Ezt kell tenned, ha beszállnál a Jerusalema kihívásba

2021/05/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Jerusalema-táncvideók letarolták az internetet. A szerzői jogi háttérrel kapcsolatban azonban sokan nincsenek tisztában – a Dalszerző ezen a helyzeten segít.

Fotó: Bethesda-klip

Egy táncvideó jogilag megfilmesítésnek minősül, még akkor is, ha a világméretű kihívás az összetartozásról, a szolidaritásról és a reményről szól egy olyan helyzetben, amilyet még soha nem éltünk meg: nyilvánosságra hozásához a jogtulajdonosok engedélyét kell kérni. A gyakorlatban persze a magánemberektől ezt nem várják el, ám ha megjelenik a videóban egy cég, intézmény, szervezet neve, logója vagy honlapja, akkor már tárgyalni kell a jogdíjról.

Szóval, magánemberként csak rajta, a tánclépéseket itt sajátíthatod el:

Más a helyzet azonban, ha „egy intézmény, szervezet vagy cég reklám- vagy imidzsépítési célra használja” fel a dalt vagy annak megfilmesítését – ilyenkor tárgyalásokat kezdeményeznek a felhasználóval a jogdíj mértékéről. DE: „amennyiben a szereplők, filmkészítők magánemberekként állnak össze a tánchoz egymás, az orvosok, ápolók támogatására, akkor engedély nélkül is történhet a felhasználás."

Amikor a Jerusalema egyik jogtulajdonosa, a Warner Music Group elkezdte a licencdíjat kérni több videó készítőitől a dal felhasználásáért, a lépést online felháborodás követte. Azonban a kiadónak nemcsak a törvény ad igazat, hanem látnunk kell azt is, hogy a koronavírus az egyik legnagyobb gazdasági kárt éppen a zeneiparnak okozta. Azonban a jogtulajdonosok a szokásoshoz képest alacsonyabb díjakkal hagyják jóvá a dance challenge kéréseket.

Nekik például biztosan engedélyt kellett kérniük – bár egy tanulmány szerint csak a légi közlekedés szenvedett el a kulturális és kreatív szektorhoz mértékű, 31%-os visszaesést. Szóval, ha méltányossági alapon járnak el, akkor őket is felmentik a jogdíjfizetés kötelezettsége alól:

A Magneotonhoz rengeteg megkeresés érkezik folyamatosan, döntő többségükben civilek, privát felhasználók, kis csoportosulások keresik meg őket. Gyakoriak a lelkesítő, felemelő videók, valamint az egészségügyi dolgozók támogatása céljából készült felvételek, de céges érdeklődésekből is szép számmal kaptak. Ha márkakapcsolás történik, az reklámnak minősül, és végig kell menni az engedélyeztetési folyamaton.

Vajon ez minek számít...?

A dél-afrikai Master KG Jerusalema című száma 2020 egyik legnagyobb sikere volt; a dél-afrikai DJ-producer dala (amelyben honfitársa, Nomcebo énekel) számos ország slágerlistáján jutott a top 10-be (a Mahasz hazai rádiós listáján jelenleg is a 3.).

A táncolós film feltölthető a YouTube-ra az alábbi adatok feltüntetése mellett:

Jerusalema (Khaogelo Moagi / Nomcebo Nothule Nkwanyana)
performed by Master KG feat. Nomcebo Zikode
℗ Warner Music, Label Elektra France © Warner Chappell, Sony/ATV, Open Mic Production

Ennél a cuki videónál például hosszasan sorolják, ki engedélyezte a felhasználást:

A viták, félreértések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes e-mailben megkeresni a jogtulajdonosokat: a Schubert Music munkatársainak elérhetősége itt található, a Magneotonnal itt lehet felvenni a kapcsolatot. Még egyszer: amennyiben bármilyen cég, intézmény, klub, település, iskola, óvoda, alapítvány stb. neve, weboldala, logója szerepel a film kapcsán a megjelenéskor, a használat díjköteles.

Köszönjük, Dalszerző!

 

 

 

Jerusalema, Jeruzsálem, kihívás, challenge, táncvideók, jogdíj, Dalszerző

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek