Egy asztalhoz ültetik a teljes hazai rendezvényszakmát

2021/06/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége által június 24-re szervezett Rendezvény ReStart 2021 konferencia célja, hogy elősegítse a teljes rendezvényszektor zökkenőmentes és biztonságos újraindítását.

A fotó illusztráció :)

Az elmúlt több mint egy év senki számára sem volt könnyű, a rendezvényipar azonban kiemelten volt érintett a korlátozások kapcsán. Legyen szó koncertről, kulturális, sport, üzleti, gazdasági vagy turisztikai eseményekről – a leállás a teljes szektort érintette.

Az újraindulás lassan megkezdődik, de pontosan milyen új szabályoknak kell megfelelni?

Milyen források vehetők igénybe?

Hogyan változtak a közönség, a megrendelők, a szolgáltatók elvárásai?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkerülnek terítékre a konferencián, amelynek célja, hogy szakmai segítséget adjon az újrainduláshoz, valamint párbeszédet teremtsen a rendezvényszektor különböző ágazatai között, így olyan panelekkel is készülnek, ahol a különféle területek képviselőit is leültetik egymással beszélgetni, hiszen sok esetben hasonló helyzetekkel kell szembenézniük.

A rendezvényen a Music Hungary Szövetség is részt vesz, és ennek kapcsán a Szövetség szeretne rámutatni, hogy a szektor problémái továbbra is megoldatlanok állami szinten.

Tavaly év végén bevezetésre került a KATA-s vállalkozásoknál egy szigorítás, ami az évi 3 milliós egy vállalkozásnak számlázott értékhatár felett extra adóval terheli a számlák befogadóját. A nagyjából egy évtizede bevezetett KATA nem csak az adózást könnyítette meg, de nagyot lendített a kreatív szektorok kifehérítésében. A szigorítás a bújtatott munkaviszony ellen szól, ám a szektor berendezkedése miatt itt erről nincs szó, ám sokakat negatívan érint a szigorítás. Zenészek, technikai szakemberek gyakran számláznak egy helyre, akár magasabb évi összegben is, hiszen sok esetben a saját maguk által működtetett menedzsmentjükről, visszatérő együttműködésekről, megrendelésekről van szó. Ahhoz, hogy a szektor újraindulása gördülékenyen menjen, szükséges lenne a szigorítás diverzifikálása. Nem jelentene megoldást más adózási forma választása, mert azok olyan többlet terheket okoznának az amúgy is meggyötört szektornak, ami sok művészt és szakembert késztetne a pálya elhagyására. 

A másik, szintén állami szinten kezelhető segítség lenne a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-osra csökkentése lenne. Magyarországon egy átlagos évben kb. 80.000 élőzenei rendezvényt, azaz koncertet és feszitvált tartanak. Ez közel 10 ezer előadóművésznek nyújt fellépési lehetőséget, további több mint 50.000 szakembernek munkát, illetve millióknak kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget. A fizetős koncertek és fesztiválok egy közel 45 milliárd forintos piacot jelentenek. A hazai koncert- és fesztiválszervezés helyzetét többek között a nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas áfakulcsok (27%, illetve 18%) is nehezítik. A Szövetség tavaly készítetett hatástanulmány a PwC-vel, amiről egy rövid összefoglalót is írtak, illetve a teljes tanulmány is olvasható a honlapjukon.

A konferencia a Bálnában lesz, a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz ill. védettségi igazolványhoz kötött. További részletek a www.mtpa.hu oldalon és a konferencia Facebook-eseményében, valamint a Music Hungary Szövetség Facebook oldalán

 

Rendezvény ReStart 2021, konferencia, rendezvényszektor

 

 

Szólj hozzá!


Kastélyházibuli újratöltve!

Kastélyházibuli újratöltve!

Újból megrendezik a baráti zenekarok összefogásából született La Boumot – akit érdekel, tavaly milyen volt, a HBO Go kínálatában megnézheti.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kell valami, amibe kapaszkodhatunk – egy különleges koncerttel emlékezik az AWS Siklósi Örsre

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.

A Tankcsapda klasszikusa az idei Campus Fesztivál himnusza

A „Campus edition - Éld meg a pillanatot!" címre keresztelt szerzemény nem ismeretlen a zenekedvelők számára, ugyanis az alapja a Tankcsapda 'Ülj le mellém' című dala.

87 ezren fesztiváloztak a Campuson

A fesztivál nyitását nagy várakozás előzte meg mindenki részéről: a koronavírus-járvány miatt két éve nem volt nagy nyári fesztivál Magyarországon, idén a Campus volt az első, amelyet négy teljes értékű nappal szerveztek meg Debrecenben. Az eseményen a szervezők közlése szerint 87 ezren vettek részt.

Korda György is az EFOTT-on landol

A zenei szakma hazai krémje (pl. Halott Pénz, Wellhello, Follow The Flow, Bagossy Brothers Company) és a külföldi headlinerek (Scooter, Flo Rida) mellett a retró nagyágyúi is fellépnek az idei EFOTT-on.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek