Közösségi finanszírozásból készült el Kiss Llászló új albuma

2022/04/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Nem is akárhol: a Beatles által legendássá vált londoni ABBEY ROAD stúdióban, Chisrtian Wright és Geoff Pesche végezte a mastering munkálatokat Kiss Llászló első szólóalbumán. A VAGY SEHOL című album felvételei lemezmegjelenési pályázati támogatás nélkül, kizárólag közösségi finanszírozásból készültek el, a költségekhez 72 adományozó járult hozzá.

Fotó: Rieger Johanna

Elmentek a fiúk, de itt maradt az idő…– ez a címe annak az életútinterjúnak, amelyet Papp Máté készített a zenésszel a Hangfoglaló program keretén belül, és ami itt olvasható teljes terjedelmében.

Az Európa Kiadó és az URH zenekarok ex-basszusgitárosa közel harminc éve él Ausztráliában, Sydney-ben – 3D animátorként dolgozott. Az utóbbi években egyre több időt tölt Magyarországon. Nevéhez kultikus Európa Kiadó számok fűződnek, olyanok, mint például az Elmentek a fiúk, A szem és a száj vagy az Ez csak egy éjjel.

Első szólóalbuma a VAGY SEHOL címet kapta, és 10 dal szerepel rajta. Dalainak ő a zeneszerzője, zenésztársával és barátjával, Barabás Bélával hangszerelte, aki egyben a lemez felvételét és keverését is végezte saját stúdiójában. Barabás Bélát egyébként a Southern Special és a FreshFabrik zenekarok gitárosaként ismerhetette meg a közönség, immár több évtizede magyar játékfilmek és dokumentumfilmek és számos színházi darab sikeres, díjnyertes zeneszerzője. Olyan ismert zenekarok albumainak producer-hangmérnöke, mint a FreshFabrik: Finest, Anna and The Barbies II. Album, Kowa meg a Vega : Az Évtized, Laár András: Tündértantra 1.-2.

A szövegeket is Kiss Llászló jegyzi, kivéve egyet, amely barátja, Müller Péter Sziámi dalszövege.

A magyar nyelvű szövegek pedig egész egyszerűen az életkoromból és az életkorom sajátosságaiból adódnak. Afféle korai búcsú. Akkor tűnhet korainak, ha még sokáig élek. Eljutottam abba az életkorba, amikor reális az a gondolat, hogy bármikor vége lehet a történetnek. Vagyis, ha valamit még le akarok tenni az asztalra, azt most kell megtennem. A magyar számok nagy részének igazából ez az összegzés-elszámolás az üzenete. Az angol nyelvűek kicsit inkább közéleti szövegek. Mérgesek. A világot nézve ugyanis semmi jó nem jut az eszembe”mondta el korábban a Fidelionak.

Zenekarával 2020-ban kezdett el játszani, a Kiss-Barabás duóra épülve, csatlakozott először Kerek Norbert és Libertényi "Pierre" Péter (BeriAry és a Pillangók, Máyusi Kalapács), később Vajdovich Árpád (Kistehén, Egy Kiss Erzsi Zene, Meszecsinka).

 Fotó: Simara László

Kiss Llászló felkérésére a lemezen további két kiváló zenész is vállalta  a vendégszereplést. Az egyikük Farkas Róbert, a Budapest Bár zenekar szülőatyja és vezetője, másikuk pedig Gábor Andor "UFO", az Aranyakkord a ritmusszekció-felelőse.

A VAGY SEHOL album közreműködői:

Kiss Llászló - gitár, basszusgitár, ének, vokál
Barabás Béla – gitár
Farkas Róbert – hegedű, harmonika
Gábor Andor “UFO” – ütősök
Kerek Norbert - billentyűk
Libertényi Péter – dob, ütősök, vokál
Simó Tamás – effekt billentyűk
Vajdovich Árpád – nagybőgő, vokál
Kiss Éva Vera - vokál

Kiss Llászló több plakátot, és Európa Kiadó lemezborítót tervezett a 80-as években, és a zenei karrierjével párhuzamosan digitális képalkotással is ezekben az években kezdett foglalkozni. Ennek eredményeképpen számos játékfilm, reklám, 3d animációs utómunkálataiban vett részt. A 80-as évekbeli digitális alkotásai a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében is megtalálhatók. Így érthető, hogy a most megjelenő szólóalbum fotóját is ő készítette, de ezúttal a digitális utómunkát lányára, a lemezen is közreműködő Kiss Éva Verára bízta.

Kiss Llászlót és barátait legközelebb – nagyon közel – április 23-án, vagyis most szombaton láthatjátok-hallhatjátok élőben az A38-on az Európa Kiadó vendégeként, a lemez pedig kicsivel korábban, április 20-tól érhető el a nagyobb digitális zenefelületeken.

 

Kiss Llászló, Európa Kiadó, Barabás Béla, Farkas Róbert, VAGY SEHOL, lemezbemutató

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek