Csillogó fekete lemezeken – Rock and Roll Szabadegyetem a Zene Házában

2022/09/17  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az MZH Multimédiás Könyvtár és Klubban 2022-ben havi rendszerességgel indult állandó program, Rock and Roll Szabadegyetem címmel, ahol a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be Jávorszky Béla Szilárd – a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig.

Csillogó fekete lemezeken – Rock and Roll Szabadegyetem a Zene Házában

A programsorozat őszi eseményei:

Október 5., szerda 19.00-20.30. – Csillogó fekete lemezeken
A születő sztáripar

"A rock and roll első nagy sztárjai legsikeresebb számaikat 1955 és 1958 között írták, illetve énekelték lemezre. Ez a négy év a rock and roll virágkora, a rock első aranykora. A nagy megkövezések és a szentté avatások időszaka. Diadalút, sikersorozat, botrányok, tömeghisztéria. A kiadói műhelyekben – melyeket ettől kezdve nyugodtan nevezhetünk slágergyáraknak – hozzá is láttak az évi csaknem 10 milliárdos költési potenciállal rendelkező tinédzser célcsoport kiaknázásához..."

November 2., szerda 19.00-20.30. – A média mágiája

American Bandstand, Ed Sullivan, Top 40, Your Hit Parade, sete-suta Elvis és az amerikai libidó, Táncversenyek, rajongói klubok, roadshow-k, tinisztárok futószalagon: Pat Boone, Neil Sedaka, Fabian, Frankie Avalon, Connie Francis, Brenda Lee, Paul Anka, tinédzserpartik és táncdivatok, a tömegtársadalom háttérzenéje, az új tini mennyország: a lázadás piacosítása...

 

December 7., szerda 19.00-20.30.A rock and roll alkonya

"A rock and roll történetének egyik fekete napja 1959. február 3.: Buddy Holly és másik két reményteli rock and roll sztár ekkor lelte halálát egy repülőgép balesetben. Ezzel nemcsak szimbolikusan, de konkrétan is lezáródott a rock and roll nagy korszaka.: Holly halála egybeesett több rock and roll sztár tragédiájával, kényszerű vagy önkéntes visszavonulásával. Sokan közülük nehezen tudták feldolgozni, hogy szinte hetek-hónapok alatt lettek tányérmosóból, gyapotszedő alkalmi munkásból, bárzongoristából, fodrászból milliomos szupersztárok. 1956 után ezért – a szédületes emelkedést követően – szinte valamennyiük karrierje váratlan fordulatot vett: életüket, pályafutásukat botrányok és tragédiák tették tönkre..."

Jegyek a Zene Háza kapcsolódó oldalán.

 

 

MZH, Rock and Roll Szabadegyetem, Jávorszky Béla Szilárd

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek