Énekléssel gyógyulók léptek fel a Fesztiválzenekar koncertje előtt

2021/09/22  ·   Zenei hír   ·  szellandras

Covid-rehabilitáltakból és légúti betegségben szenvedőkből álló kórus énekelt a Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-programja előtt a hétvégén. A dr. Várdi Katalin és Philipp György által kidolgozott SingLung módszer gyógyító hatása nemcsak fiziológiai, hanem mentális és érzelmi is.

Énekléssel gyógyulók léptek fel a Fesztiválzenekar koncertje előtt

Zenével gyógyuló Covid-rehabilitáltak és légúti megbetegedésben szenvedők kórusa lépett fel a múlt hétvégén a Müpában. Az ún. SingLung-módszer segítségével egyszerre éneklő és gyógyuló kórustagok a Fesztiválzenekar az Európai Hidak fesztiválon adott Liszt-koncertjei előtt léptek a színpadra. A több korosztályt is képviselő énekkar középkori diákdalokból átdolgozott rövid műveket adott elő. A harmincegy énekes között nemcsak krónikus légúti betegek, de koronavírus-fertőzésen átesettek is voltak.

„Azoknak, akik átvészelték a Covidot és légzésük nehezebbé vált, ajánljuk a csodálatos SingLung módszert, a kórusénekléssel való gyógyítást, a tüdő megerősítését” – mondta Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója.

Az angol sing (énekelni) és lung (tüdő) szavakból álló SingLung vokális fizio- és élményterápiás módszert 2018-ban fejlesztette ki dr. Várdi Katalin pulmonológus és Philipp György karmester, zeneterapeuta. A módszer lényege krónikus légúti betegségekben szenvedők légzésrehabilitációja kóruséneklés segítségével.

„A SingLung vokális élmény és fizioterápia elemei közel ugyanígy alkalmazhatók Covidon átesettekre is, akiknek a vírus légzési nehézségeket, fáradékonyságot, kedvetlenséget okozott” – mondta dr. Várdi Katalin. A folyamat során a páciensek hagyományos terheléses tréningen, légzési fizioterápián is részt vesznek, míg az énekgyakorlatok közben a rekeszizom és a légzési segédizmok tudatos működtetését gyakorolják. Az eddigi tapasztalatok alapján a klasszikus és az új módszer segítségével a nehézlégzés és a köhögéscsillapítás terén megegyező eredmények érhetők el.

A SingLung módszer célja ugyanakkor nemcsak egy betegség tüneteinek javítása. „A közös alkotófolyamat a kórusban éneklőknek nagyfokú önismeretet, alkalmazkodó képességet és magas művészi élményt ad” – mondta Philipp György. „Szintén fontos a folyamatban, hogy mindez ne csak az éneklőknek legyen élmény, de a közönségnek is. Ezért fiatal, képzett énektanárokkal dolgozunk, akik maguk is részesei a kórusnak. A terápiás hét része az a stressz is, amivel a koncertre készülnek és a taps, amit a teljesítményért kapnak. Fontos motivációs alap tehát az, hogy az együtt éneklő betegek egymással és énektanáraikkal egyenrangúak, hiszen együtt hozzák létre a koncerten elhangzó műalkotást” – tette hozzá a módszer egyik kidolgozója.

A SingLung fizio-élményterápia időtartama 5-6 nap, rendszeres délelőtti kóruspróbával, légzéstornával és hangképzési gyakorlatokkal. A tapasztalatok szerint a tüdő állapotában a terápiás héten való részvétel és otthoni gyakorlás után jelentős javulás várható, miközben a betegek önmagukat és betegségüket is jobban megismerik.

A módszert elsősorban rehabilitációs intézeteknek, szanatóriumoknak, kórházaknak vagy zeneterápiás központoknak ajánlják, ahol az általuk betanított énektanárok és kórusvezetők egyhetes kurzusokat tarthatnak az érintetteknek. A koronavírus-fertőzés vagy légúti betegségek miatt rehabilitációra szorulók mellett a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség), a tüdőfibrózis, a súlyos asztma és a tüdőrák csak Magyarországon több százezer embert érint, amely betegségekre szintén hatékony segítséget jelenthet egy SingLung kórushoz való csatlakozás.

BFZ

 

 

Szólj hozzá!


Cher nem hagyja magát

Cher nem hagyja magát

Cher pert indított Sonny Bono örökösei ellen a közös dalaik jogdíjai miatt, amiktől szerinte megpróbálják megfosztani őt.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Carbonziált filmzenék és filmesített carbondalok az Urániában

A Crossover Uránia a Nemzeti Filmszínház műfajokon átívelő koncertsorozata, ahol minden előadó valamilyen különleges produkcióval lép színpadra, november 12-én például a Carbonfools ad különleges koncertet.

HVG: A Coldplay koncertjén a rajongók ugrálása termeli majd az áramot

Ha meg nem ugrálnak, az együttes szerint kialszanak a fények és a buli lényegében meghal – írja a lap sajtóértesülés alapján.
Új koncertek