Horror, Netflix, hologram, opera – ismét meglepi közönségét a BFZ

2022/09/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös operaprodukcióval nyitja a 2022/23-as évadot: a világhírű brit zeneszerző, Benjamin Britten A csavar fordul egyet című művét állítják színpadra. Az 1954-ben írt opera alapjául szolgáló kultikus horrorkisregényt népszerű filmekben és sorozatokban is feldolgozták már.

Fotó: Netfl

A Budapesten mindössze kétszer, szeptember 9-én és 10-én látható darab főszereplője a világhírű svéd szoprán, Miah Persson.

A két árváról és nevelőnőjükről szóló Henry James-kisregény történetét a korábbi dada és inas szellemei teszik hátborzongatóvá, és sokan filmekből, vagy legutóbb egy Netflix-sorozatból (A Hill-ház szelleme) ismerhetik.

„Henry James gondoskodhatott volna arról, hogy történetét objektív mesélő adja elő, és ne a szubjektív, elfogult nevelőnő. Léteznek egyáltalán a szellemek, látják őket a gyerekek, vagy csak egy hisztérikus nő látomásaival van dolgunk? Benjamin Britten új szintre emelte ezt a kétértelműséget” – tette hozzá a Fischer Iván rendező-karmester.

Ezt a többértelműséget vizuálisan is átélhetővé teszi a produkció: minden nézőnek egyedi perspektívája van az előadás egyes mozzanataira, amelyek hologramszerű tükröződésekként úgy jelennek meg, mintha valóban a színpadon lennének. Az ehhez alkalmazott, Pepper’s Ghost néven ismert 19. századi technikában még analóg fényforrást és üveget használtak, Nils Corte látványtervező már lézerprojektort, félig átlátszó fóliát és polarizálható gézt alkalmaz a tökéletes illúzió megteremtéséért.

A többi szerepben hallható lesz a többek között Daniel Barenboimmal, Zubin Mehtával és Riccardo Mutival is dolgozó Laura Aikin világhírű amerikai szoprán, Andrew Staples, aki generációja egyik legsokoldalúbb tenorja, valamint Allison Cook, aki a kortárs és a huszadik századi repertoár egyik legavatottabb előadójaként ismert. A darab gyerekszereplői Angliából érkeznek: a 12 éves Ben Fletcher és a 11 éves Lucy Barlow fiatal koruk ellenére már számos operaprodukcióban bizonyították tehetségüket.

Az operaprodukció a budapesti premiert követően október végén a Vicenzai Operafesztiválon lesz látható. A Müpában a szeptember 10-i előadás előtt nyilvános beszélgetés lesz az eredeti kisregény feldolgozásairól: a Dragomán György – Szabó T. Anna íróházaspár J. Győri László irodalomtörténész segítségével igyekszik megfejteni, hogy mi is lehet A csavar fordul egyet ma sem szűnő hatásának titka...

BFZ, Benjamin Britten, A csavar fordul egyet, horror, Netflix

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek