Hogy juthat el egy szemtelenül fiatal erdélyi zenekar szinte egy év alatt a Budapest Park színpadára?

2024/01/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Továbbá mit gondolnak erről szüleik, hiszen sokuk még az érettségi előtt áll? Meg egyébként is, milyen Sepsiszentgyörgyön élni – ott tényleg mindenki sálas művészember? Többek között ezeket is megtudhatjuk a Raklap zenekart bemutató dokumentumfilmből.

Fotó: Kleb Zsófi/Kinga Kamrája

A Raklap nevű erdélyi zenekar a Szia mama című dalával tört be a köztudatba 2022 szeptemberében. (Amúgy indultak a Peron Music Tehetségkutató Fesztiválon, második helyezést értek el.) Azóta négy további klippel és egy nagylemezzel jelentkeztek a középiskola elvégzése közben (a tagság egyik fele már le is érettségizett), 2023 májusában pedig a Budapest Parkban is bemutatkozhattak a Kispál és a Borz előzenekaraként.

 

A zenéjüket mondták már neo-pszichedelikus progresszív alternatív székely poszt-punknak vagy esetleg mocskos alternatív posztpunknak, de simán alternatívnak is - a lényeg számukra a zene zsigerisége és az elsöprő előadásmód. 2023-ban számos alkalommal láthattuk már őket hazai fesztiválok és klubok színpadán, mi például egy napon kétszer is: délután felléptek a FOO Víziszínpadán, majd este a Segglyuk Amondó színpadon is. Mindkét buli nagyon oda... csapott. Felbukkanásuk óta nagyon bírjuk őket, és még arra is rávehetők, hogy egy káptalantóti birtokon (Kinga Kamrája) is adjanak egy farmkoncertet (2023 nyara).

A tagok:

Kerezsi Tas - dob
Kolozsi Soma - basszusgitár
Kolozsi Tamás - gitár, ének
Duka Máté - gitár
Mihály Dorka - ének
Hubbes Mátyás - ének

A rendkívüli sztorijukra a Happy Fisherman Agency (a Fishinget szervező szakemberek zeneipari szolgáltató irodája) is felfigyelt, akik most egy dokumentumfilmben mutatják be a zenekar eddigi történetét.

„Nem lehetett szó nélkül elmenni a tehetségük mellett, amelyhez hasonlóval rég találkoztunk. Az ilyen produkciókat támogatjuk szívesen, pláne, ha ennyire fiatalok alkotják, és pláne mikor kiderül, hogy több, mint 700 km-re élnek tőlünk" – mondta el Egyedi Péter, a Fishing és a HFA egyik vezetője.

A stáb 2023 húsvétján forgatott, a zenekarral töltött időn túl közösségi tojásfestésben, közös locsolkodásban is részt vehettek Sepsiszentgyörgyön.

„A Raklap-sztori nem elsődleges, de nagyon fontos dimenziója az erdélyiség, az erdélyiek Magyarországhoz, a magyar kultúrához való viszonyulása és az ottani zenei lehetőségek feltárása volt. Akit csak ez a vonatkozása érdekelne a történetnek, annak is örömmel ajánljuk a Raklap-sztorit!" – tette hozzá Egyedi, aki Kálocz Tamással, a Fishing főszervezőjével közösen rendezte és vágta a filmet.

A dokumentumfilm főszereplője, a Raklap-sztori felgöngyölítője Sallai Dénes, azaz Dé:Nash előadóművész, néprajzkutató, szenvedélyes utazó (de „nem turista"). A film végén így summázza élményeit:

„Utazásom eredményeként, afféle konklúzióként pedig nagyon jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek csakúgy Sepsiszentgyörgyöt, mint a Raklap koncertjeit!"

A zenekar legközelebb január 26-án lép fel az Akvárium klubban, a Zækar társaságában.

 

 

Raklap, koncertfilm, Fishing on orfű, Happy Fisherman Agency

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek