetséges ifjú színész, Molnár Áron a főhőse.

Sipos Tomi lesz a hobbizenekarnak indult Mitar vendége a Metro Klubban

Kellemes hobbinak indult, majd sok-sok munka és tanulás után most ott tartanak, hogy megjelent az első lemezük, amelyet ma be is mutatnak a Metró klubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek