Mamma Mia!

Ezt kell tenned, ha beszállnál a Jerusalema kihívásba

2021/05/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Jerusalema-táncvideók letarolták az internetet. A szerzői jogi háttérrel kapcsolatban azonban sokan nincsenek tisztában – a Dalszerző ezen a helyzeten segít.

Fotó: Bethesda-klip

Egy táncvideó jogilag megfilmesítésnek minősül, még akkor is, ha a világméretű kihívás az összetartozásról, a szolidaritásról és a reményről szól egy olyan helyzetben, amilyet még soha nem éltünk meg: nyilvánosságra hozásához a jogtulajdonosok engedélyét kell kérni. A gyakorlatban persze a magánemberektől ezt nem várják el, ám ha megjelenik a videóban egy cég, intézmény, szervezet neve, logója vagy honlapja, akkor már tárgyalni kell a jogdíjról.

Szóval, magánemberként csak rajta, a tánclépéseket itt sajátíthatod el:

Más a helyzet azonban, ha „egy intézmény, szervezet vagy cég reklám- vagy imidzsépítési célra használja” fel a dalt vagy annak megfilmesítését – ilyenkor tárgyalásokat kezdeményeznek a felhasználóval a jogdíj mértékéről. DE: „amennyiben a szereplők, filmkészítők magánemberekként állnak össze a tánchoz egymás, az orvosok, ápolók támogatására, akkor engedély nélkül is történhet a felhasználás."

Amikor a Jerusalema egyik jogtulajdonosa, a Warner Music Group elkezdte a licencdíjat kérni több videó készítőitől a dal felhasználásáért, a lépést online felháborodás követte. Azonban a kiadónak nemcsak a törvény ad igazat, hanem látnunk kell azt is, hogy a koronavírus az egyik legnagyobb gazdasági kárt éppen a zeneiparnak okozta. Azonban a jogtulajdonosok a szokásoshoz képest alacsonyabb díjakkal hagyják jóvá a dance challenge kéréseket.

Nekik például biztosan engedélyt kellett kérniük – bár egy tanulmány szerint csak a légi közlekedés szenvedett el a kulturális és kreatív szektorhoz mértékű, 31%-os visszaesést. Szóval, ha méltányossági alapon járnak el, akkor őket is felmentik a jogdíjfizetés kötelezettsége alól:

A Magneotonhoz rengeteg megkeresés érkezik folyamatosan, döntő többségükben civilek, privát felhasználók, kis csoportosulások keresik meg őket. Gyakoriak a lelkesítő, felemelő videók, valamint az egészségügyi dolgozók támogatása céljából készült felvételek, de céges érdeklődésekből is szép számmal kaptak. Ha márkakapcsolás történik, az reklámnak minősül, és végig kell menni az engedélyeztetési folyamaton.

Vajon ez minek számít...?

A dél-afrikai Master KG Jerusalema című száma 2020 egyik legnagyobb sikere volt; a dél-afrikai DJ-producer dala (amelyben honfitársa, Nomcebo énekel) számos ország slágerlistáján jutott a top 10-be (a Mahasz hazai rádiós listáján jelenleg is a 3.).

A táncolós film feltölthető a YouTube-ra az alábbi adatok feltüntetése mellett:

Jerusalema (Khaogelo Moagi / Nomcebo Nothule Nkwanyana)
performed by Master KG feat. Nomcebo Zikode
℗ Warner Music, Label Elektra France © Warner Chappell, Sony/ATV, Open Mic Production

Ennél a cuki videónál például hosszasan sorolják, ki engedélyezte a felhasználást:

A viták, félreértések elkerülése érdekében mindenképpen érdemes e-mailben megkeresni a jogtulajdonosokat: a Schubert Music munkatársainak elérhetősége itt található, a Magneotonnal itt lehet felvenni a kapcsolatot. Még egyszer: amennyiben bármilyen cég, intézmény, klub, település, iskola, óvoda, alapítvány stb. neve, weboldala, logója szerepel a film kapcsán a megjelenéskor, a használat díjköteles.

Köszönjük, Dalszerző!

 

 

 

Jerusalema, Jeruzsálem, kihívás, challenge, táncvideók, jogdíj, Dalszerző

 

 

Szólj hozzá!


Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC által is elismert fiatal énekesnő

Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC...

A szlovák popsztár, Karin Ann sikeres tavaszi EP-je, és komoly nemzetközi turnéja után új klippel jelentkezik. A fiatal énekesnő, akit BBC egyik...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Józsi az Akváriumba megy

A Kelemen Kabátban Józsi című albuma tavaly jelent meg és ahogy azt Horváth Boldi mondta, életük legszemélyesebb lemeze lett. A dalokat egymás után mutatták be a rajongóknak, amelyeket egy csokorban február 10-én hallhat a közönség először élőben az Akváriumban, ahol a Hősök és JumoDaddy lesznek a vendégeik.

Freakin’ Disco: Akartunk írni egy könnyedebb, kedvesebb, lágyabb zenét. Ez nem jött össze...

Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze. A Face Yourself című számot már hallhattuk, most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség.
Új koncertek
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest