Hogy ne sodródj céltalanul: évi rendes buliját az Akváriumban tartja az F.O.System

2022/11/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Ezt csinálja bárki utánuk: a '90-es évek kultikus underground zenekarának csupán egyetlen lemeze jelent meg, a rajongóik a mai napig gyűlnek, a régiek meg kitartanak.

Évi rendes buliját az Akváriumban tartja az F.O.System

A csapat – amelynek első két betűje a fuck off szavakat takarja –1991-ben úgy döntött, befejezik a közös zenélést, de a rajongóik legnagyobb örömére 2006 óta minden évben összeállnak egyetlen koncertre. 2022-ben a Fekete Zaj adott helyszínt a hagyományos koncertnek, a 2023-as szeánszra pedig már az év elején, január 28-án sor kerül az Akvárium Klubban.

A mára már kultikussá vált zenekart 1986-ban Budapesten alapította Mátyás Attila gitáros/énekes, Jerabek Csaba basszusgitáros és Szendrey Zsolt dobos. 

A magyar dark-wave irányzat első hazai képviselőjének zenéje a rendszerváltást megelőző korhangulatot testesíti meg, ötvözi a korszak underground stílusjegyeit, kissé komor, lázas látomást idéző, transzcendens kisugárzásúú szövegével és dallamvilágával. Lendületes zenéjükben vibrál valami ősi erő, a dallamok szépsége ellenpontozza a feszes ritmusokat.

A csapatot kezdettől fogva a titokzatosság jellemezte, tudatosan alig szerepeltek a médiában, de sajátos gondolatvilágot tükröző zenéjük, imidzsük magukkal ragadták a közönséget. Egyre nőtt a zenekar tábora, telt házas klubkoncerteket tartottak és országos ismertségre tettek szert. 1988-ra már kinőtték a Fekete Lyukat, ezt követően már több Magyarországon rendezett, neves külföldi fellépőket felsorakoztató fesztivál kiemelt zenekarává váltak. A 90-es évek elején játszottak többek közt a New Model Armyval, a Christian Death-szel, és a nyugat-európai indy klubok gyakori vendégei is voltak.

1991-ben a zenekar – talán a túlzott sikerektől megrettenve, hogy elveszíti addigi arculatát – minden külsőséget mellőzve bejelentette, hogy befejezik a közös munkát. Ennek ellenére zenéjük a feloszlásuk után is hatással volt a műfaj szerelmeseire, zenéjük kedvelőinek száma azóta is folyamatosan nő.

A közönség kívánságára másfél évtizedes szünet után, 2006-ban egy telt házas visszatérő koncerttel álltak újra színpadra a Petőfi Csarnokban, valamint felléptek a VOLT Fesztivál nagyszínpadán is anélkül, hogy új zenei anyaguk jelent volna meg az azt megelőző 15 évben. Egyetlen nagylemezük 2016-ban kiadott vinyl lemez változatát három nap alatt elkapkodták.

Azóta számíthat rá a közönség, hogy ritkaságszámba menő koncertjeiken időről időre újra átélheti a régi F.O. koncertek hangulatát, amit a zaj, a misztikus ének, a sötét gitárhangok teremtenek meg.

Diszkográfia

1989 - Day of the Gloom – demo stúdiófelvételek (promóciós copy)

1991 - F.O. System – stúdióalbum kazetta formátum

1996 - F.O. System – stúdióalbum CD kiadás

2009 - Utolsó üvöltés – koncertfelvétel DVD és CD kiadás

2012 - F.O. System – Deluxe Remaster Box – dupla CD kiadvány az 1990-es stúdióalbum dalaival, valamint a demo felvételekkel és korai kiadatlan verziókkal

2016 - F.O. System – az 1991-es stúdióalbum 1. vinyl kiadása

2018 - F.O. System – az 1991-es stúdióalbum 2. vinyl kiadása

2020 - Day of the Gloom – 1989-es demofelvételek vinyl kiadásai

A zenekar jelenlegi felállása:

Mátyás Attila - ének, gitár (1986-)

Jerabek Csaba - basszusgitár (1986-)

Földi Tamás - szintetizátor, gitár (2006-)

Geletey György - dob (2021-)

 

 

 

 

 

F.O.System, Akvárium

 

 

Szólj hozzá!


Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token  az MVM Dome-ban

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk...

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azt mondjuk: május 1. – te azt mondod: Tabán!

A Tabán az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne. Török Ádám és a Mini az LGT-vel közösen indították el a május 1-jei tabáni koncertek hagyományát, sajnos, már egyikük sem lehet ott, de mutatjuk, kik igen!

Csak magyar zeneszámok hangzanak majd el a Tour de Hongrie május 9-i szakaszán

Az Él a Zene! elnevezésű kezdeményezés keretén belül május 9-én bizonyos üzletekben és rádióadókon – valamint liftekben – csak magyar dalok szólnak majd, reflektorfénybe helyezve ezáltal a magyar szerzőket és előadókat.
Új koncertek