Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub

2022/01/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Nekünk sok "királyunk" van, ott van mindjárt Mátyás, aztán az Árpád-háziak, Jimmy és az éppen aktuális focifenomén. A világban azonban csak egy van, és ő ma ünnepelné a születésnapját – erre az évfordulóra minden évben felhívja a figyelmünket a Magyar Elvis Klub, amely január 10-én megalakulásának kereken 40. évfordulóját ünnepli.

Fotók: Magyar Elvis Klub

A klub hozzánk eljuttatott közleménye a legendás '56-os sztorival kezdődik:

"1957. januárjában, a legnézettebb tévéműsorban - 60 millió néző előtt – hihetetlen népszerűségét felhasználva egy felhívást tett közzé, felszólítva az amerikaiakat az '56-os magyarországi forradalom leverése után nélkülöző magyar nép megsegítésére. Több, mint 26 millió svájci frank támogatás érkezett ennek hatására - vöröskeresztes segélycsomagok formájában - hazánkba. Jelentős tettének elismeréséül Elvis 10 éve Budapest díszpolgára és egy park viseli a nevét fővárosunkban."

A történet hitelességét sokan, köztük Nyáry Krisztián is kétségbe vonta, de mint posztja végén megjegyzi:

"... Elvis megérdemli a díszpolgárságot és a közteret is. A csípőmozgásával óriási szögeket vert a kommunizmus koporsójába."

Ami pedig a magyar rajongói klubot illeti, a hatvanas évek közepéig nem játszhattak nyugati zenét a Magyar Rádióban és hanglemezeket sem lehetett kapni. (Ezt már senki sem vonja kétségbe...) A fiatalok az Elvis népszerűségét is meghozó rock & rollal a Szabad Európa Rádióból és a kevés számú, külföldről, magánúton bekerülő hanghordozóról ismerkedhettek meg, így csak egy szűk réteg számára volt hozzáférhető. Közösen leginkább csak házibulikon tudták hallgatni. A 80-as évek elejére enyhült annyit a politikai helyzet, hogy a lazán kötődő baráti társaságokból – még a Villanyszerelőipari Vállalat KISZ klubjának égisze alatt – a vasfüggöny mögötti első kezdeményezésként létre jöhetett az Első Magyar Elvis Presley Barátok Klubja. A tagok többségében értelmiségiek voltak: orvosok, jogászok, újságírók, zenészek, köztük Komár László és Faragó „Judy" István, aki a klub első elnöke lett, titkára pedig dr. Oszfolk Sándor, aki 33 éven át volt a klub lelke, motorja.

Elvis halálának 5. évfordulóján, 1982. augusztusában a Corvin moziban hivatalos premierje előtt hónapokkal bemutatták a This Is Elvis – Magyarországon Elvis Presley – című filmet – óriási sikerrel. Az eseményre több év kihagyás után összeállt a 60-as évek legendás zenekara, a Scampolo. A korabeli újságok szerint az igazi társadalmi eseménynek számító bulin csak az nem volt ott, aki nem számított, a mozi zsúfolásig megtelt. Akkor még igen nagy szó volt, hogy a klubban be lehetett szerezni Elvis lemezeit, videón meg lehetett nézni a filmjeit. Hamarosan beindultak a nagy sikerű zenés-táncos-filmvetítéses Elvis-hajók és bálok, köztük olyan, ahol Fenyő Miklós és Komár László duettet énekeltek.

Az angol Elvis Klub elnöke, Todd Slaughter – akit még Elvis is kitüntetett ebbéli tevékenységéért – felkarolta a magyar klubot: hozott moziban vetíthető filmkópiákat zártkörű vetítésekhez és elhozta Magyarországra Elvis egyik legjobb barátját, zenésztársát, Charlie Hodge-ot.

Az eltelt évtizedek alatt sok minden megváltozott a világban, így az Elvis klubban is. A felvételek ma már könnyen hozzáférhetők, a legapróbb részleteket is ismerhetjük Elvis munkásságából, életéből.Ezért is jó hír, hogy Presley környezetéből és a külföldi rajongók közül sokan megfordultak már Magyarországon, a klubtagok pedig nagy örömmel találkoztak velük, kalauzolták őket Budapesten.Továbbra is népszerűek a rendezvényeik, a koncertek, az Elvis park-beli gyertyafényes megemlékezések augusztusban  – és a családias hangulatú klubtalálkozók minden hónap második csütörtökén, a Dessewffy utca 39. alatti klubhelyiségben.

Boldog születésnapot, Király, boldog születésnapot, Magyar Elvis Klub!

 

 

Elvis Presley, Magyar Elvis Klub

Képtár

  • Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub kép 92109
  • Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub kép 92110
  • Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub kép 92111
 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek