Évente csak kétszer születik ilyen lista a magyar zenekarokról

2019/01/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Évente kétszer állítják össze a zenei szakemberek azt a listát, amely sorrendbe szedi, melyek a külföldön "legeladhatóbb" magyar zenekarok. A HOTS shortlistje egyfajta pillanatfelvétel, s leginkább a Hangfoglaló-istálló favoritjai szerepelnek benne.

Évente csak kétszer születik ilyen lista a magyar zenekarokról

A shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az info@hotsmusic.hu címen egész évben lehet jelentkezni, ha valaki a soron következő felmérésnél szeretne hozzátenni a végeredményhez.

A lista azért is bír nagy jelentőséggel, mert a zenei exportiroda ajánlattevő funkciója ezekre az előadókra alapozva teljesedik ki: a legtöbb nemzetközi partner és showcase (a következő félévben aktuálisan többek között a Tallin Music Week, Musikmesse Frankfurt, The Great Escape Brighton, Primavera Sound Barcelona) is innen választja ki a fellépőket.

Bár a HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses – hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért –, alkalmanként nincs mód a nyilvános ajánlásra, és ebben a helyzetben csak a listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok, amiből így kiválasztják, hogy a helyi piac és programkínálat fényében, mely magyar produkciónak lehet a legnagyobb lehetősége az áttörésre.

A HOTS teljes listájára ebben a félévben a következő zenekarok kerültek fel,
A következő shortlist szavazás májusban lesz esedékes.

1. Dope Calypso (előző helyezés: 3.)
2. Fran Palermo (előző helyezés: 4.)
3. Mörk (előző helyezés: 5.)
4. Middlemist Red (előző helyezés: 2.)
5. Bohemian Betyars (előző helyezés: 6.)
6. Apey & the Pea (előző helyezés: 1.)
7. Ivan & the Parazol (előző helyezés: 7.)
8. Platon Karataev (előző helyezés: 24.)
9. The Qualitons (előző helyezés: 8.)
10. Antonia Vai (előző helyezés: 14.)
11. Deep Glaze (előző helyezés: 12.)
12. Freakin' Disco (előző helyezés: 22.)
13. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 9.)
14. Belau (előző helyezés: 16.)
15. Blahalouisiana (előző helyezés: 19.)

Ahogy látjuk, a legnagyobbat a Platon Karataev ugrotta, az Ivan & the Parazol pedig stabilan őrzi a 7. helyet.

A soron következő nemzetközi jelenlétre az Eurosonic Noorderslag Festival Groeningen-en  január 16-19 között kerül sor, ahol a magyar könnyűzenét olyan előadók képviselik majd, mint az Apey & the Pea, a Babé Sila, Antonia Vai és Áron Andris szólóprodukciója az Apey.

A cikk forrása

HOTS shortlis, zenei export, Hangfoglaló NKA

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek