Elhunyt Ian McDonald, a King Crimson és a Foreigner alapító tagja

2022/02/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A számos hangszeren játszó brit zenész 75 éves korában halt meg szerdán New Yorkban.

Elhunyt Ian McDonald, a King Crimson és a Foreigner alapító tagja

Ian McDonald (1946-2022) billentyűs és fafúvós hangszereken játszott a ma is létező brit art-rock zenekar, a King Crimson legendás első lemezén, az 1969-ben kiadott In the Court of Crimson King című anyagon. Később a szintén világhírű Foreignerben játszott, és három lemezen gitározott is.

Egy 2020-ban a Sound & Vision című lapnak adott interjúban azt mondta, büszke arra, hogy a King Crimsonban és a Foreignerben is alapító tag volt. Bár a King Crimsonban csak egy lemezen játszott, zenészként és társproducerként elévülhetetlen érdemei voltak a zenekar jellegzetes prog-rock hangzásának kialakításában.

"Ma már nem sajnálom, hogy az a történet számomra nem tartott tovább, mert ha maradok, a dolgok egészen másként alakultak volna velem, én pedig elégedett vagyok azzal, ahogy aztán alakult" - fogalmazott a Los Angeles Beat-nek adott 2019-es interjúban.

Mint felidézte, a King Crimsont komoly rockmonstrumként tartják számon, holott emlékei szerint csupa jókedv és kacagás jellemezte a régi időket.

A Foreignerrel 1976-tól 1980-ig olyan rádiós sikerek részese volt, mint Hot Blooded, a Cold as Ice, a Feels Like the First Time vagy a Double Vision. Bár nem mutatott érdeklődést, hogy a két együttes valamelyik újraalakulási fázisában részt vegyen, 2017-ben játszott néhány Foreigner-koncerten a csapat első lemezének negyvenedik születésnapja alkalmából.

Ian McDonald a King Crimson és a Foreigner között játszott a T. Rex Get It On című dalában, később zenélt mások mellett Ian Lloyddal, Steve Hackettel (ex-Genesis), John Wettonnal és két szólóalbumot - Drivers Eyes (1999), Take Five Steps (2019 - is készített. Az elmúlt években egy New York-i rockcsapatban, a Honey Westben játszott.

"Mély szomorúsággal kell tudatnom, hogy édesapám tegnap rákban elhunyt. Hihetetlenül bátor volt, és soha nem veszítette el kedvességét vagy humorérzékét, még akkor sem, amikor nehéz volt a helyzet.
Édesapám zseniális, intuitív zenész, szelíd lélek és csodálatos apa volt. Örökké élni fog gyönyörű zenéje és rajongói szeretete által. Köszönöm mindenkinek" – tette közzé a fia, Max.

A King Crimson szűkszavúan vett búcsút egykori alapítójától, a Foreigner még nem reagált a szomorú hírre..

 

 
Ian McDonald, King Crimson, Foreigner, gyász

 

 

Szólj hozzá!


 A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

Számos nagyszerű előadással bővül a Müpa téli kínálata: egy évfordulóját ünneplő legendás együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Meghalt Ipacs László, a VHK alapítója, egykori dobosa

A HVG értesülése szerint edden elhunyt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek egykori alapítója, dobosa. A hírt lánya, Emese tette közzé a Facebookon.

Beton.Hofi, Gerendás Dani, Járai Márk és sokan mások a veszprémi KEMP-en

A tavalyi sikeres első kört követően a Banana Records ismét megrendezi a KEMP-et: 2022 október 6-9. között Veszprémben tér vissza a dalszerző tábor.
Új koncertek