Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub

2022/01/08  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Nekünk sok "királyunk" van, ott van mindjárt Mátyás, aztán az Árpád-háziak, Jimmy és az éppen aktuális focifenomén. A világban azonban csak egy van, és ő ma ünnepelné a születésnapját – erre az évfordulóra minden évben felhívja a figyelmünket a Magyar Elvis Klub, amely január 10-én megalakulásának kereken 40. évfordulóját ünnepli.

Fotók: Magyar Elvis Klub

A klub hozzánk eljuttatott közleménye a legendás '56-os sztorival kezdődik:

"1957. januárjában, a legnézettebb tévéműsorban - 60 millió néző előtt – hihetetlen népszerűségét felhasználva egy felhívást tett közzé, felszólítva az amerikaiakat az '56-os magyarországi forradalom leverése után nélkülöző magyar nép megsegítésére. Több, mint 26 millió svájci frank támogatás érkezett ennek hatására - vöröskeresztes segélycsomagok formájában - hazánkba. Jelentős tettének elismeréséül Elvis 10 éve Budapest díszpolgára és egy park viseli a nevét fővárosunkban."

A történet hitelességét sokan, köztük Nyáry Krisztián is kétségbe vonta, de mint posztja végén megjegyzi:

"... Elvis megérdemli a díszpolgárságot és a közteret is. A csípőmozgásával óriási szögeket vert a kommunizmus koporsójába."

Ami pedig a magyar rajongói klubot illeti, a hatvanas évek közepéig nem játszhattak nyugati zenét a Magyar Rádióban és hanglemezeket sem lehetett kapni. (Ezt már senki sem vonja kétségbe...) A fiatalok az Elvis népszerűségét is meghozó rock & rollal a Szabad Európa Rádióból és a kevés számú, külföldről, magánúton bekerülő hanghordozóról ismerkedhettek meg, így csak egy szűk réteg számára volt hozzáférhető. Közösen leginkább csak házibulikon tudták hallgatni. A 80-as évek elejére enyhült annyit a politikai helyzet, hogy a lazán kötődő baráti társaságokból – még a Villanyszerelőipari Vállalat KISZ klubjának égisze alatt – a vasfüggöny mögötti első kezdeményezésként létre jöhetett az Első Magyar Elvis Presley Barátok Klubja. A tagok többségében értelmiségiek voltak: orvosok, jogászok, újságírók, zenészek, köztük Komár László és Faragó „Judy" István, aki a klub első elnöke lett, titkára pedig dr. Oszfolk Sándor, aki 33 éven át volt a klub lelke, motorja.

Elvis halálának 5. évfordulóján, 1982. augusztusában a Corvin moziban hivatalos premierje előtt hónapokkal bemutatták a This Is Elvis – Magyarországon Elvis Presley – című filmet – óriási sikerrel. Az eseményre több év kihagyás után összeállt a 60-as évek legendás zenekara, a Scampolo. A korabeli újságok szerint az igazi társadalmi eseménynek számító bulin csak az nem volt ott, aki nem számított, a mozi zsúfolásig megtelt. Akkor még igen nagy szó volt, hogy a klubban be lehetett szerezni Elvis lemezeit, videón meg lehetett nézni a filmjeit. Hamarosan beindultak a nagy sikerű zenés-táncos-filmvetítéses Elvis-hajók és bálok, köztük olyan, ahol Fenyő Miklós és Komár László duettet énekeltek.

Az angol Elvis Klub elnöke, Todd Slaughter – akit még Elvis is kitüntetett ebbéli tevékenységéért – felkarolta a magyar klubot: hozott moziban vetíthető filmkópiákat zártkörű vetítésekhez és elhozta Magyarországra Elvis egyik legjobb barátját, zenésztársát, Charlie Hodge-ot.

Az eltelt évtizedek alatt sok minden megváltozott a világban, így az Elvis klubban is. A felvételek ma már könnyen hozzáférhetők, a legapróbb részleteket is ismerhetjük Elvis munkásságából, életéből.Ezért is jó hír, hogy Presley környezetéből és a külföldi rajongók közül sokan megfordultak már Magyarországon, a klubtagok pedig nagy örömmel találkoztak velük, kalauzolták őket Budapesten.Továbbra is népszerűek a rendezvényeik, a koncertek, az Elvis park-beli gyertyafényes megemlékezések augusztusban  – és a családias hangulatú klubtalálkozók minden hónap második csütörtökén, a Dessewffy utca 39. alatti klubhelyiségben.

Boldog születésnapot, Király, boldog születésnapot, Magyar Elvis Klub!

 

 

Elvis Presley, Magyar Elvis Klub

Képtár

  • Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub kép 92109
  • Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub kép 92110
  • Ma lenne 87 éves Elvis Presley – négy évtizede gyűjti össze rajongóit a Magyar Elvis Klub kép 92111
 

 

Szólj hozzá!


Tom Odell visszatér Budapestre

Tom Odell visszatér Budapestre

A zenész a Barba Negrában adta első magyarországi klubkoncertjét – ide is tér vissza 2022. szeptember 28-án. Amúgy a Szigeten és a STRAND...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Robbie Williams árverésre bocsájt három ikonikus Banksy-alkotást

A Sotheby's március 2-án a brit fővárosban rendezi meg az árverést, amelyen a híres munkákra lehet licitálni.

Koronavírusos Elton John

A HVG értesülése szerint a zenész megfertőződött az új koronavírussal, ezért két dallasi koncertjét halasztani kényszerült.
Új koncertek