Ha ez statisztika nem így állna, a zene már halott lenne

2021/03/29  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A zenei streamingnek köszönheti a hangfelvételipar a növekedését – de ez nem akkora csoda: a szomorú valóságban jelenleg kizárólag így juthatnak a felhasználók (új) zenékhez.

Ha ez statisztika nem így állna, a zene már halott lenne

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közzétette a magyar hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2020-ra vonatkozó statisztikáit. Ezzel párhuzamosan a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI – amelynek a MAHASZ a hazai képviselője – publikálta éves jelentését az elmúlt év eredményeivel.

Rengeteg szám és grafikon van benne, mindezzel nem zsibbasztanánk benneteket: akit érdekel részletesen a téma, a fenti linkeken eléri.

Összegezve: 7,4%-os növekedéssel 21,6 milliárdos üzlet lett a globális hangfelvételipar. A hazai digitális bevételek több mint egymilliárd forinttal, azaz 40%-kal nőttek. A fizikai forgalom csökkenésével együtt is 23,8%-kal több lett a 2020-as magyarországi hangfelvétel-kiadói bevételek összege, mint egy évvel korábban. Érdekesség, hogy a vinylek eladott mennyisége nagyjából stagnál, az összérték azonban 11,68%-kal nőtt.

Mindennek tényleg nagyon örülünk, de már annyira hiányzik az élő zene, hogy arra nincsenek szavak.

 

streaming, hangfelvételek, MAHASZ

 

 

Szólj hozzá!


Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Azok számára, akiknek nem volt lehetősége a helyszínen tombolni vagy azoknak, akik szeretnék felidézni a koncert legjobb pillanatait: megérkezett az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Te hogyan hallgatsz zenét? Most elmondhatod!

Nemzetközi kutatás indított az EEnalrge Europe elnevezésű nemzetközi, kis klubokat támogató projekt a zenehallgatási szokásokról.

Ők az MTV EMA gála magyar jelöltjei

A tavalyi virtuális közvetítés után idén ismét élő show-ként lesz látható világszerte az MTV EMA díjátadója. Ráadásul Budapestről! A november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő globális eseményen várhatóan világsztárok lépnek majd fel.
Új koncertek