Beyonce és a U2 is részt vett a világ 500 legjobb albuma-lista frissítésében

2020/09/24  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

Marvin Gaye

Marvin Gaye, Marvin Gaye... Ja, tudjuk! Akkor bukkant fel a neve, amikor 2018 legnagyobb példányszámban eladott bakelitjeiről írtunk, meg akkor is, amikor beszámoltunk arról, hogy Marvin Gaye családja (3 gyeremeke volt és két exfelesége)  plágiumpert akasztott akasztott Pharell Williams és Robin Thicke nyakába, azt állítva, hogy a Blurred Lines voltaképpen a nyolcvanas évek közepén elhunyt Gaye 1977-es Got to Give It Up című számának másolata... A zenészek végül 1,4 milliárd forintnak megfelelő összeget perkáltak ki dollárban a családnak. Ami a családját illeti... Azt írtuk előbb: "a nyolcvanas évek közepén elhunyt". A zenészt a saját apja lőtte szíven a családi házukban egy vita hevében, mindez 1984-ben történt, Gaye mindössze 45 éves volt ekkor. Posztumusz kapta meg a Grammy-életműdíjat és a Rhythm and Blues Music Hall of Fame és a Rock and Roll Hall of Fame tagságát. Számos művész, köztük Barry White, Stevie Wonder és például Tupac Shakur is elismerték, hogy Gaye zenéje insipációként hatott rájuk. Sőt, nem csak a zenéje volt hatással: a Dreamgirls című filmben Eddie Murphy Gaye '70-es évekbeli öltözködési stílusát elevenítette fel (az alakításért a színészt Oscarra is jelölték).

Ami pedig az új 500-as listát illeti: 154 új album van rajta, és ebből 86 album a 21. századból került fel rá. Az új 500-as lista kevésbé rockközpontú, műfajilag jóval szélesebb körből merít. Prince-nek két albuma is bekerült a legjobb 50 közé, és a The Miseducation of Lauryn Hill című album a 312. helyről a 10-re kerül.

 "Amikor 2003 decemberében először publikáltuk minden idők legjobb 500 albumának listáját, Amy Winehouse még három évre volt attól, hogy kiadja Back to Black című albumát és Kendrick Lamar good kid, m.A.A.d city című albuma is csak majd egy évtizeddel később jelent meg. Napjaink sok sztárzenésze még akkor középiskolába sem járt" – indokolta a magazin a frissítés szükségességét.

A munka egy éven át tartott, és a magazin szerkesztői több mint 300 művészt, újságíró, iparági szakembert, köztük Beyoncét és a U2 tagjait kérték fel szavazásra, hogy segítsék az új lista kialakítását. A szavazók 50 kedvenc albumukat terjesztették fel. Több mint háromezer albumra érkezett szavazat.

Rolling Stone magazin, toplista, minden idők legjobb 500 albuma, Marvin Gaye, U2, Beyonce

 

 

Szólj hozzá!


Megpihennek szárnyaid dokumentum(?)film – de kiről is? FRISSÍTVE

Megpihennek szárnyaid dokumentum(?)film – de kiről...

Kaptunk egy sajtóvetítésre szóló meghívót, miszerint: „Megpihennek szárnyaid – zenés dokumentumfilm Póka Egon és Szappanos György...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

Kovacs, Kraak & Smaak, Cari Cari, Ina West, Kill the Dandies, Lash & Grey – nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár június 22. és 25. között Nagymaroson a 10. VéNégy Fesztivál.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.

Def Leppard, Mötley Crüe, avagy a koncert, amelyet mindenki másképp hallott

Elmentünk a két zenekar közös koncertjére, a világturné budapesti állomására, az MVM Dome-ba. A két zenekar állítólag pénzfeldobással döntötte el a fellépés sorrendjét. Akár el is hihetném. Viszont ha a pénzfeldobós sztori valós, nem tudom, mi lett volna a turné állomásain, amelyeken a Mötley Crüe minden estén lejátssza a...

Terülj, terülj piknikplédem! Óriási kerti parti a Városligetben

Jön, jön, jön az idén 12 éves Rosalia Borpiknik. A főváros legnagyobb nyárindító kerti partija idén új névvel várja a borok szerelmeseit és az igazi kikapcsolódásra vágyókat.
Új koncertek