Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

2022/05/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot. Mellette Diane Warren is megkapta az elismerést, miután a ceremónia tavaly a Covid miatt elmaradt.

Fotó: Iggy Pop/ FB

Az először 1992-ben odaítélt díjat minden évben két zenész kapja: a könnyűzene és a klasszikus zene egy-egy képviselője. A kitüntetést a svéd király adta át május 24-én, ami egymillió svéd korona (95 ezer euró/ 101 ezer dollár) pénzjutalommal jár.

Az idén 30 éves a Polar Music Prize, amely világszerte a világ legrangosabb zenei díjának számít. A díjat Stig "Stikkan" Anderson svéd dalszerző, producer, lemezkiadó-tulajdonos és zenei kiadó alapította 1989-ben – ő volt az ABBA menedzsere. Egy független, 11 tagú testület választja ki a díjazottakat, a jelöléseket nyilvánosságtól, valamint a Nemzetközi Zenei Tanácstól, az UNESCO által alapított, a földrajzi és zenei sokszínűséget támogató civil szervezettől kapja. A korábbi könnyűzenei díjazottak között van Paul McCartney, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Chuck Berry, Ennio Morricone, Bjork, Led Zeppelin, Patti Smith, Stevie Wonder, Paul Simon, Joni Mitchell, Elton John és a Metallica.

Marie Ledin, a Polar Music Prize ügyvezető igazgatója sajtóközleményében elmondta.

"Iggy Pop egyedülálló, senki más nem hasonlít hozzá".

"Olyan együttesek, mint a SEX PISTOLS, a RAMONES, a BLONDIE, a SIOUXSIE AND THE BANSHEES, a JOY DIVISION és Nick Cave mind az ő nyomdokaiban lépkedtek. Szólóművészként Iggy Pop soha nem torpant meg, hanem fél évszázadon keresztül tolta előre ezt a művészeti formát. (...) Egy teljesen egyedülálló művész, aki megszemélyesíti és megtestesíti azt, amiről a rockzene szól" – áll a hivatalos indoklásban.

Pop dalait többek között a GUNS N' ROSES, az R.E.M., a RED HOT CHILI PEPPERS és a SEX PISTOLS is feldolgozta. Az 1990-es "Brick By Brick" című albumából több mint 500 000 példány kelt el, 2003-as "Skull Ring" című LP-jén pedig olyan előadók játszottak, mint a GREEN DAY, a SUM 41 és a PEACHES.

John Waters és Jim Jarmusch filmrendezők videónyilatkozatban gratuláltak az elismeréshez. "Tökéletes döntést hoztak" jegyzi meg a videón Waters,

"Ő nem csak egy rocksztár – ő egy isten".

Iggy Pop a díj átvételekor így nyilatkozott:

"Ada Osterberg, egy svéd emigráns az Egyesült Államokban örökbe fogadta apámat, Jamest... [Ada] vöröskeresztes ápolónő volt... és felnevelte apámat a nagy gazdasági válság idején... Nagyszerű emberek voltak. Igazi emberek. Én nem vagyok sem nagyszerű, sem igazi. Ezen a ponton én egy mítosz vagyok. Szerencsére a zene a mítosz egy formája... Minden szépség a mítoszban való hitből fakad. De néha-néha valóságosnak kell lenned... "

Forrás: Rolling Stone, Blabbermouth, Polar Prize

Aki látni akarja friss Polar-díjas Iggyt Európában, annak ide kell mennie – bár a koncertek java része már sold out:

 

Iggy Pop, Stooges, Polar Music Prize

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest